Άρση μέτρων: Τέλος στα πιστοποιητικά, παραμένουν οι μάσκες - Τί αλλάζει από 1 Μαΐου

Κρήτη
Άρση μέτρων: Τέλος στα πιστοποιητικά, παραμένουν οι μάσκες - Τί αλλάζει από 1 Μαΐου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την πρώτη μέρα του Μαΐου η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων που βρίσκονταν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα αρθούν, εκτός από την υποχρέωση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Την αναστολή στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από 1η Μαΐου όχι μόνο σε εστίαση, διασκέδαση και λιανεμπόριο, αλλά και κατά την είσοδο των ταξιδιωτών στη χώρα μας εισηγήθηκε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο, στην οποία παρευρέθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Έτσι, από την πρώτη μέρα του Μαΐου η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων που βρίσκονταν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα αρθούν, εκτός από την υποχρέωση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που, σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Παράλληλα η χωρητικότητα στα καταστήματα επανέρχεται στο 100%, ενώ υπάρχει μείωση στα rapid tests που υποχρεούνται να κάνουν οι εργαζόμενοι για τη δουλειά τους.

Συνοπτικά, στη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

  • Αναστολή COVID pass από 1η Μαΐου και επαναφορά τής χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ, που παραμένουν τα 2 rapid tests την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • 1 rapid test (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

«Μάσκες στους εσωτερικούς χώρους»

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναφερόμενη στην πανδημία, είπε ότι αυτή βρίσκεται σε αποδρομή. Παράλληλα, στάθηκε στην απόφαση της επιτροπής να παραμείνουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου, διευκρινίζοντας και το γεγονός ότι υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός στους εξωτερικούς χώρους.

Όπως είπε, κάποια στιγμή θα βγάλουμε τις μάσκες, αλλά ακόμα πρέπει να προσέχουμε.

Τέλος, ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων που το τετραήμερο του Πάσχα κατάφεραν να χορηγήσουν 221 θεραπείες για τον κορωνοϊό και να «βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας να αντιμετωπίσουν τη νόσο ηπιότερα».

«Σε ύφεση η πανδημία»

«Σε ύφεση βρίσκεται η πανδημία COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, με διαρκή αποκλιμάκωση», ανάφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σημείωσε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ήπια αύξηση της επιδημίας στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο μπαίνει στη χειμερινή περίοδο και σε μια διαδικασία αυξημένης μεταδοτικότητας. «Θεωρούμε ότι, ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η επιδημία στο νότιο ημισφαίριο, θα έχουμε αντίστοιχες προσδοκίες και για τη δική μας χειμερινή περίοδο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Μείωση κατά 19% παρατηρήθηκε στον αριθμό των διαγνώσεων και κατά 39% στους θανάτους. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 13%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 20%. Συνολικά βλέπουμε μια διαρκή αποκλιμάκωση και στην Ελλάδα, συμβατή με την ύφεση της επιδημίας στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα χθεσινά κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ήταν 7.580. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.309.962 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 48,9% άνδρες. Στην Κρήτη εντοπίστηκαν 367 νέα κρούσματα και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου 172, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 68, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 25 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 102.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 48, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.073 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 260 (65,0% άνδρες).

Οι νοσηλείες στην Κρήτη

Σε σταθερά επίπεδα βρίσκονταν οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, χθες Πέμπτη  28 Απριλίου.

Πιο αναλυτικά, στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού συνολικά χθες Πέμπτη νοσηλεύονταν 72 ασθενείς (την Τετάρτη 27 Απριλίου ήταν 73), 57 σε κλινικές COVID (ήταν 55) και 15 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ήταν 18), εκ των οποίων 9 είναι διασωληνωμένοι (ήταν 13).

Παράλληλα, δύο ακόμη θάνατοι λόγω κορωνοϊού καταγράφηκαν στο νησί χθες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για δύο ηλικιωμένους ασθενείς, ένα 83χρονο και μία 81χρονη, που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Χανίων.

Το μεγαλύτερο “βάρος” των νοσηλειών κορωνοϊού σηκώνει το Βενιζέλειο με 20 ασθενείς.

Αναλυτικά τα στοιχεία στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού:

ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 16 ασθενείς, 10 σε Κλινική COVID και 6 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 4 διασωληνωμένοι.

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Συνολικά 20 ασθενείς, 16 στην Κλινική COVID και 4 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 2 διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 15 ασθενείς, 13 στην Κλινική COVID και 2 σε ΜΕΘ, διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Συνολικά 6 ασθενείς, 4 σε Κλινική COVID και 2 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 1 διασωληνωμένος.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Συνολικά 5 ασθενείς, 4 σε Κλινική COVID και 1 σε ΜΕΘ.

Νοσοκομείο Σητείας: 4 ασθενείς σε Κλινική COVID.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 3 ασθενείς σε Κλινική COVID.

Νοσοκομείο Νεάπολης: 3 ασθενείς σε Κλινική COVID.

Πού γίνονται rapid tests

Σήμερα Παρασκευή 29 Απριλίου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε όλο το νησί, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για όλους τους πολίτες, και συγκεκριμένα:

  • Νομός Χανίων: αύλειος χώρος 2ου Κ.Υ. Χανίων (1η-2η ΤΟΜΥ), από 8:30 π.μ. έως 3 μ.μ., αύλειος χώρος 1ου Κ.Υ. Χανίων (λεωφόρος Καραμανλή 99), από 8:30 π.μ. έως 3 μ.μ., και Πολιτιστικό Κέντρο Ταυρωνίτη, από 9 π.μ. έως 2 μ.μ.
  • Νομός Ρεθύμνου: αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, στην Καλλιθέα, από 9 π.μ. έως 2 μ.μ., και αίθουσα εκδηλώσεων Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου, στην Ηγ. Γαβριήλ, από 9 π.μ. έως 2 μ.μ.
  • Νομός Ηρακλείου: πλατεία Ελευθερίας, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., πλατεία Αγίας Αικατερίνης, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., Isobox στο προαύλιο 7ης Υ.ΠΕ., από 9:30 π.μ. έως 4:30 μ.μ., και Isobox στην πλατεία Δημαρχείου Γαζίου, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.
  • Νομός Λασιθίου: παλιό δημαρχείο Αγίου Νικολάου, από 9:30 π.μ. έως 4 μ.μ.

Μίνα Γκάγκα για ηπατίτιδα: «Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν»

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, σε σχέση με το ζήτημα της ηπα21τίτιδας το οποίο έχει προκύψει σε διεθνές επίπεδο.

Όπως είπε, «οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα που έχουμε διεθνώς δε σχετίζονται μεταξύ τους, κάτι που είναι αρκετά καθησυχαστικό».

Γι' αυτόν τον λόγο, όπως τόνισε, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους θα βγουν έξω και θα παίξουν με άλλα παιδιά.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, και τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή που είχε έξαρση αρχές Απριλίου. Πιο πιθανό αίτιο θεωρήθηκε ένας αδενοϊός, ωστόσο αυτός είναι αρκετά διαδεδομένος, όπως είπε.

«Είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν, κυρίως στην παιδική μας ηλικία», επισήμανε.

Για την κατανόηση του φαινομένου, όπως είπε ο καθηγητής, υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη, προκειμένου να «καταλάβουμε γιατί αυτός ο αρκετά διαδεδομένος ιός ξαφνικά άρχισε να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Προς το παρόν δεν έχουμε απαντήσεις».

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News