Κρήτη

Εργατική Πρωτομαγιά: Συλλαλητήρια στην Κρήτη για τους νεκρούς της εργατικής τάξης

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα Κυριακή, 1 Μάιου οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υπό την σκιά της ακρίβειας και του πολέμου

Με δυο συγκεντρώσεις, η μία έξω από Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και η άλλη στην Πλατεία Ελευθερίας από συνδικάτα του ΠΑΜΕ, τιμήθηκε και φέτος η εργατική Πρωτομαγιά.

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το ΕΚΗ έστειλαν μήνυμα αγωνιστικότητας, σχολιάζοντας το κύμα ακρίβειας στην κοινωνία και την ανάγκη να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας.

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι και εργαζόμενοι σε εκπαιδευτικά σωματεία, συνδικάτα και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων της εργατικής τάξης στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου και σε άλλα σημεία του Ηρακλείου που συνδέονται με τον αγώνα των εργαζομένων.

Μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης έστειλαν ,φωνάζοντας συνθήματα οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ.

Συγκέντρωση στο ΕΚΗ

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ Πλατεία Ελευθερίας

Χανιά: Τιμήθηκε στην πόλη η εργατική Πρωτομαγιά

Με συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, πορεία στο παλιό λιμάνι της πόλης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ειρήνης και εργαζομένων στην περιοχή Πασακάκι, τιμήθηκε απο τα συνδικάτα στα Χανιά, η ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία της Αγοράς συμμετείχαν εργαζόμενοι, εκπρόσωποι συνδικάτων, φοιτητές, μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ , μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των επιτροπών ειρήνης, που μετά τους χαιρετισμούς κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα πραγματοποίησαν πορεία απο το κέντρο της πόλης, την οδό Χάληδων πρός το παλιό λιμάνι. Στη συγκέντρωση και την πορεία κυριάρχησαν συνθήματα κατά του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής ακρίβειας και της αυξησης του κόστους ζωής, ενώ οι συμμετέχοντες ζήτησαν αυξηση των μισθών και των συντάξεων, μείωση της φορολογίας και τη λήψη μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος.

Στην τελετή και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ειρήνης και εργαζομένων συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του τοπικού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, του ΣΥΡΙΖΑ και παραγωγικών φορέων, που ζήτησαν τη λήψη μέτρων για την στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ενέργεια, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ τάχθηκαν κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα - Τη Δευτέρα η μεταφορά της αργίας

Με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις τα συνδικάτα θα τιμήσουν αύριο Κυριακή την Εργατική Πρωτομαγιά. Η αργία της 1ης Μαΐου μεταφέρθηκε με απόφαση του υπουργείου Εργασίας τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ., με αιχμή την ακρίβεια και τους μισθούς. Με σύνθημα μια ρήση του Μπέρτολτ Μπρεχτ («Κάποτε αλλάζουν οι καιροί... και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε...») τα μέλη του ΠΑΜΕ έχουν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν στις 10:30 π.μ. στο Σύνταγμα.

Στις 10:30 το πρωί, έξω από το Εργατικό Κέντρο, έχει προγραμματιστεί και η συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «η φετινή Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης και αγώνα, δυστυχώς βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε δυσμενή θέση. Η κυβέρνηση με χρονοκαθυστέρηση ανακοίνωσε μια αύξηση του κατώτατου μισθού υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. Μια αύξηση που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021. Μια αύξηση για την οποία ο πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευτεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%). Μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης τουλάχιστον των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες. Απαιτούμε, μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας, σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών».

«Την ώρα που η ακρίβεια εκτινάσσει τις τιμές των προϊόντων στα ύψη και ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 10%», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, «η κυβέρνηση δε συζητά καν καμιά αύξηση για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, οδηγώντας τους στη φτώχια και στην εξαθλίωση».

«Σήμερα, στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, τη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου και κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι “ελπίδα είναι η πάλη των λαών”. Ζητούμε άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ληστών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια