Ηράκλειο: Η οπερέτα «ο Βαφτιστικός» στο Πολιτιστικό Κέντρο

Κρήτη
Ηράκλειο: Η οπερέτα «ο Βαφτιστικός» στο Πολιτιστικό Κέντρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναυλία
Πέμπτη,07 Απρ 2022, 20:00
στην αίθουσα “Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού”
Μια νέα παραγωγή του ΠΣΚΗ, με ένα θίασο λαμπρών λυρικών συντελεστών και τη σύμπραξη της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών και του Χορωδιακού Συνόλου Ηρακλείου

Η δημοφιλέστερη οπερέτα του εγχώριου ελαφρού μουσικού θεάτρου, “Ο Βαφτιστικός” (1918) του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (1882-1950), παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Μια νέα παραγωγή του ΠΣΚΗ, με ένα θίασο λαμπρών λυρικών συντελεστών και τη σύμπραξη της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών και του Χορωδιακού Συνόλου Ηρακλείου.

Παραστάσεις θα δοθούν στις 7, 8 και 9 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα “Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού”.

Πρόκειται για ένα έργο με συναρπαστική θεατρική πλοκή και ιδιαίτερα δημοφιλή τραγούδια, που αγαπήθηκαν πολύ και έμειναν ανεξίτηλα στην ιστορία της ελληνικής οπερέτας, όπως “Η καρδιά μου πονεί για σας”, “Στο στόμα γλυκά φίλησέ με”, “Τον παλιό εκείνο τον καιρό”, “Ψηλά στο Μέτωπο” κ.ά. Πρόκειται όμως και για την πιο διαχρονική ελληνική οπερέτα στην ιστορία του είδους, αφού σχεδόν κατάφερε να σταθεί στην κορυφή, ανάμεσα σε όλες τις νεοελληνικές οπερέτες που έχουν γραφτεί και ανέβει στις εγχώριες σκηνές. Το λιμπρέτο του “Βαφτιστικού” υπογράφει ο ίδιος ο συνθέτης, και χρονικά η οπερέτα εντάσσεται στην πρώτη δημιουργική περίοδο του Σακελλαρίδη, η οποία χαρακτηρίζεται από τη σύνδεσή του με τα ευρωπαϊκά, ειδικότερα τα βιεννέζικα, πρότυπα της οπερετικής παραγωγής.

Το κωμικό τρίπρακτο έργο βασίζεται στη γαλλική φάρσα των C. Maurice Hennequin, Pierre Veber και Henri de Gorsse “Η κυρία και ο βαφτιστικός της” [“Madame et son filleul” (Παρίσι, Palais Royal, 12/9/1916)]. Η πρώτη παγκόσμια εκτέλεσή του τοποθετείται στις 18 Ιουλίου 1918, στο Θέατρο Παπαϊωάννου στην Αθήνα, από τον θίασο του Γιάννη Παπαϊωάννου. Ένα χρόνο πριν, στις 6 Σεπτεμβρίου 1917, είχε παρουσιαστεί το γαλλικό έργο, με τίτλο “Ο βαφτισιμιός της κυρίας”, σε μετάφραση του Σπύρου Μελά, από τον θίασο της Κυβέλης. Από την πρώτη παρουσίασή της η θρυλική, αειθαλής οπερέτα του Σακελλαρίδη γνώρισε μεγάλη επιτυχία με πολυάριθμες παραστάσεις, αλλά και σειρά επανεκτελέσεων, ενώ διασκευάστηκε μέχρι και για τον κινηματογράφο, με την υπογραφή της σκηνοθέτιδας Μαρίας Πλυτά (1952).

Ο σκηνικός χρόνος του “Βαφτιστικού” είναι η ύστατη επιστράτευση κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η νικηφόρα πορεία των ελληνικών στρατευμάτων. Το έργο θεματοποιεί τον έρωτα στο περιβάλλον αυτής της πολεμικής περιόδου και αποτυπώνει ανθρώπινους χαρακτηρολογικούς τύπους από τη νεοελληνική “πινακοθήκη” των αρχών του 20ού αιώνα, με τα χαρακτηριστικά “βαπτιστικά” ονόματα Βιβίκα, Ζαχαρούλης και Κική, συνδυάζοντας με ιδιαίτερη επιτυχία τις παρεξηγήσεις, τις απροσδόκητες τροπές και τις αστειογόνες καταστάσεις. Με τον “Βαφτιστικό” ο Σακελλαρίδης θα σημάνει και το τέλος του είδους της πολεμικής οπερέτας που ο ίδιος εγκαινίασε με το “Σία κι αράξαμε” (1909), προτού το είδος της επιθεώρησης παραλάβει από την οπερέτα τη σκυτάλη να συνδέει τη θεματολογία της με τα πολεμικά και τα πολιτικά γεγονότα και η ίδια να επικεντρωθεί στην ηθογραφία και στα αστικά ήθη.

Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 30, 22 και 15 ευρώ (γενική είσοδος) και 15 και 10 ευρώ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών), συνεχίζεται και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:

  • Το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 9 π.μ. έως 3 μ.μ. και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9 π.μ. έως 2 μ.μ. & 5:30 έως 9 μ.μ. - τηλ. 2813/409.247),
  • Την ticketservices.gr, στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3L8J8SV και
  • Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης.

Για τους θεατές των εκδηλώσεων υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης στο υπόγειο πάρκινγκ του ΠΣΚΗ, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News