Μ-Λ ΚΚΕ: Συγκέντρωση Κυριακή 1η Μαΐου στο ΕΚΗ

Κρήτη
Μ-Λ ΚΚΕ: Συγκέντρωση Κυριακή 1η Μαΐου στο ΕΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μ-Λ ΚΚΕ τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά και οργανώνει συγκέντρωση στο Ηράκλειο

«Η εργατική τάξη τιμά φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες. Βιώνει με σκληρό τρόπο τον πόλεμο, την ανεργία, την άγρια εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την ακρίβεια, την κατάπνιξη των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων», αναφέρει αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μ-Λ ΚΚΕ που διοργανώνει συγκέντρωση την Κυριακη 1η Μαΐου στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Τη μέρα αυτή, σε όλη την Ελλάδα, η εργατική τάξη καλείται να εκδηλώσει τη διεθνή εργατική αλληλεγγύη της, να προβάλει και διεκδικήσει τα επίκαιρα αιτήματά της.

• Να σταματήσει ο πόλεμος! Έξω ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Ρωσία από την Ουκρανία! Καμία εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ – ΕΕ!

• Σταθερή και πλήρης εργασία για όλους – Συλλογικές συμβάσεις και αύξηση των μισθών και των συντάξεων – Στήριξη των άνεργων – Δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση

• Λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας – Δημόσια δωρεάν Υγεία

• Ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων – Δημόσια δωρεάν Παιδεία

• Απόκρουση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων

• Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

• Έξω ΗΠΑ – Βάσεις – ΝΑΤΟ – ΕΕ

• Για Δουλειά – Δημοκρατία – Ειρήνη – Εθνική Ανεξαρτησία – Σοσιαλισμό

Όπως τονίζει σε ανακοινωσή του: 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που τον πυροδότησε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας καθώς και οι επεμβάσεις των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, έχει διαμορφώσει μια νέα επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο διεθνής ορίζοντας σκοτεινιάζει και στο προσκήνιο έρχεται η απειλή του πυρηνικού αλληλοεκβιασμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ο κίνδυνος ενός διευρυμένου καταστροφικού πολέμου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι προϊόν των επιθετικών σχεδίων των ΗΠΑ – ΕΕ να προσδέσουν και αυτή τη χώρα στο φιλοπόλεμο άρμα του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα των επιδιώξεων της Ρωσίας να επιβάλει με πόλεμο τα δικά της ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Αποτελεί έκφραση της μεγάλης όξυνσης του ανταγωνισμού των ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας. Οι βαριές εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν τραγικό θύμα το λαό της, δυναμιτίζουν την ειρήνη και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για όλους τους λαούς και για το δικό μας λαό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει τη χώρα μας στα επικίνδυνα και φιλοπόλεμα σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Τόσο η ΝΔ σήμερα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο, από τη Σούδα ως την Αλεξανδρούπολη. Με προθυμία η κυβέρνηση της Δεξιάς ανταποκρίνεται στις εντολές των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, στέλνοντας οπλισμό για να ενισχύσει τις αντιδραστικές ουκρανικές δυνάμεις και ακολουθώντας όλες τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Την ίδια ώρα, δαπανά κολοσσιαία ποσά για στρατιωτικές δαπάνες, ενισχύοντας τους δεσμούς της εξάρτησης από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Μπροστά στον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην εργατική τάξη της χώρας μας μπαίνει επιτακτικά το καθήκον της πάλης ενάντια στον πόλεμο, για να σταματήσουν η εισβολή της Ρωσίας και οι επεμβάσεις των ΗΠΑ – ΕΕ στην Ουκρανία, για να πάψει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στα φιλοπόλεμα σχέδια των ΗΠΑ και ΕΕ, για να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ, για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, για να σπάσουν τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και υποτέλειας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει άμεση επίδραση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. καθώς η τουρκική αστική τάξη αξιοποιεί τις εξελίξεις για να ενισχύσει τον περιφερειακό της ρόλο και μαζί με αυτόν τις προκλητικές αξιώσεις της για τη λεγόμενη «γαλάζια πατρίδα» και την προώθηση των διχοτομικών σχεδίων της στην Κύπρο. Από την άλλη μεριά, η ελληνική μεγαλοαστική τάξη και η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πολιτική του ενδοτισμού στην τουρκική επιθετικότητα, την εναπόθεση της επίλυσης των ζητημάτων του Αιγαίου και του Κυπριακού στους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και τώρα με τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιδεινώνει τη θέση της Ελλάδας.

Το διεθνιστικό περιεχόμενο της Εργατικής Πρωτομαγιάς απαιτεί την εναντίωση των εργατικών τάξεων των δύο χωρών στις αντιδραστικές πολιτικές των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας και τη διεκδίκηση της ειρήνης και της φιλίας των δύο λαών. Απαιτεί τον αγώνα των δύο λαών ενάντια στους κοινούς εχθρούς, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, τις ντόπιες ολιγαρχίες, ενάντια στην πολιτική της υποτέλειας. Απαιτεί την καταγγελία κάθε παραβίασης ή απειλής για αλλαγή συνόρων και σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δυο χωρών.

Ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι διεθνιστικό κάλεσμα της εργατικής τάξης ενάντια στα οικονομικά δεινά που γεννά ο καπιταλισμός: τη φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια, την εκμετάλλευση. Οι κεφαλαιοκράτες επιχειρούν να φορτώσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από δύο χρόνια και τώρα με τον πόλεμο, στις πλάτες των εργαζόμενων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με το σαρωτικό και παρατεταμένο κύμα ακρίβειας σε όλα τα βασικά είδη. Οι απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας είναι το αποτέλεσμα της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ενεργειακού πλούτου στα ντόπια και πολυεθνικά μονοπώλια. Τα λιγοστά ψίχουλα, που παρουσίασε σαν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό με θριαμβολογίες ο Μητσοτάκης, μαζί με τα επιδόματα φτώχειας αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό, αφού δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες του λαϊκού εισοδήματος.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει το σύνολο των εργαζόμενων σε πιο δυσμενή θέση, αφού το αντεργατικό τερατούργημα του διαβόητου ν. Χατζηδάκη, που επέβαλε πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ, επέφερε σημαντικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, στο οκτάωρο, σύμβολο των αγώνων της εργατικής τάξης και της Πρωτομαγιάς. Παράλληλα, επιχειρεί να διαμορφώσει τοπίο ενός νέου εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα, κατεδαφίζοντας όσες εργατικές κατακτήσεις άφησε η μνημονιακή θύελλα, οικοδομώντας ένα αντιδραστικό – αντιδημοκρατικό καθεστώς, που εγκαινιάστηκε με τις φασιστικού τύπου απαγορεύσεις μέσα στην πανδημία. Ο ν. Χατζηδάκη επιφέρει καίριο πλήγμα στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, επιχειρεί να βάλει στο γύψο, να χειραγωγήσει και να υποτάξει τα συνδικάτα, να καταστείλει την απεργία, το ύψιστο όπλο της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων για την περιφρούρηση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Η πανδημία, που δύο χρόνια μετά το ξέσπασμά της περνά τώρα σε νέα φάση, αφήνει ακόμα έντονο το αποτύπωμά της. Οι εκατόμβες των νεκρών που φέρνουν τη χώρα μας σε μια από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως, το διαλυμένο ΕΣΥ, το αυταρχικό και εκδικητικό μέτρο των αναστολών εργασίας των υγειονομικών μαζί με τα αντιδραστικά και κατασταλτικά μέτρα των απαγορεύσεων, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά το μέγεθος της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που είχε την ανοχή και στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει μέρα γενικής κινητοποίησης της εργατικής τάξης. Η εργατική τάξη καλείται να δώσει το μαζικό μαχητικό παρών της στα συλλαλητήρια που καλούν η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και τα άλλα Εργατικά Κέντρα στην Αθήνα και την επαρχία, την Κυριακή 1η Μάη. Να ενώσει τη φωνή της σε μια όσο το δυνατόν πιο πλατιά πανεργατική κινητοποίηση, που θα ωθήσει την αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική πάλη, τα συνδικαλιστικά, δημοκρατικά και πολιτικά αιτήματά της, τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση και την απαλλαγή από το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News