Ηπατίτιδα: «Καμπανάκι» από την επιστημονική κοινότητα - Ποια είναι η πιθανότερη αιτία

Κρήτη
Ηπατίτιδα: «Καμπανάκι» από την επιστημονική κοινότητα - Ποια είναι η πιθανότερη αιτία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόκκινο» καμπανάκι έχει σημάνει στις ελληνικές και ευρωπαϊκές υγειονομικές υπηρεσίες η νέα μορφή ηπατίτιδας που έχει προσβάλει έναν μεγάλο αριθμό παιδιών στην Ευρώπη - Τι εξηγούν οι ειδικοί - Για την πιθανότητα κρούσματος ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης

«Κόκκινο» καμπανάκι έχει σημάνει στις ελληνικές και ευρωπαϊκές υγειονομικές υπηρεσίες η νέα μορφή ηπατίτιδας που έχει προσβάλει έναν μεγάλο αριθμό παιδιών στην Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχία σε γονείς για τον νέο και θορυβώδη ιό. Ακόμη και στην Ελλάδα, που απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εμφανίσει τα πρώτα κρούσματα σε παιδιά, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει ιατρική οδηγία, ώστε τόσο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας όσο και γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα

Για την πιθανότητα κρούσματος ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Θεοκλής Ζαούτης: «Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στην ΕΡΤ, και πρόσθεσε «Δεν υπάρχει κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα αλλά μπορεί πολύ σύντομα να τον δούμε κι εδώ», σημείωσε ο κ. Ζαούτης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα και κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Μέχρι και τη δεδομένη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται πολύ γρήγορα να έχουμε τις πρώτες καταγραφές λόγω τουρισμού, όπως είχαν τονίσει επιστήμονες σε προηγούμενο ρεπορτάζ της neakriti.gr.

Πιο συγκεκριμένα, έντονη είναι η ανησυχία και των γονιών για τη νέα μορφή ηπατίτιδας που δεν αντιστοιχεί σε κάποια γνωστή, ενώ οι επιστήμονες δε γνωρίζουν την ακριβή αιτία που δημιουργεί αυτού του είδους την ηπατίτιδα, καθώς υπάρχουν μέχρι στιγμής μόνο ενδείξεις.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολόγος Μανόλης Γαλανάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στη χώρα μας, καθησυχάζοντας τους γονείς για την ώρα.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς δεν έχουν καταγραφεί ακόμα κρούσματα στη χώρα μας, εμείς όμως παρακολουθούμε το φαινόμενο εδώ και κάποιες εβδομάδες. Για την ώρα τουλάχιστον, οι γονείς πρέπει να μείνουν ψύχραιμοι», ανέφερε ο κ. Γαλανάκης.

Ο κορωνοϊός

Ένας εύλογος προβληματισμός είναι εάν η νέα ηπατίτιδα μπορεί να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον κορωνοϊό, με τον κ. Γαλανάκη να απαντάει αρνητικά σε αυτό το σενάριο.

«Η ηπατίτιδα κάνει διάφορα παθογόνα, άρα μπορεί να πρόκειται και για ένα νέο ιό, όμως μπορεί να είναι ο ήδη υπάρχων, ο οποίος εντοπίζεται, σίγουρα όμως δε σχετίζεται με τον ιό COVID και δεν υπάρχει σύνδεση ούτε με το εμβόλιο», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Τα κρούσματα της ηπατίτιδας καταγράφονται σε παιδιά έως 16 ετών και στα δύο φύλα, όμως υπάρχει μεγαλύτερη έξαρση σε παιδιά από 2 έως 5 ετών.

«Κάποιοι επιδημιολόγοι αιτιολογούν την έξαρση στις ηλικίες 2-5 ετών με τον εγκλεισμό στο σπίτι, και έτσι βγαίνοντας έξω υπάρχουν πάρα πολλές ιώσεις και μέσα σε αυτήν την επαναλοίμωξη των παιδιών αξιολογούνται αυτές οι νέες ηπατίτιδες», εξηγεί.

