Κεταμίνη: Οι υποθέσεις που απασχόλησαν την Κρήτη πριν την υπόθεση στην Πάτρα

Κρήτη
Κεταμίνη: Οι υποθέσεις που απασχόλησαν την Κρήτη πριν την υπόθεση στην Πάτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρωταγωνίστρια» ουκ ολικές φορές στο αστυνομικό δελτίο του νησιού η ναρκωτική ουσία που στοίχισε τη ζωή στη μικρή Τζωρτζίνα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μια πρωτάκουστη (για το ευρύ κοινό) ουσία ήρθε στο προσκήνιο σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο λόγος για την κεταμίνη, η οποία, με αφορμή την πρωτοφανή υπόθεση με τα νεκρά παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, έχει... παρεισφρήσει - εκτός από τον δημόσιο διάλογο στα ΜΜΕ με αφορμή την επίμαχη υπόθεση - και στις καθημερινές ιδιωτικές κουβέντες.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η κεταμίνη μετρά ακριβώς 60 χρόνια ζωής. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, συντέθηκε για πρώτη φορά το 1962, ενώ εγκρίθηκε για χρήση στις ΗΠΑ το 1970. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην κτηνιατρική, σε γάτες και σκύλους, ενώ στον πόλεμο του Βιετνάμ χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για χειρουργική αναισθησία.

Ως φάρμακο η κεταμίνη χρησιμοποιείται κυρίως για αναισθησία. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, προκαλεί «αποσυνδετική» αναισθησία, παρέχοντας ανακούφιση από τον πόνο, καταστολή και αμνησία. Εκτός από την αναισθησία, η κεταμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση οξέος πόνου, αλλά και ως αντικαταθλιπτικό (με αρκετά παροδική δράση). Εξάλλου, η κεταμίνη χρησιμοποιείται συχνά στην κτηνιατρική, καθώς έχει αναισθητικές και αναλγητικές επιδράσεις.

Η κεταμίνη είναι γνωστή και ως ναρκωτικό, τόσο σε σκόνη, όσο και σε υγρή μορφή. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, συχνά αποκαλείται “Special Κ” κι έχει παραισθησιογόνες επιδράσεις. Σε υποαναισθητικές δόσεις η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει στον χρήστη «αποπροσωποποίηση», δηλαδή μια αίσθηση απομάκρυνσης από το φυσικό του σώμα, αλλά και τον εξωτερικό κόσμο. Σε υψηλές δόσεις, οι χρήστες ενδέχεται να βιώσουν μια κατάσταση διάστασης, με οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις. Ωστόσο, η “ψυχαγωγική” χρήση της κεταμίνης έχει προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο δεκάδες θανάτους.

Την τελευταία εξαετία - Υποθέσεις με... άρωμα Κρήτης

Σε επίπεδο Κρήτης, πάντως, η κεταμίνη δε συνιστά κάτι... πρωτόγνωρο αναφορικά με το αστυνομικό-δικαστικό ρεπορτάζ: Κατά την τελευταία εξαετία, καταγράφονται τουλάχιστον τρεις υποθέσεις “αστυνομικού ενδιαφέροντος” με “πρωταγωνίστρια” την κεταμίνη.

  • Τον Φεβρουάριο του 2016, η Αστυνομία είχε... χαλάσει “πριβέ” πάρτι, το οποίο επρόκειτο να γίνει σε περιοχή του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε συλλέξει τότε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, στο εν λόγω πάρτι επρόκειτο να διατεθούν ποσότητες ναρκωτικών, μεταξύ των οποίων και κεταμίνη. Αρχικά, η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε έναν ντόπιο άνδρα. Σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει μια ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας, η οποία έφερε υπολείμματα κεταμίνης. Ακολούθησε η σύλληψη ενός ακόμη άνδρα, καθώς κι ενός ζευγαριού, το οποίο φέρεται να έφτασε στο Ηράκλειο από τα Χανιά, για να παρευρεθεί στο πάρτι. Εκτός από ποσότητες χασίς (είχε βρεθεί συνολική ποσότητα 485 γραμμαρίων), είχαν εντοπιστεί ακόμα από την Αστυνομία δύο συσκευασίες με κεταμίνη, αλλά και 126 γραμμάρια λευκής σκόνης, η σύσταση της οποίας δεν κατέστη δυνατό να διακριβωθεί τότε. Πάντως, όλοι οι συλληφθέντες δεν άργησαν να αφεθούν ελεύθεροι.
  • Τον Απρίλιο του 2017, η Αστυνομία έκανε “έφοδο” στο σπίτι μιας μεσήλικης γυναίκας σε περιοχή της Μεσαράς. Η γυναίκα φέρεται να διέθετε, σύμφωνα με τις Αρχές, σε τρίτους ουσίες που εισήγαγε η ίδια από το εξωτερικό, προκειμένου εκείνοι να εκτελούν «κτηνιατρικές θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις». Συγκεκριμένα, στην κατοχή της είχαν βρεθεί τότε πέντε κουτιά με σκεύασμα, το οποίο αποτελεί γενικό αναισθητικό κατάλληλο για σκύλους (περιείχε νατριούχο πεντοβαρβιτάλη), καθώς και 14 κουτιά με υδροχλωρική κεταμίνη. Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει τότε γνωστά, η γυναίκα είχε κατηγορηθεί και για το ότι προέβαινε παράνομα σε χειρουργικές επεμβάσεις σε ζώα συντροφιάς (σκύλοι, γάτες κ.ο.κ.). Τον Απρίλιο του 2017, είχαν εντοπιστεί στο σπίτι της «γενικά αναισθητικά, γενικά ηρεμιστικά, μυοχαλαρωτικά, αντιβιοτικά, αντιπαρασιτικά, κορτικοστεροειδή, βιταμινούχα, αντίδοτα δηλητηριάσεων, αντιπηκτικά αίματος (...) αλλά και χειρουργικά σεντόνια, αποστειρωμένες γάζες, επιπωματικές γάζες, νεφροειδή, επίδεσμοι, μάσκες, νυστέρια, “πεταλούδες”, χειρουργικές ρόμπες, χειρουργικά ράμματα, χειρουργικά γάντια, χειρουργικές αιμοστατικές λαβίδες και χειρουργικά ψαλίδια».
  • Τον Ιούλιο του 2018, η Αστυνομία είχε συλλάβει σε περιοχή του Ρεθύμνου έναν 40χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται να κουβαλούσε μαζί του... 4 διαφορετικά είδη ναρκωτικών. Αστυνομικοί του ΤΑΕ Ρεθύμνου είχαν κάνει “φύλλο και φτερό” το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 40χρονος, όπου εντόπισαν χασίς, κοκαΐνη, ναρκωτικά χάπια, αλλά και μικροποσότητα κεταμίνης. Τα ναρκωτικά είχαν κατασχεθεί από την Αστυνομία, ενώ ο συλληφθείς είχε οδηγηθεί αρμοδίως.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News