Κρήτη: Το εναλλακτικό σχέδιο για τις έρευνες κοιτασμάτων μετά από την αποχώρηση της Total

Κρήτη
Κρήτη: Το εναλλακτικό σχέδιο για τις έρευνες κοιτασμάτων μετά από την αποχώρηση της Total

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλυπτική έρευνα ΙΕΝΕ - Σημαντικές δυνατότητες για παραγωγή υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Τελικά, όπου καπνός και φωτιά για το πολυσυζητημένο όσο και πολύπαθο εγχείρημα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Κρήτης, καθώς η έντονη φημολογία και σεναριολογία των τελευταίων ημερών, που ήθελε τους Γάλλους επενδυτές της Total να φεύγουν, επιβεβαιώθηκε δυστυχώς με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Ο ίδιος ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και πλέον μένει με ενδιαφέρον και αγωνία να δούμε τι θα πράξουν και οι Αμερικανοί της ExxonMobil, καθώς και αυτοί δε φέρονται, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, να είναι «ζεστοί» για τις έρευνες φυσικού αερίου ανοιχτά του νησιού μας.

Η ανακοίνωση αποχώρησης

«Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στη “Δυτική Κρήτη” και “Νοτιοδυτική Κρήτη”, η TotalEnergies έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια (blocks)», ανακοίνωσε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε τις Αρχές και τους εταίρους της γι’ αυτή την απόφαση.

«Η TotalEnergies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα. Η TotalEnergies συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της TotalEnergies Marketing Hellas», τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση της γαλλικής TotalEnergies, η οποία συμμετείχε μαζί με την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια στην ερευνητική κοινοπραξία στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η φημολογία που επιβεβαιώθηκε

Η εξέλιξη με την οριστική πλέον αποχώρηση του γαλλικού κολοσσού από τη συμφωνία παραχώρησης για έρευνες-αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια μπλοκ νοτιοδυτικά της Κρήτης σίγουρα δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πληροφορίες, φήμες και μια έντονη σεναριολογία ως προς τις προθέσεις των δύο μεγάλων διεθνών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα δύο θαλάσσια μπλοκ ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κρήτης.

Αρχικά εμφανίστηκαν στο προσκήνιο τα σενάρια περί αποχώρησης της Total και εν συνεχεία περί αντίστοιχων σκέψεων της ExxonMobil, που μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ανοίξει επισήμως τα χαρτιά της.

 «Σε “σκοτσέζικο ντους” εξελίσσεται η υπόθεση της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κρήτης, με το σκηνικό να πηγαίνει εναλλάξ από την ψυχρολουσία στον ενθουσιασμό και τούμπαλιν!

Ενώ από τη μια οι προσδοκίες αναθερμαίνονται μετά το σήμα επανεκκίνησης που έδωσε πολιτικά η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το Ινστιτούτο Έρευνας Νοτιοανατολικής Μεσογείου έστειλε χθες σήμα για επιτάχυνση των ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης μαζί με την επέκταση των ερευνών και νοτίως του νησιού, τα νέα από το μέτωπο των επενδυτών δε μοιάζουν καθόλου καλά...

Μετά το προ ημερών “πάγωμα” με την έντονη σεναριολογία και τις πληροφορίες περί επικείμενης αποχώρησης της γαλλικής Total από το κοινοπρακτικό σχήμα που έχει πάρει με παραχώρηση τα δύο θαλάσσια μπλοκ στην Κρήτη, πληροφορίες που ισοδυναμούν, εφόσον ισχύουν, με γερή ψυχρολουσία έρχονται και από τη μεριά της ExxonMobil. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, ούτε οι Αμερικανοί δείχνουν “ζεστοί” για το πρόγραμμα ερευνών-αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εδώ νοτιοδυτικά του νησιού μας, και μάλιστα φέρονται να σκέφτονται σοβαρά κι αυτοί το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τις συμβάσεις παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο!», επισημαίναμε στο εν λόγω δημοσίευμά μας, και να που οι εξελίξεις φέρνουν την πρώτη επιβεβαίωση, αφού έχουμε επισήμως πια την πρώτη αποχώρηση από το κοινοπρακτικό σχήμα.

Το plan b της κυβέρνησης

Η αποχώρηση των Γάλλων σίγουρα είναι μια ψυχρολουσία και κάθε άλλο παρά ευοίωνα μηνύματα στέλνει ως προς την τύχη του πολυσυζητημένου εγχειρήματος έρευνας και μελλοντικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου ανοιχτά της Κρήτης.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Στην κυβέρνηση και στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων φαίνεται ότι έχει καταρτιστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα plan b.

Στελέχη της ΕΔΕΥ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον κι άλλων πετρελαϊκών ομίλων για το ελληνικό upstream, ως απόρροια των εξελίξεων που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, και μάλιστα ότι έχουν γίνει ήδη κάποιες πρώτες βολιδοσκοπήσεις και διαβουλεύσεις. Έχουν ακουστεί μάλιστα και συγκεκριμένα ονόματα, όπως της αμερικανικής Chevron, η οποία μετά την εξαγορά της Noble Energy έχει ήδη εμφανιστεί στο ενεργειακό σκηνικό της ΝΑ Μεσογείου και στα κοιτάσματα του Ισραήλ.

Μάλιστα, στα εναλλακτικά σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο του plan b υπάρχει αυτό του να αναλάβει η ίδια η ΕΔΕΥ να οργανώσει και να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες εδώ στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση, οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα πραγματοποιηθούν, είναι το μήνυμα που μεταφέρεται από τους επιτελείς της ελληνικής Πολιτείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέας Σιάμισιης, όταν ρωτήθηκε για τις προθέσεις των δύο ξένων εταίρων στην Κρήτη, απάντησε: «Τα Ελληνικά Πετρέλαια, είτε με τους ίδιους είτε με άλλους εταίρους, θα εξερευνήσουν την περιοχή».

Δυτική και νοτιοδυτική Κρήτη

Η ημερομηνία έναρξης της έρευνας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε δύο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ήταν η 10η Οκτωβρίου του 2019. Μισθωτές είναι η Total Energies (40%, εντολοδόχος), που ανακοίνωσε χθες ότι αποχωρεί, η ExxonMobil (40%) και η Helpe Upstream (20%).

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά παράλληλα και τη λιγότερο ώριμη, καθώς είναι αναγκαία η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων.

Σε αυτόν τον καμβά, η παραγωγή δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το 2029. Ο κρίσιμος στόχος, όπως επισημαίνεται από πλευράς ΕΔΕΥ, για την περιοχή της Κρήτης, είναι πρόσκτηση 6.500 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Τον επόμενο χρόνο ακολουθούν οι τρισδιάστατες δονήσεις, ενώ από το 2025 έως το 2026, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις. Ακολουθεί η ανάπτυξη του κοιτάσματος και η διαδικασία της εκμεταλλευσιμότητας (2027-2029).

Αποκαλυπτική έρευνα ΙΕΝΕ

Σημαντικές δυνατότητες για παραγωγή υδρογονανθράκων

Σημειώνεται ότι πρόσφατα είχαμε παρέμβαση από το Ινστιτούτο Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έκανε λόγο για σημαντικές δυνατότητες για παραγωγή υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην Ελλάδα, οι οποίες δεν πρέπει να μείνουν για πολύ ακόμα ανεκμετάλλευτες, ειδικά τώρα που η ενεργειακή κρίση γιγαντώνεται, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη να συνεχιστούν οι έρευνες, ώστε να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που αποδεδειγμένα διαθέτει η χώρα μας.

Ειδικά για την Κρήτη, το Ινστιτούτο αναφέρει: «Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News