Μακρή: Δεν θα καταργηθεί η μάσκα στα σχολεία

Κρήτη
Μακρή: Δεν θα καταργηθεί η μάσκα στα σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν πρόκειται να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία» εκτίμησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή

«Δεν πρόκειται να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία» εκτίμησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή. «Θα γίνει σήμερα – με την υπουργό και την επιτροπή των ειδικών – μια τελευταία συζήτηση πριν το άνοιγμα των σχολείων και κάποια από τα μέτρα όπως η μάσκα θα εξειδικευτούν και θα γίνουν γνωστά στην εκπαιδευτική κοινότητα με λεπτομέρειες. Φαίνεται όμως – και το λέω αυτό με σχετική ασφάλεια – ότι η μάσκα που είναι ένα ήπιο και αποτελεσματικό μέσο προστασίας, θα παραμείνει», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Τι ισχύει για τα self test στα σχολεία

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία χωρίς self test μετά τις διακοπές του Πάσχα αποφασίστηκε γιατί αυτό πρότεινε η επιτροπή των ειδικών, «με την οποία είχαμε άριστη συνεργασία από την αρχή της πανδημίας» και ακολουθούσαμε τα πρωτόκολλα, τόνισε η κ. Μακρή.

Επισήμανε ότι η ηγεσία του υπουργείου θα διαφοροποιηθεί από τις οδηγίες των ειδικών, και σε αυτή την περίπτωση, ώστε να νοιώθουν όλοι πιο ασφαλείς, και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά «αποφασίσαμε να ακούμε τους ειδικούς», καθώς «θέλουμε να λειτουργούν τα σχολεία μας με ασφάλεια» και για να γίνει αυτό «οι ειδικοί θα έχουν τον πρώτο λόγο».

Πλεύρης: Χρήση μάσκας και το Μάιο σε εσωτερικούς χώρους - Πιθανό να μην καταργηθεί το μέτρο

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» να παραμείνει η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Παρά το γεγονός ότι έχει παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης σχετικά με την άρση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, δεν έχει «κλειδώσει» η άρση του μέτρου για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, «μπορεί ενδεχομένως η μάσκα και να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους γιατί είναι ένα ήπιο μέτρο. Η μάσκα θα παραμείνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση».

«Ενδεχομένως και να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό που λέμε, είναι ότι για το Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως στις 13 Απριλίου, ο υπουργός Υγείας είχε παρουσιάσει τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων, όπως η άρση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και οι αλλαγές στην χωρητικότητα των καταστημάτων. Τα μέτρα αυτά περιλάμβαναν και την άρση της χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο φαίνεται πως κάτι τέτοιο τελικά ενδεχομένως και να μην ισχύσει και η χρήση μάσκας να παραμείνει.

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή για τη πορεία της πανδημίας - Στις 18:00 οι ανακοινώσεις

Σήμερα, Πέμπτη 28 Απριλίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που θά κάνει την εισήγηση της με βάση την υγειονομική εικόνα της χώρας.

Αργότερα, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί και η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Τα μέτρα που καταργούνται από την 1η Μαΐου είναι:

  • Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από 01/05/22 έως 31/08/22 δε θα χρησιμοποιούνται, ενώ δε θα χρειάζεται η επίδειξη τους για πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοικτούς.
  • Από 01/05/22 καταργούνται τα τακτικά self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Από 01/05/22 ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.
  • Από 01/05 έως 31/08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%, γεγονός που σημαίνει ότι και όλα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα μπορούν να λειτουργούν με απόλυτη πληρότητα και χωρίς ουσιαστικά αποστάσεις στα τραπέζια.
  • Αντίστοιχη ελευθερία με απόλυτη πληρότητα θα υπάρχει και στα κέντρα διασκέδασης.
  • Από την 1η Μαΐου για την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα δε θα απαιτείται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ή των rapid tests για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
  • Από τις 31 Απριλίου αίρεται το πρόστιμο υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News