Πανελλαδικές 2022: Στην τελική ευθεία οι μαθητές - Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις

Κρήτη
Πανελλαδικές 2022: Στην τελική ευθεία οι μαθητές - Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς υπολογίζονται τα μόρια - Τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι μαθητές για τις εξετάσεις, μετά και το τέλος των εορτών του Πάσχα. Οι μαθητές έχουν πλέον περίπου πέντε εβδομάδες μέχρι τις πανελλαδικές. Φέτος, ωστόσο, αναμένεται να έχουμε κάποιες σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως ότι η εξεταστέα ύλη είναι ίδια με εκείνη της περιόδου 2019 σε ποσότητα, ενώ πλέον οι συντελεστές βαρύτητας καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου τού εκάστοτε πανεπιστημιακού Ιδρύματος, πράγμα που πρόκειται για πρωτοπορία, εάν αναλογιστούμε πως εδώ και χρόνια η εισαγωγή σε κάποιο από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ για τους υποψηφίους ήταν μια αρμοδιότητα που βάραινε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο των σχολείων ενόψει της σχολικής περιόδου 2021-2022 έχει ξεκινήσει, με τα μαθήματα στα Λύκεια να σταματούν στις 20 Μαΐου, ενώ στα Γυμνάσια δέκα ημέρες αργότερα, στις 30 Μαΐου. Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου, ενώ θα ολοκληρωθούν στις 15 του ίδιου μήνα, παράλληλα δηλαδή με τις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά τις ημέρες που δε θα βρίσκεται σε εξέλιξη η εθνική διαδικασία για τα ΑΕΙ.

Οι απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις της Γ’ Λυκείου, κατά την οποία εξετάζονται 5 μαθήματα, θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 23 και 27 Μαΐου. Στην Α’ και τη Β’ Λυκείου οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις γίνονται σε 8 μαθήματα και θα πραγματοποιηθούν από 23 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις, όπως έχει ανακοινωθεί από τις αρχές Απριλίου, ξεκινούν στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και μία ημέρα νωρίτερα, στις 2 του μηνός, για τα Επαγγελματικά Λύκεια, με στόχο φέτος την έκδοση των αποτελεσμάτων των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ στα αρχές Αυγούστου.

Στα Γενικά Λύκεια οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου και στα Επαγγελματικά στις 17 του μήνα. Η διαδικασία, δε, θα ολοκληρωθεί με τα ειδικά μαθήματα από 18 έως 30 Ιουνίου.

Τέλος, είναι άξιο αναφοράς πως έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερη συζήτηση γύρω από τις επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία στα οποία θα υπάρχουν αλλαγές, καθώς από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα υπάρξουν πολλές συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.

Όσον αφορά στο δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο για τα Πανεπιστήμια, που είχε συζητηθεί, αυτό τελικά δε θα ισχύσει προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι και να μην μπερδευτούν με τη διπλή διαδικασία. Αντιθέτως, θα συμπληρωθεί κανονικά, όπως και πέρυσι, το δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο που περιλαμβάνει Δημόσια ΙΕΚ, και το οποίο θα πρέπει να υποβάλουν οι υποψήφιοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πανελλαδικών εξετάσεων.

Μόρια

Το πώς θα υπολογίζονται τα μόρια ανάλογα με τους συντελεστές βαρύτητας ανέλυσε το υπουργείο Παιδείας, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για πρώτη φορά φέτος οι συντελεστές βαρύτητας καθορίστηκαν με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος.

Συνεπώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα ίδια τα ΑΕΙ πλέον συνδιαμορφώνουν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία κάθε σχολής ή τμήματος», καθορίζοντας τον συντελεστή βαρύτητας κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος για εισαγωγή σε αυτά.

Πλέον, ο τρόπος υπολογισμού μορίων των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής, καθώς και τα κριτήρια ισοβαθμίας καθορίζονται με νέα απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως.

Πώς υπολογίζονται τα μόρια

Αναλυτικά, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων γίνεται ως εξής: O γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων ίδιου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων, όπως διευκρινίζει το υπουργείο.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας - Τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις σχολές ή τα τμήματα που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγής και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε σχολή ή τμήμα κατά περίπτωση.

Με την απόφαση υπουργού ορίζονται «λεπτομερώς τα κριτήρια βάσει των οποίων εισάγονται οι υποψήφιοι σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου σε σχολή ή τμήμα». Αν μετά την εξάντληση όλων των κριτηρίων εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες, πλην εξαιρέσεων που περιγράφονται αναλυτικά στην απόφαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News