Άδειες «εξπρές» και γενναία κίνητρα για νέα έργα ΑΠΕ

Κρήτη
Άδειες «εξπρές» και γενναία κίνητρα για νέα έργα ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταξύ άλλων, η μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα, προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ

«Ψαλίδισμα» του χρόνου αδειοδότησης έργων ΑΠΕ από τα 5 χρόνια στους 14 μήνες, εγγυημένη πρόσβαση αγροτών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στο 30% του διαθέσιμου περιθωρίου και ξεμπλοκάρισμα των σχεδιαζόμενων έργων αποθήκευσης ενέργειας υπόσχεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που μετά από μακρά αναμονή τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Την ίδια ώρα, σε μια παράμετρο εξόχως σημαντική στη δεδομένη χρονική συγκυρία με τη λαίλαπα της ενεργειακής ακρίβειας, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος παρέχει κίνητρα σε Δήμους και Περιφέρειες προκειμένου να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με σκοπό να παρέχουν φθηνότερη ενέργεια σε ευάλωτους καταναλωτές και νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχιας.

Μια εξέλιξη που αναμένεται να μπει στο “μικροσκόπιο” των ΟΤΑ και εδώ στην Κρήτη, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Δήμο Ηρακλείου, όπου έχει ζητηθεί από πλευράς αντιπολίτευσης διεξοδική συζήτηση για την ενεργειακή ακρίβεια και τη λήψη μέτρων ανακούφισης δημοτών και επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 100 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού θα μπορούν να εγκαθιστούν μονάδες ΑΠΕ για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών του οικείου Δήμου ή της οικείας Περιφέρειας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.

Επίσης, επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών όχι μόνο κοινωφελών επιχειρήσεων, παιδικών, σταθμών, σχολείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων (που προβλεπόταν ήδη) αλλά και δημοτικών και δημόσιων αθλητικών κέντρων, εγκαταστάσεων και δικτύων οδοφωτισμού, εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και κάθε άλλου κτηρίου, υποδομής ή εγκατάστασης που είτε ανήκει, είτε εξυπηρετεί ανάγκες του ΟΤΑ.

Με τη διάταξη αυτή επιδιώκεται να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ενεργειακές ανάγκες των ΟΤΑ και των υποδομών τους με “πράσινη” ενέργεια μέσω της εγκατάστασης σταθμού ΑΠΕ και του εικονικού συμψηφισμού ενέργειας. Επιπλέον η διάταξη αποσκοπεί στην προστασία και την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί ακόμη στη μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες, από 5 χρόνια που είναι τώρα, στην αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και στην ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.

Το νομοσχέδιο είναι σαφώς προσανατολισμένο και στην απεξάρτηση των νοικοκυριών και της βιομηχανίας από τα ορυκτά καύσιμα. Η πλεονάζουσα δυναμικότητα υποσταθμών έως 10 MW διατίθεται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες, με το 30% αυτής να κατανέμεται στα νοικοκυριά, το 30% στους αγρότες, το 30% στη βιομηχανία και το 10% σε ανεξάρτητους παραγωγούς. Ένα 30% επίσης της πλεονάζουσας δυναμικότητας άνω των 10 MW σε υποσταθμούς κατανέμεται σε νοικοκυριά, αγρότες, βιομηχανία και ανεξάρτητους παραγωγούς και το 70% σε λοιπούς σταθμούς ΑΠΕ.

Οι στόχοι του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος, οι βασικοί στόχοι της νομοθετικής πρωτοβουλίας συνοψίζονται ως εξής:

  • Μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες, από 5 χρόνια που είναι τώρα.
  • Ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.
  • Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.
  • Οι παρεμβάσεις αυτές θα συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030:
  • Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 35%.
  • Συμμετοχή 70% των ΑΠΕ στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ψηφιοποίηση - Απλοποίηση αδειοδοτικής διαδικασίας

Ο εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας θα επιτευχθεί μέσα από την απλοποίηση, την ψηφιοποίηση και την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, καθώς πλέον όλες οι ενέργειες για την απόκτηση αδειών θα διενεργούνται ψηφιακά, τα δικαιολογητικά που θα απαιτείται να καταθέτουν οι επενδυτές μειώνονται δραστικά και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, ενώ διαδικασίες που μέχρι τώρα ήταν σειριακές πλέον γίνονται παράλληλες, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους υλοποίησης. Στρατηγικός στόχος έως το 2030 είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 25 GW, από 8,62 GW που είναι σήμερα. Για την υλοποίηση νέων επενδύσεων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 12 GW εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις 10 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News