Alzheimer: 20 χιλιάδες οι ασθενείς σε επίπεδο Κρήτης (εικόνες)

Κρήτη
Alzheimer: 20 χιλιάδες οι ασθενείς σε επίπεδο Κρήτης (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υπηρεσίες και τα στοιχεία του νεοσύστατου Κέντρου Ημέρας Alzheimer’s του ΠαΓΝΗ, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, η οποία και εξήρε το σημαντικό έργο που προσφέρει το εξειδικευμένο κέντρο «Νεφέλη»

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο νεοσύστατο Κέντρο Ημέρας Alzheimer’s του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, στην αίθουσα «Πειραματικού Θεάτρου», του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.   

Στην επιστημονική εκδήλωση, συμμετείχε και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη με αρμοδιότητες την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, η οποία και εξήρε το σημαντικό έργο που προσφέρει το εξειδικευμένο κέντρο «Νεφέλη».

Η νόσος  Alzheimer, χτυπά όλο και περισσότερους πολίτες, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τις ηλικίες γυναικών άνω των 60 να είναι περισσότερο ευάλωτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης, με σημείο αναφοράς τις δράσεις του Κέντρου Ημέρας Alzheimer, 15 με 20 χιλιάδες είναι περίπου οι ασθενείς σε επίπεδο Κρήτης. 

Μάλιστα η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη αναφέρθηκε σε όλα αυτά τα δεδομένα κλείνοντας την ομιλία της με την φράση ''το ότι οι δικοί μας άνθρωποι δεν μπορούν να μας θυμηθούν δεν σημαίνει πως και εμείς τους ξεχνάμε.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και όλες οι νεότερες επιστημονικές εξελίξεις για την Άνοια.

Στην διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης, ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν σε όλα τα νέα δεδομένα της νόσου.

Το Κέντρο Ημέρας Alzheimer «Νεφέλη» στο ΠΑΓΝΗ είχε εγκαινιαστεί στα μέσα Ιανουαρίου 2022.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του, τον Νοέμβριο του 2021 και αποτελεί μια ολοκληρωμένη δομή διάγνωσης, θεραπευτικής παρακολούθησης, νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης ασθενών με νόσο Alzheimer (ή/και άλλους τύπους άνοιας) και ατόμων με ήπια νοητική διαταραχή.

Είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» με κωδικό ΟΠΣ 5041815 και απευθύνεται κυρίως σε κατοίκους της πόλης αλλά και γενικότερα της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, υπολογίζοντας να εξυπηρετήσει περίπου 950 άτομα στους 23 μήνες λειτουργίας του. 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου κ. Μαρία Μπάστα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και διευθύντρια της Ψυχιατρικής Ενηλίκων και Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, μαζί με τη διεπιστημονική ομάδα του κέντρου «Νεφέλη», θα παρουσιάσουν τους στόχους και τη λειτουργία της δομής, η οποία αναπτύσσει δράση τόσο ως Νευροψυχιατρικό Ιατρείο για την εκτίμηση και θεραπευτική αντιμετώπιση διαταραχών μνήμης αλλά και ως δομή Ημερήσιας Φροντίδας για τη νοητική ενδυνάμωση των ασθενών μέσα από ποικιλία μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (δημιουργικά εργαστήρια, νοητικές ασκήσεις, σωματική άσκηση, εργοθεραπεία, νοσηλευτική φροντίδα κ.α.) καθώς και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους.

Οι δραστηριότητες του Κέντρου Ημέρας, έρχονται να συμπληρώσουν τις ήδη υπάρχουσες προσφερόμενες υπηρεσίες του ΠΑΓΝΗ σε άτομα με γνωσιακά προβλήματα, συγκεκριμένα το Ιατρείο Μνήμης της Νευρολογικής Κλινικής και το Γηριατρικό Ιατρείο της Παθολογικής Κλινικής, τα πεπραγμένα των οποίων, παρουσίασαν αντίστοιχα οι κ. Ζαγανάς Ιωάννης, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας και ο κ. Παναγιωτάκης Συμεών Παθολόγος-Γηρίατρος, Δ/ντής ΕΣΥ.

Για τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις για την Άνοια μίλησαν επίσης οι επίτιμοι προσκεκλημένοι, κ. Βγόντζας Αλέξανδρος, καθηγητής Ψυχιατρικής, κ. Σακκά Παρασκευή Νευρολόγος - Ψυχίατρος και πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, όπως και ο κ. Πολίτης Αντώνιος, Καθηγητής Ψυχιατρικής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News