Κρήτη

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τέλος του μήνα τα ειδοποιητήρια - Ποιοι θα δουν μεγαλύτερη έκπτωση στην Κρήτη - Παραδείγματα

Θέμα ημερών αποτελεί η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ - Ποιοι θα λάβουν μειωμένα εκκαθαριστικά - Παραδείγματα

 • Τέλη Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet
 • Τον Μάιο η πρώτη δόση
 • Μειώσεις για τους μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων
 • Μικρές διαφορές στον ΕΝΦΙΑ για τη συντριπτική πλειοψηφία
 • Στα ύψη τα ενοίκια στην Κρήτη

Εν αναμονή των τελικών διατάξεων του νέου ΕΝΦΙΑ βρίσκονται 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη, προκειμένου να διαπιστώσουν τις μειώσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, αλλά και τις αυξήσεις που αναμένεται να δουν περίπου 350.000 εξ αυτών. Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του μήνα, θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, ενώ τον Μάιο προβλέπεται η καταβολή της πρώτης από τις δέκα συνολικά δόσεις.

Μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα λάβουν, όπως και σε όλη τη χώρα, 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων της Κρήτης. Η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ φέρνει νέους συντελεστές υπολογισμού του φόρου προκειμένου να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και να προκύψουν ελαφρύνσεις που ωστόσο για την συντριπτική πλειοψηφία δεν θα είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο λογιστών-φοροτεχνικών Χανίων, Κώστα Σταυρουλάκη, «Από τα φυσικά πρόσωπα, οι περισσότεροι, περίπου το 80% θα έχουν μια πολύ μικρή μείωση. Οι λίγοι, όμως, θα έχουν μια τεράστια μείωση, συνεπώς η  εν λόγω μείωση σε ένα 90% θα πάει σε όλους όσοι έχουν πάρα πολλά ακίνητα».

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται από έξι σε δέκα, δίνοντας μικρή ανάσα στους φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέσα στον Μάιο, γεγονός το οποίο όπως επισημαίνει ο κ. Σταυρουλάκης, «θα διευκολύνει τα νοικοκυριά, γιατί θα μιλάμε για μικρότερες δόσεις χωρίς όμως να έχει τεράστια διαφορά στο θέμα της μείωσης».

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 1ου ορόφου, 150 τ.μ., στη Σητεία, 15ετίας, με τιμή ζώνης 850 ευρώ, πλήρωσε το 2021 φόρο 382,80 ευρώ. Το 2022 η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.200 ευρώ (αύξηση 23,53%) και ο φόρος που αναλογεί είναι 231,00 ευρώ, μειωμένος κατά 39,66%.

«Πραγματικά έχουμε μια μείωση 36% του φόρου από το 2018 μέχρι σήμερα, επαληθεύτηκε δηλαδή η κυβέρνηση και έκανε αυτή τη μείωση. Το 80% των φυσικών προσώπων θα δουν μια μικρή μείωση στον ΕΝΦΙΑ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος λογιστών-φοροτεχνικών Χανίων.

Για περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα μειωμένος ακόμη και πάνω από 30%, ενώ 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στον λογαριασμό. Αντίθετα, περίπου 350.000 ιδιοκτήτες θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021, ενώ 180.000 εξ αυτών που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν σημαντικά, αναμένεται να δεχτούν επιβάρυνση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα και επιβολή ενός φόρου στην αξία που έχει κάθε ακίνητο: «Σημαίνει ότι ένας που έχει 50 ακίνητα που το κάθε ένα είναι κάτω από 400.000 η αντικειμενική του, θα κερδίσει και 10.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ, δηλαδή η μείωση είναι λίγο ιδιαίτερη», τονίζει ο κ. Σταυρουλάκης.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μπορείτε να το βρείτε στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Θα χρειαστείτε τους κωδικούς του Taxisnet για να μπείτε στην εφαρμογή.

Αναλυτικά τα βήματα:

 • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADEΚάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
 • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
 • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»
 • Κατεβαίνετε στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
 • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
 • Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον τελικό λογαριασμό για το φόρο τους να είναι μειωμένος, ακόμα κια πάνω από 30%. Χωρίς άγχος για το νέο λογαριασμό θα ενημερωθούν για τα εκκαθαριστικά τους και οι σχεδόν 900.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν θα βρουν καμία αλλαγή στο φόρο τους. Αντίθετα υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021 θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 350.000 ιδιοκτήτες θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021. Οι ιδιοκτήτες που θα δουν τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα είναι οι περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου οι περιοχές τους εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Ειδικά για τα έτη 2021, 2022 και 2023 απαλλάσσονται:

α) τα ακίνητα, που ευρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021 και έως τη δημοσίευση της παρούσας και για τις οποίες εκδίδονται πράξεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή τους σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Δελτίου Επανελέγχου ή Έκθεσης Αυτοψίας, σύμφωνα με τα οποία το κτίριο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο ή ακατάλληλο για χρήση, ή Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που εκδίδονται έως τις 28.2.2022, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά.

β) Τα αγροτεμάχια, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής από τα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΕΕ) των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες εκδίδονται έως τις 28.2.2022, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά. Τα ΤΑΕΕ εκδίδουν τις ως άνω βεβαιώσεις, αφού λάβουν τα οικεία στοιχεία των αγροτεμαχίων που έχουν εκτιμηθεί ως κατεστραμμένα από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Η απαλλαγή χορηγείται με βάση τις αιτήσεις που υποβάλλονται στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στη διαδικτυακή πύλη «arogi.gov.gr». Εφόσον, μετά τη χορήγηση της απαλλαγής, διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησής της, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της βεβαίωσης μήνα, εντόκως σύμφωνα με το άρθρο 54 Β’ του ν. 4174/2013 (Α’256).

Ειδικότερα τα ακίνητα που ευρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απαλλάσσονται για τα έτη 2021 και 2022, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά.

Μείωση του Φόρου 50% ή 100%

Διατηρούνται οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Ο υπολογισμός των εκπτώσεων θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2020 που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2021.

Απαλλαγή κατά 50% του ΕΝΦΙΑ

Συγκεκριμένα, για να έχει ο φορολογούμενος την έκπτωση του 50%, θα πρέπει να έχει σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
iii. Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή κατά 100% του ΕΝΦΙΑ

Αντίστοιχα σε ότι αφορά στους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τα άτομα με βαριά αναπηρία άνω του 80%, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, δικαιούνται 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, σε περίπτωση που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Στα ύψη τα ενοίκια στην Κρήτη

Την ίδια στιγμή, αύξηση καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά και στην Κρήτη. «Το κράτος κατά τη γνώμη μου όπως παρεμβαίνει σε διάφορα σημεία θα έπρεπε να κάνει μια παρέμβαση με την ΠΟΜΥΔΑ για να βοηθήσει τον κόσμο», σημειώνει ο φοροτεχνικός.

Οι τιμές ενοικιάσεις κατοικίων στην Κρήτη έχουν ξεκάθαρα αυξητική τάση, με εξαίρεση την πόλη του Ρεθύμνου στην οποία διαφαίνεται μείωση τιμών το τελευταίο έτος.

Παράλληλα, τα στοιχεία για Χανιά και Λασίθι δείχνουν «εκτόξευση» των τιμών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια