Εργατική Πρωτομαγιά: Συλλαλητήρια στην Κρήτη υπό την σκιά της ακρίβειας και του πολέμου

Κρήτη
Εργατική Πρωτομαγιά: Συλλαλητήρια στην Κρήτη υπό την σκιά της ακρίβειας και του πολέμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους δρόμους κατεβαίνουν αύριο Κυριακή, 1 Μάιου, για να τιμήσουν τους νεκρούς της εργατικής τάξης, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Στους δρόμους κατεβαίνουν αύριο Κυριακή, 1 Μάιου, για να τιμήσουν τους νεκρούς της εργατικής τάξης, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα ανταποκριθούν στο σχετικό κάλεσμα των συνδικάτων τους, με το Ηράκλειο να έχει για άλλη μια φορά ξεχωριστές διαμαρτυρίες, με συγκεντρώσεις των ΑΔΕΔΥ και ΕΚΗ στη λεωφόρο Δημοκρατίας και των σωματείων του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας, στις 10 το πρωί.

Ο πόλεμος, από τη μια, και η ακρίβεια της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων και της ίδιας της ζωής των λαϊκών τάξεων, από την άλλη, βρίσκονται “στο πλάνο” των φετινών εκδηλώσεων και διεκδικήσεων της εργατοϋπαλληλικής τάξης, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων και των εργαζομένων του δημόσιου και ευρύτερα δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο!

«Πρώτη Μαΐου, ημέρα μνήμης και τιμής για τους νεκρούς της εργατικής τάξης. Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους είναι φωτεινό παράδειγμα για εμάς ότι μόνο μέσα από αγώνες θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι αυτά που διεκδικούν. Τίποτα δε μας χαρίστηκε, μέσα από αγώνες τα κερδίσαμε! Ενωμένοι θα αγωνιστούμε και θα παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση, στην εξαθλίωση και στις αδικίες», αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου.

«Η Πρωτομαγιά του 2022 βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να στενάζουν από τους λογαριασμούς ρεύματος με την απαράδεκτη ρήτρα αναπροσαρμογής και να προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στο ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας. Η φετινή Πρωτομαγιά, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να μας βρει πανέτοιμους για νέους αγώνες ενάντια στην πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης στα λαϊκά νοικοκυριά, με την κατάργηση όλων των αντιεργατικών νόμων, και στις πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας.

Την 1η Μαΐου ενώνουμε τη φωνή μας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία», όπως αναφέρεται.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διεκδικούν και απαιτούν «υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που θα αναπληρώσουν τις απώλειες και τον πληθωρισμό, θα διασφαλίζουν τον αξιοπρεπή βιοπορισμό και θα ανακτήσουν την αγοραστική δύναμη των μισθωτών, κήρυξη όλων των συμβάσεων που υπογράφονται ως γενικώς υποχρεωτικών, επαναφορά της χρονικής ισχύος του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα και στελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας».

Το μήνυμα του Βαρδάκη

«Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται στη σκιά των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης και της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης για τα νοικοκυριά, που βρίσκονται αντιμέτωπα με την ακρίβεια και το ενδεχόμενο ενεργειακής φτώχιας, καθιστώντας πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη συλλογικών διεκδικήσεων για τον κόσμο της εργασίας και της κοινωνίας συνολικά», αναφέρει στο μήνυμά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Σωκράτης Βαρδάκης.

«Οι αγώνες του εργατικού κινήματος, τα ιστορικά γεγονότα του Μάη του 1886, οι εργαζόμενοι που σήμερα έχουν μείνει απροστάτευτοι, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με πενιχρές αμοιβές, έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που εντείνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, μας καλούν να δώσουμε κάθε δυνατή και αδύνατη μάχη για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου.

Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, κήρυξε πόλεμο στον κόσμο της εργασίας, ψηφίζοντας αντεργατικά νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας, ξηλώνοντας αργά και μεθοδικά κάθε νομοθετικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, για να φτάσει εσχάτως να κατηγορεί τους πολίτες για την αδυναμία τους να επιβιώσουν στις συνθήκες ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, για την οποία αρνείται ακόμη και σήμερα να παρέμβει.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει διαλυθεί η κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή των πολιτών, τα νοικοκυριά καταχρεωμένα βρίσκονται σε συνθήκες ανέχειας και οι εργαζόμενοι απομονωμένοι και ανυπεράσπιστοι έχουν μετατραπεί σε “ομήρους” πιέσεων και του φόβου της ανεργίας, απέναντι σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Όλα όσα κατακτήθηκαν με αγώνα και θυσίες ποδοπατούνται καθημερινά από μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.

Σήμερα ενώνουμε όλοι τις φωνές μας για εργασία με αξιοπρεπείς όρους, με ασφάλεια, με δικαιώματα. Στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους και το σύνολο της κοινωνίας θα είμαστε όλοι παρόντες, μέχρι τη νίκη», καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Βαρδάκης.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα - Τη Δευτέρα η μεταφορά της αργίας

Με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις τα συνδικάτα θα τιμήσουν αύριο Κυριακή την Εργατική Πρωτομαγιά. Η αργία της 1ης Μαΐου μεταφέρθηκε με απόφαση του υπουργείου Εργασίας τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ., με αιχμή την ακρίβεια και τους μισθούς. Με σύνθημα μια ρήση του Μπέρτολτ Μπρεχτ («Κάποτε αλλάζουν οι καιροί... και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε...») τα μέλη του ΠΑΜΕ έχουν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν στις 10:30 π.μ. στο Σύνταγμα.

Στις 10:30 το πρωί, έξω από το Εργατικό Κέντρο, έχει προγραμματιστεί και η συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «η φετινή Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης και αγώνα, δυστυχώς βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε δυσμενή θέση. Η κυβέρνηση με χρονοκαθυστέρηση ανακοίνωσε μια αύξηση του κατώτατου μισθού υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. Μια αύξηση που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021. Μια αύξηση για την οποία ο πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευτεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%). Μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης τουλάχιστον των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες. Απαιτούμε, μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας, σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών».

«Την ώρα που η ακρίβεια εκτινάσσει τις τιμές των προϊόντων στα ύψη και ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 10%», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, «η κυβέρνηση δε συζητά καν καμιά αύξηση για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, οδηγώντας τους στη φτώχια και στην εξαθλίωση».

«Σήμερα, στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, τη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου και κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι “ελπίδα είναι η πάλη των λαών”. Ζητούμε άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ληστών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News