Κρήτη

Πρωτομαγιά: Πυρετώδεις προετοιμασίες από τα εργατικά συνδικάτα στην Κρήτη - «Είναι απεργία και όχι αργία»

Τα εργατικά συνδικάτα ετοιμάζονται να τιμήσουν τους νεκρούς της εργατικής τάξης την ερχόμενη Κυριακή 1 Μαΐου

«Η αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία», σε συνδυασμό με την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων στη χώρα μας έναντι της ακρίβειας και των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη ζωή και τη δουλειά τους, βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» διεκδικήσεων των εργατικών συνδικάτων της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, στις φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της Τετάρτης 27 Απριλίου, ενόψει του εορτασμού της φετινής Πρωτομαγιάς - που «πέφτει» την Κυριακή και ο επίσημος εορτασμός της μεταφέρεται για την επόμενη μέρα, Δευτέρα 2 Μαΐου, με απόφαση της κυβέρνησης - η διοίκηση του ΕΚΗ, «ημέρα μνήμης και τιμής η 1η Μαΐου για τα Συνδικάτα και τον Εργατικό Κόσμο. Ημέρα που συμβολίζει τους αγώνες της Παγκόσμιας Εργατικής Τάξης». Για το ΕΚΗ, ο εορτασμός είναι την ίδια μέρα... Έτσι, καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους και συνταξιούχους για τις 10 το πρωί σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

«Η 1η Μαΐου δεν είναι αργία. Είναι απεργία για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων και τη στήριξη των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των μισθωτών που καθημερινά ζουν τον εφιάλτη της απόλυσης, της διαθεσιμότητας και της μείωσης του πενιχρού εισοδήματος», όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

«Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τιμάει τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της εργατικής τάξης, και καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, ως ελάχιστο φόρο τιμής, να καταθέσουν στεφάνι στα μνημεία των πεσόντων: Στρατή Περγαλίδη, αδελφών Χατζηγεωργίου και Ναπολέοντα Σκουκατζίδη.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε δυσμενή θέση. Η κυβέρνηση μπορεί να ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο η εν λόγω αύξηση είναι υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. Μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης τουλάχιστον των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ομάδες.

Την 1η Μάη ενώνουμε τη φωνή της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

Απαιτούμε, μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας, σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στον στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών».

Πάλι διπλός ο εορτασμός

Στο μεταξύ, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που δρουν κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ διοργανώνουν και φέτος ξεχωριστή συγκέντρωση για τις 10 το πρωί της Κυριακής 1 Μαΐου, στην πλατεία Ελευθερίας.

«Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε... Ελπίδα η πάλη των λαών», όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα Συνδικάτα Γάλακτος και Οικοδόμων, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών “Γαλάτεια Καζαντζάκη”, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, το Παράρτημα Ηρακλείου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και ο Σύλλογος Ωρομίσθιων και Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ Νομού Ηρακλείου.

«Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:

 • Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μικτό μισθό,
 • Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού,
 • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,
 • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια και στα καύσιμα,
 • Διαγραφή χρεών - Κανένα εργατικό-λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
 • Οι δικές μας ανάγκες στο προσκήνιο», αναφέρουν μεταξύ των άλλων.

Οι γυναίκες στον αγώνα!

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και οι Ομάδες Γυναικών στον νομό Ηρακλείου συμμετέχουν στην κινητοποίηση της πλατείας Ελευθερίας. «Τιμάμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά σηκώνοντας ψηλά τη σημαία του αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, γιατί σήμερα μπορούμε όλες να έχουμε:

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα,
 • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις,
 • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας,
 • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς,
 • Ολόπλευρη κοινωνική προστασία της μητρότητας.

Μετατρέπουμε τον θυμό και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα.

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς που οργανώνεται από τα εργατικά συνδικάτα στο Ηράκλειο την Κυριακή 1η Μάη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας».

Κατά της εμπλοκής της χώρας μας

«Η εργατική τάξη τιμά φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες. Βιώνει με σκληρό τρόπο τον πόλεμο, την ανεργία, την άγρια εκμετάλλευση, τη φτώχια και την ακρίβεια, την κατάπνιξη των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων»... Αυτό αναφέρει το Μ-Λ ΚΚΕ, που καλεί τον κόσμο στην κινητοποίηση στο ΕΚΗ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που τον πυροδότησε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας καθώς και οι επεμβάσεις των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, έχει διαμορφώσει μια νέα επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο διεθνής ορίζοντας σκοτεινιάζει και στο προσκήνιο έρχεται η απειλή του πυρηνικού αλληλοεκβιασμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ο κίνδυνος ενός διευρυμένου καταστροφικού πολέμου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι προϊόν των επιθετικών σχεδίων των ΗΠΑ-Ε.Ε. να προσδέσουν και αυτή τη χώρα στο φιλοπόλεμο άρμα του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα των επιδιώξεων της Ρωσίας να επιβάλει με πόλεμο τα δικά της ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Αποτελεί έκφραση της μεγάλης όξυνσης του ανταγωνισμού των ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσίας και Κίνας. Οι βαριές εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν τραγικό θύμα τον λαό της, δυναμιτίζουν την ειρήνη και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για όλους τους λαούς και για τον δικό μας λαό», όπως αναφέρει μεταξύ των άλλων.

Συμβολικές εκδηλώσεις και στο Ρέθυμνο

H Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, θα προχωρήσει, πέρα από τη συγκέντρωση έξω από το ΕΚΡ, σε συμβολικές εκδηλώσεις την Κυριακή 1 Μαΐου, με κατάθεση στεφάνου μπροστά στο Εργατικό Κέντρο στο μνημείο του Άγνωστου Εργάτη στην πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς, στις 11 το πρωί, και έπειτα στο μνημείο του Ηλία Σπαντιδάκη (Λούη Τίκα) στη μαρίνα Ρεθύμνου.

«Καλούμε τα Σωματεία μας, με τις ενέργειες, τις παρεμβάσεις και τη συμμετοχή τους, να στείλουν ηχηρό μήνυμα την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται», όπως μεταξύ άλλων αναφέρει.

Στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου έξω από τα γραφεία του, στις 11 το πρωί της Κυριακής, καλεί τα μέλη της η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ρεθύμνου, διεκδικώντας από την κυβέρνηση:

«α) Να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση κάθε αντεργατικής και αντιασφαλιστικής διάταξης και ρύθμισης.

β) Να θωρακίσει τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο.

γ) Να αποκαταστήσει τις συντάξεις στα επίπεδα του 2012 καταργώντας όλες τις παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές τους και να χορηγήσει τα αναδρομικά σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη.

δ) Να επαναφέρει τη 13η και τη 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους και να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.

ε) Να στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Ρεθύμνου αλλά και όλης της χώρας, και να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα σύγχρονα μέσα για την εξυπηρέτηση του λαού μας.

στ) Να σταματήσει ο απρόκλητος και καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία».

(φωτογραφία αρχείου Intime) 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια