Ηπατίτιδα σε παιδιά: Καθησυχαστική η επιστημονική κοινότητα στην Κρήτη - Τι εξηγεί ο καθηγητής Γαλανάκης (vid)

Κρήτη
Ηπατίτιδα σε παιδιά: Καθησυχαστική η επιστημονική κοινότητα στην Κρήτη - Τι εξηγεί ο καθηγητής Γαλανάκης (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ηπατίτιδα κάνει διάφορα παθογόνα, άρα μπορεί να πρόκειται και για ένα νέο ιό, όμως μπορεί να είναι ο ήδη υπάρχον ο οποίος εντοπίζεται, σίγουρα όμως δεν σχετίζεται με τον ιό covid και δεν υπάρχει σύνδεση ούτε με το εμβόλιο», σημειώνει ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολόγος, Μανώλης Γαλανάκης

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στις ελληνικές και ευρωπαϊκές υγειονομικές υπηρεσίες - ήδη έχει εκδώσει οδηγία ο ΕΟΔΥ για εγρήγορση - η νέα μορφή ηπατίτιδας που έχει προσβάλλει έναν μεγάλο αριθμό παιδιών στην Ευρώπη.

Αν και στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιαστεί ως τώρα τουλάχιστον κάποιο κρούσμα, δεν αποκλείεται πολύ γρήγορα να έχουμε τις πρώτες καταγραφές λόγω τουρισμού.

Έντονη είναι η ανησυχία και των γονιών, ενώ οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία που δημιουργεί αυτού του είδους την ηπατίτιδα, καθώς υπάρχουν μέχρι στιγμής μόνο ενδείξεις.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολόγος, Μανώλης Γαλανάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV με την Κατερίνα Σαλαπάτα, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στη χώρα μας, καθησυχάζοντας τους γονείς για την ώρα.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς δεν έχουν καταγραφεί ακόμα κρούσματα στη χώρα μας, εμείς όμως παρακολουθούμε το φαινόμενο εδώ και κάποιες εβδομάδες, για τη ώρα τουλάχιστον οι γονείς πρέπει να μείνουν ψύχραιμοι», ανέφερε ο κ. Γαλανάκης.

Ένας εύλογος προβληματισμός είναι εάν η νέα ηπατίτιδα μπορεί να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον κορωνοϊό, με τον κ. Γαλανάκη να απαντάει αρνητικά σε αυτό το σενάριο.

«Η ηπατίτιδα κάνει διάφορα παθογόνα, άρα μπορεί να πρόκειται και για ένα νέο ιό, όμως μπορεί να είναι ο ήδη υπάρχον ο οποίος εντοπίζεται, σίγουρα όμως δεν σχετίζεται με τον ιό covid και δεν υπάρχει σύνδεση ούτε με το εμβόλιο», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Τα κρούσματα της ηπατίτιδας καταγράφονται σε παιδιά έως 16 ετών και στα δύο φύλλα όμως υπάρχει μεγαλύτερη έξαρση σε παιδιά από 2 έως 5 ετών.

«Κάποιοι επιδημιολόγοι αιτιολογούν την έξαρση στις ηλικίες 2-5 ετών με τον εγκλεισμό στο σπίτι, και έτσι βγαίνοντας έξω υπάρχουν πάρα πολλές ιώσεις κι μέσα σε αυτήν την επαναλοίμωξη των παιδιών αξιολογούνται αυτές οι νέες ηπατίτιδες», εξηγεί.

Καθησυχάζει η επιστημονική κοινότητα

Όσον αφορά την κλινική εικόνα ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολόγος υπογράμμισε πώς: «δεν είναι εύκολο να ξεφύγει ένα παιδί, όπως με την πανδημία, όπου τα παιδιά την περνούν τις περισσότερες φορές πολύ ήπια. Αυτή η εικόνα γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους γονείς καθώς τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα, πχ. Κίτρινο χρώμα, εμετός».

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολόγος, Μανώλης Γαλανάκης ερωτήθηκε για το πόσο σοβαρή είναι αυτού του είδους η ηπατίτιδα με τον ίδιο να απαντά πως

Αρκετές περιπτώσεις παιδιών που έχουν κολλήσει έχουν θεραπευτεί  χωρίς κάποια ιδιαίτερη θεραπεία, όμως υπάρχουν και παιδιά που την έχουν περάσει πολύ σοβαρά, με κάποιες περιπτώσεις να έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπαρ. Παρόλα αυτά οι γονείς δεν χρειάζεται να φοβούνται για κάτι «σκοτεινό» το παιδί θα φανεί καθώς θα έχει συμπτώματα και πάλι όμως δεν υπάρχει λόγος να χάνουν την ψυχραιμία τους», καθησυχάζει ο κ. