ΟΣΔΕ: Μετ’ εμποδίων η διαδικασία μέσω gov.gr - Ανησυχία για τους παραγωγούς

Κρήτη
ΟΣΔΕ: Μετ’ εμποδίων η διαδικασία μέσω gov.gr - Ανησυχία για τους παραγωγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χρήστης μπαίνοντας με τους κωδικούς του TAXISnet, και στην προσπάθειά του να βρει τα στοιχεία του από τη βάση δεδομένων, «πέφτει πάνω» σε ένα... «λευκό χαρτί»

Μεγάλη είναι η ανησυχία που έχει ξεσπάσει στον χώρο των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, εξαιτίας των προβλημάτων που εμφανίζονται στη λειτουργία της νέας πλατφόρμας, αφού μέσω του gov.gr, όπου και μεταφέρεται πλέον το σύστημα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), ο χρήστης μπαίνοντας με τους κωδικούς του TAXISnet, και στην προσπάθειά του να βρει τα στοιχεία του από τη βάση δεδομένων, «πέφτει πάνω» σε ένα... «λευκό χαρτί»... Βέβαια, επίσημα, η πλατφόρμα «ανοίγει» στις 5 Μαΐου.

Μπαίνουν όμως μεγάλα και σοβαρά ερωτήματα, αφού μέχρι στιγμής ο φορέας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων (ΚΥΔ) είτε και προσωπικά ο παραγωγός διαπιστώνει ότι η νέα πλατφόρμα (μετά την αλλαγή της κεντρικής εταιρείας διαχείρισης του συστήματος) δεν έχει ακόμα «φορτώσει» με τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων, ώστε να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος να τα αντλήσει όταν θα κληθεί να κάνει την ενεργοποίηση της Ενιαίας Αίτησης Ενεργοποίησης έτους 2022!

Συγκεκριμένα, μέσω του TAXISnet, μέχρι στιγμής, ο ενδιαφερόμενος ΚΥΔ ή παραγωγός διαπιστώνει ότι μπορεί να βρει μόνο την αίτηση που είχε υποβάλει για το 2021, αλλά για να αντλήσει όλα τα στοιχεία και να συμπληρώσει τη νέα αίτηση απαιτούνται αρκετές ώρες, μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες που έχουν προκαλέσει “πονοκέφαλο” στα στελέχη των φορέων ενεργοποίησης. Δεν υπάρχει δηλαδή, για παράδειγμα, η διασύνδεση της νέας πλατφόρμας με την ΑΑΔΕ, ώστε να ληφθούν τα στοιχεία που “ζητάει” η νέα αίτηση ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για τη φετινή χρονιά.

Έτσι, αν επιχειρήσει κάποιος να μπει στη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και να προχωρήσει στη σύνδεση με το gov.gr και τη νέα πλατφόρμα του ΟΣΔΕ, διαβάζει τα εξής: «Η πρώτη φάση μετάπτωσης δεδομένων ολοκληρώθηκε. Τα δεδομένα των αιτήσεων της προηγούμενης χρονιάς ανεβαίνουν με βάση το xml που παράχθηκε από την ΕΑΕ του 2021. Συνίσταται ο δικαιούχος να προβεί σε κατάλληλες αλλαγές/τροποποιήσεις των στοιχειών που τον αφορούν. Συνεχίζουν να ανεβαίνουν πρόσθετα γεωχωρικά επίπεδα (layers) για την υποβοήθηση του δικαιούχου»...

Άρα, στην παρούσα φάση, αν “άνοιγε” το ΟΣΔΕ θα ήταν αδύνατη η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, ενώ με βάση τις προθεσμίες που ισχύουν η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων θα πρέπει κανονικά να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου 2022... «Το υπουργείο μάς έχει διαβεβαιώσει ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση παράταση μετά τις 15 του Μάη για να προλάβουμε τις προθεσμίες», λέει στη “ΝΚ” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι παράταση θα δοθεί από τις Βρυξέλλες, όπως δίνεται και κάθε χρόνο μέχρι σήμερα, συνήθως ενός μήνα.

Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο, φυσικά, είναι ότι με αυτά τα προβλήματα, ενώ υπήρχε ομαλοποίηση της κατάστασης τα τελευταία χρόνια και η ενεργοποίηση - τουλάχιστον από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου - γινόταν με τρόπο που δε δημιουργούσε συνωστισμό και ταλαιπωρία των αγροτοκτηνοτρόφων, πλέον οδεύουμε προς μια κατάσταση μάλλον δυσκολότερη, που θα τη βρούμε μπροστά μας στο προσεχές διάστημα, όταν ο κόσμος θα τρέξει να προλάβει για να μη χάσει τις επιδοτήσεις του.

Online σεμινάρια στην Ένωση - «Δεν μπορεί μόνος του ο απλός πολίτης»

«Ένας απλός πολίτης δεν μπορεί με τίποτα να ενεργοποιήσει μόνος του μέσω της νέας πλατφόρμας. Εμείς ακόμα τώρα που μιλάμε κάνουμε εκπαίδευση. Η εκπαίδευση τελειώνει την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα). Και η πλατφόρμα ανοίγει επίσημα στις 5 Μαΐου. Μία Ένωση Ηρακλείου, που έχει ενεργοποιήσει χιλιάδες επιδοτήσεις από το 1996 μέχρι σήμερα και έχει τόσο μεγάλη εμπειρία, αντιμετωπίζει πρόβλημα. Επομένως, ένας απλός πολίτης από μόνος του δεν μπορεί με τίποτα σήμερα να κάνει σωστή και ασφαλή ενεργοποίηση. Τώρα που μιλάμε μας εκπαιδεύουν on line κάθε μέρα με ειδικά σεμινάρια που διαρκούν πέντε ώρες, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη χρήση της πλατφόρμας», λέει με προβληματισμό ο Μύρων Χιλετζάκης.

Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής καταλήγει λέγοντας: «Δεν έπρεπε τη χρονιά- “γέφυρα”, το 2022, για τη μετάβαση στη νέα προγραμματική περίοδο, που είναι κρίσιμη η ενεργοποίηση για τους παραγωγούς, να κάνουμε αυτά τα πειράματα. Γιατί αυτά που γίνονται τώρα με την αλλαγή της πλατφόρμας είναι πειράματα. Θα μπορούσε ο υπουργός να προχωρήσει σε αλλαγή της πλατφόρμας σε άλλη χρονική στιγμή και όχι φέτος που είναι μια χρονιά με μεγάλη σημασία για τον τομέα των αγροτικών ενισχύσεων»...

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News