Όσον αφορά στην κλινική εικόνα, ο κ. Γαλανάκης υπογράμμισε πως «δεν είναι εύκολο να ξεφύγει ένα παιδί, όπως με την πανδημία, όπου τα παιδιά την περνούν τις περισσότερες φορές πολύ ήπια. Αυτή η εικόνα γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους γονείς, καθώς τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα, π.χ. κίτρινο χρώμα και εμετό».

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολόγος, Μανόλης Γαλανάκης, ερωτήθηκε για το πόσο σοβαρή είναι αυτού του είδους η ηπατίτιδα, με τον ίδιο να απαντά πως «αρκετές περιπτώσεις παιδιών που έχουν κολλήσει έχουν θεραπευτεί χωρίς κάποια ιδιαίτερη θεραπεία, όμως υπάρχουν και παιδιά που την έχουν περάσει πολύ σοβαρά, με κάποιες περιπτώσεις να έχουν κάνει μεταμόσχευση στο ήπαρ. Παρ’ όλα αυτά, οι γονείς δε χρειάζεται να φοβούνται για κάτι “σκοτεινό”. Το παιδί θα φανεί, καθώς θα έχει συμπτώματα, και πάλι όμως δεν υπάρχει λόγος να χάνουν την ψυχραιμία τους», καθησυχάζει ο κ. Γαλανάκης.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι ίκτερος, πυρετός, αλλαγή στο χρώμα των ματιών και του δέρματος, αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων και των ούρων, τάση για εμετό κ.ά. Εάν οι γονείς εντοπίσουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να κινητοποιηθούν.

Τι ανέφερε για τα κρούσματα ηπατίτιδας ο Μανώλης Γαλανάκης

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολόγος, Μανώλης Γαλανάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στη χώρα μας, καθησυχάζοντας τους γονείς για την ώρα.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς δεν έχουν καταγραφεί ακόμα κρούσματα στη χώρα μας, εμείς όμως παρακολουθούμε το φαινόμενο εδώ και κάποιες εβδομάδες, για τη ώρα τουλάχιστον οι γονείς πρέπει να μείνουν ψύχραιμοι», ανέφερε ο κ. Γαλανάκης.

Ένας εύλογος προβληματισμός είναι εάν η νέα ηπατίτιδα μπορεί να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον κορωνοϊό, με τον κ. Γαλανάκη να απαντάει αρνητικά σε αυτό το σενάριο.

«Η ηπατίτιδα κάνει διάφορα παθογόνα, άρα μπορεί να πρόκειται και για ένα νέο ιό, όμως μπορεί να είναι ο ήδη υπάρχον ο οποίος εντοπίζεται, σίγουρα όμως δεν σχετίζεται με τον ιό covid και δεν υπάρχει σύνδεση ούτε με το εμβόλιο», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Τα κρούσματα της ηπατίτιδας καταγράφονται σε παιδιά έως 16 ετών και στα δύο φύλλα όμως υπάρχει μεγαλύτερη έξαρση σε παιδιά από 2 έως 5 ετών.

«Κάποιοι επιδημιολόγοι αιτιολογούν την έξαρση στις ηλικίες 2-5 ετών με τον εγκλεισμό στο σπίτι, και έτσι βγαίνοντας έξω υπάρχουν πάρα πολλές ιώσεις κι μέσα σε αυτήν την επαναλοίμωξη των παιδιών αξιολογούνται αυτές οι νέες ηπατίτιδες», εξηγεί.

Όσον αφορά την κλινική εικόνα ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολόγος υπογράμμισε πώς: «δεν είναι εύκολο να ξεφύγει ένα παιδί, όπως με την πανδημία, όπου τα παιδιά την περνούν τις περισσότερες φορές πολύ ήπια. Αυτή η εικόνα γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους γονείς καθώς τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα, πχ. Κίτρινο χρώμα, εμετός».

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολόγος, Μανώλης Γαλανάκης ερωτήθηκε για το πόσο σοβαρή είναι αυτού του είδους η ηπατίτιδα με τον ίδιο να απαντά πως αρκετές περιπτώσεις παιδιών που έχουν κολλήσει έχουν θεραπευτεί χωρίς κάποια ιδιαίτερη θεραπεία, όμως υπάρχουν και παιδιά που την έχουν περάσει πολύ σοβαρά, με κάποιες περιπτώσεις να έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπαρ. Παρόλα αυτά οι γονείς δεν χρειάζεται να φοβούνται για κάτι «σκοτεινό» το παιδί θα φανεί καθώς θα έχει συμπτώματα και πάλι όμως δεν υπάρχει λόγος να χάνουν την ψυχραιμία τους», καθησυχάζει ο κ. Γαλανάκης.

Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τις περιπτώσεις ηπατίτιδας στα παιδιά

Αβάσιμοι είναι οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό των αυξημένων κρουσμάτων ηπατίτιδας - αδιευκρίνιστης για την ώρα αιτιολογίας- σε παιδιά κάτω των 10 ετών, αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Η αύξηση τέτοιων κρουσμάτων έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στη Δανία, στην Ιρλανδία και στην Ολλανδία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 74 περιπτώσεις από τον Ιανουάριο του 2022, εκ των οποίων 49 στην Αγγλία, 13 στη Σκωτία και 12 μεταξύ Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Όπως επισημαίνει ο Έλληνας επιστήμονας, "τα νούμερα είναι προφανώς μικρά, αλλά για να καταλάβουμε την διαφορά, ένας τυπικός αριθμός κρουσμάτων ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε ολόκληρη τη Σκωτία είναι μικρότερος από 4 ετησίως. Καταρχάς, να πούμε πως κανένα από τα επί του παρόντος επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό". 'Αρα δεν τίθεται θέμα συσχετισμού της ηπατίτιδας με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Στις 15 Απριλίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρεται πως στις 5 Απριλίου ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για 10 περιπτώσεις σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών στη Σκωτία. Μέχρι τις 8 Απριλίου, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ιοί της ηπατίτιδας (A, B, C, E και D κατά περίπτωση) έχουν αποκλειστεί μετά από εργαστηριακό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται περαιτέρω έρευνες για την κατανόηση της αιτιολογίας αυτών των περιπτώσεων.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ εξέδωσαν επίσης ανακοίνωση, αναφέροντας εννέα περιπτώσεις ηπατίτιδας που χρονολογούνται από τον Νοέμβριο του 2020. Κανένα από τα παιδιά δεν είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας, ανέφερε η ανακοίνωση, αλλά σε δύο από τα εννέα απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Μία από τις πιθανές αιτίες που βρίσκονται υπό διερεύνηση είναι ότι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί, μπορεί να προκαλεί την ασθένεια. Ωστόσο, διερευνώνται διεξοδικά και άλλα πιθανά αίτια. Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, έμετο και διάρροια. Συνήθως δεν προσβάλουν το συκώτι (ώστε να προκαλέσουν ηπατίτιδα), αλλά και αυτό έχει καταγραφεί ως γνωστή αλλά σπάνια επιπλοκή του ιού.

Οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Για αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των αδενοϊών είναι τα συνήθη μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και το να προσέχουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ή κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρότερα παιδιά χρειάζεται και η εκμάθηση και η επίβλεψη κατά τη διάρκεια του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών.

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων, ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας. Οποιεσδήποτε επιδημιολογικές σχέσεις μεταξύ των περιπτώσεων ενδέχεται να παρέχουν ενδείξεις για την αιτιολογία της ασθένειας. Οι χρονικές και γεωγραφικές πληροφορίες των περιπτώσεων, καθώς και οι επαφές τους θα πρέπει επίσης να εξετάζονται.

Ενώ ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν θετικές για SARS-CoV-2 ή/και αδενοϊό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γενετικός χαρακτηρισμός των ιών για τον προσδιορισμό τυχόν πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των περιπτώσεων. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να εντοπίζουν, να ερευνούν και να αναφέρουν πιθανές περιπτώσεις που τα συμπτώματα ταιριάζουν με την ηπατίτιδα.

"Ταυτόχρονα", καταλήγει ο κ. Μόσιαλος, "οι γονείς ας είναι προσεκτικοί για ιδιότυπες αντιδράσεις - συμπεριλαμβανομένου του ίκτερου. Εάν διαπιστώσουν περίεργα συμπτώματα, καλό είναι να επικοινωνήσουν με το παιδίατρο των παιδιών τους".

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News