default-image

Βαρδάκης: Η υποστελέχωση Π.Ε.Κ.Α. Κρήτης, έχει ως αποτέλεσμα την ασυδοσία των εργοδοτών στον τουριστικό τομέα»

Κρήτη
Βαρδάκης: Η υποστελέχωση Π.Ε.Κ.Α. Κρήτης, έχει ως αποτέλεσμα την ασυδοσία των εργοδοτών στον τουριστικό τομέα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φαινόμενο πλημμελών ελέγχων, λόγω υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, αποτελεί πλέον πληγή, καθώς υπάρχουν πλείστα φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, αποτέλεσμα του οποίου είναι πολλοί να αποφεύγουν να εργαστούν στον κλάδο

«Βιώνουμε μέρες αντίφασης στον ελληνικό τουρισμό. Από τη μία η αγωνιώδης αναζήτηση προσωπικού για τουριστικές εποχικές επιχειρήσεις και από την άλλη οι καταγγελίες των εργαζομένων στον τουρισμό για εργοδοτικές αυθαιρεσίες» αναφέρει ο Βουλευτής Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα υποστελέχωσης που σημειώνεται στο Π.Ε.Κ.Α. Κρήτης με ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό.

Το φαινόμενο πλημμελών ελέγχων, λόγω υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, αποτελεί πλέον πληγή, καθώς υπάρχουν πλείστα φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, αποτέλεσμα του οποίου είναι πολλοί να  αποφεύγουν να εργαστούν στον κλάδο από το φόβο της αυθαιρεσίας των εργοδοτών, τονίζει ο βουλευτής, σημειώνοντας πως «και αυτό τα λέει όλα».

Συγκεκριμένα ο κ. Βαρδάκης στην ερώτησή του τονίζει πως :

Το Π.Ε.Κ.Α. Κρήτης εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο. Χαρακτηριστικά, εργάζονταν 8 ελεγκτές πριν τρία χρόνια, ενώ τώρα υπάρχουν μόνο τέσσερις, κάτι που καθιστά ανθρωπίνως αδύνατον να ελέγξουν όλες τις καταγγελίες εργαζομένων.

Να υπενθυμίσουμε ότι έχετε ενημερωθεί σχετικά με την υποστελέχωση του Π.Ε.Κ.Α. Κρήτης και σε προηγούμενη παρέμβασή μας στις 30/1/2022 με την Ερώτηση: «Αποψιλώνεται σταδιακά το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Κρήτης, ενισχύοντας την παραβατικότητα των επιχειρήσεων», στην οποία δεν πήραμε καμία ουσιαστική απάντηση και ακόμα χειρότερα, μετά την παρέμβαση, δεν υπήρξε καμία πρόσληψη.

Παρά το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί 3 προσλήψεις για τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε επίπεδο Κρήτης για το 2021 και επιπλέον 5 για το 2022, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία πρόσληψη και φυσικά δεν έχει υπάρξει καμία ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού, παρότι τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν μετακινηθεί 4 ελεγκτές προς άλλες υπηρεσίες του Φορέα.

Επειδή, η επαρκής στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών θα μειώσει τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Επειδή, όταν οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι τηρείται η εργατική νομοθεσία, νιώθουν ασφάλεια να εργαστούν σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα.

Επειδή, το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης και ασφάλειας του εργαζόμενου είναι ανάλογο του επιπέδου παρεχόμενης υπηρεσίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός 

Πότε θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (Π.Ε.Κ.Α.),  ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News