Λογαριασμοί ρεύματος: Κάνουν «ουρές» για διακανονισμούς οφειλών και στην Κρήτη

Κρήτη
Λογαριασμοί ρεύματος: Κάνουν «ουρές» για διακανονισμούς οφειλών και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες οι καταναλωτές και στην Κρήτη που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος - Διπλάσιες οι ρυθμίσεις σε σχέση με το 2021

Χιλιάδες νοικοκυριά στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα «κάνουν ουρές» για διακανονισμούς οφειλών τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, αδυνατώντας να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, που τους έρχονται ολοένα και πιο φουσκωμένοι εξαιτίας της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής. Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει με ουσιαστικά μέτρα, με βασικότερο αυτό της μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας.

Όπως τονίζει κατηγορηματικά στο neakriti.gr, το στέλεχος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος, «αν δεν μπει πλαφόν στην κιλοβατώρα, δεν υπάρχει καμία σωτηρία για τους καταχρεωμένους καταναλωτές, αφού το απόλυτο αδιέξοδο, όσες ρυθμίσεις κι αν τους κάνουν, θα είναι αναπόφευκτο. Δηλαδή, θα τους κόψουν το ρεύμα!».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», οι ρυθμίσεις που κάνουν η ΔΕΗ και οι ιδιώτες πάροχοι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το τέλος του 2021. Ιδίως τον περασμένο μήνα, τον τρέχοντα αλλά και τον Μάιο τα ποσά που φτάνουν στα σπίτια είναι εξωπραγματικά. Πρόκειται για τις εκκαθαρίσεις της κατανάλωσης των χειμερινών μηνών, οπότε και πολλά νοικοκυριά έκαψαν... μεγάλες ποσότητες ρεύματος χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές θερμάστρες για να ζεσταθούν. Επιπλέον, πολλά νοικοκυριά συνειδητοποιούν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς που ανοίγουν πως δε δικαιούνται τις επιδοτήσεις του κράτους, καθώς οι κατοικίες που διαμένουν ηλεκτροδοτούνται από παροχές οι οποίες δεν είναι στο όνομά τους. Πρόκειται για αλλαγή που έγινε στις αρχές της χρονιάς, αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την αναδρομική επιχορήγηση εφόσον αλλάξουν το ρολόι στο όνομά τους και το δηλώσουν στα έντυπα της φορολογικής δήλωσης.

Όπως αναφέρεται επίσης, το εύρος των μηνιαίων δόσεων που κάνουν οι προμηθευτές ρεύματος εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τον τρόπο μετακύλισης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς. Δηλαδή οι μεγάλοι ιδιωτικοί πάροχοι μοιράζουν την επιβάρυνση και στους «έναντι» λογαριασμούς, ενώ η ΔΕΗ περνά όλη τη ρήτρα στους εκκαθαριστικούς.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, οι ανεξάρτητοι προμηθευτές κατανέμουν, λοιπόν, το βάρος σε τέσσερις λογαριασμούς, ενώ η Δημόσια Επιχείρηση το περνάει όλο στον εκκαθαριστικό.

Έτσι, οι ιδιωτικές εταιρείες στα αιτήματα για διακανονισμό των οφειλών επιλέγουν την πληρωμή τους σε τρεις, το πολύ σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Στον αντίποδα η ΔΕΗ εφαρμόζει το πάγιο πρόγραμμα ρύθμισης που φτάνει μέχρι και τις 24 μηνιαίες δόσεις, αφού πρώτα ζητηθεί προκαταβολή. Έτσι, για οφειλή μέχρι 500 ευρώ το ποσοστό προκαταβολής που απαιτεί η ΔΕΗ είναι 10% της οφειλής και η πληρωμή της διακανονίζεται σε πέντε δόσεις.

Το ίδιο ποσοστό ζητείται και για οφειλές 500 έως 1.000 ευρώ και οι δόσεις καθορίζονται σε οκτώ. Για χρέη 1.000 έως 2.000 ευρώ η προκαταβολή ανεβαίνει στο 15% της οφειλής και οι δόσεις σε 12. Για 2.000 έως 3.000 ευρώ προκαταβάλλεται το 20% της οφειλής και οι δόσεις αυξάνονται σε 18.

Για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ υπάρχει η επιλογή της προπληρωμής του 20% ή του 30% και οι δόσεις καθορίζονται σε 18 και 24, αντίστοιχα.

Ρυθμίσεις στις ρυθμίσεις

Σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις στην ενέργεια, ο Γιάννης Βρέντζος αναφέρει: «Ρυθμίσεις; Ε, και λοιπόν; Τι θα κάνει ο καταναλωτής όταν θα πληρώνει τις δόσεις και θα πρέπει να πληρώσει και τον επόμενο φουσκωμένο λογαριασμό; Ρυθμίσεις στις ρυθμίσεις; Και κάποια στιγμή θα χάσει μία δόση και θα του κόψουν το ρεύμα!».

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, «η μόνη λύση είναι να μπει πλαφόν στην κιλοβατώρα. Το κράτος μπορεί να το κάνει, επικαλούμενο την αισχροκέρδεια στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, εμείς σαν συνδικαλιστικός φορέας έχουμε πει ότι η κυβέρνηση επιβάλλεται να ξαναγυρίσει τη ΔΕΗ στον δημόσιο χαρακτήρα που είχε. Δεν είναι δυνατόν να επικρατεί μόνο η λογική του κέρδους μέσα από τα χρηματιστήρια και τις μετοχές της ΔΕΗ»!

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Βρέντζος βάζει και άλλα ζητήματα: «Διακανονισμός οφειλών ξέρετε επίσης τι σημαίνει; Ότι δε θα μπορεί να εισπράξει τα τέλη που του αναλογούν, ας πούμε, ο Δήμος Ηρακλείου. Δε θα μπορούν να εισπραχτούν αυτά τα τέλη κοινής ωφέλειας που εισπράττονται μέσα από τα τιμολόγια του ρεύματος. Άρα, δημιουργείται ένα ντόμινο προβλημάτων μέσα από τις ρυθμίσεις αυτές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News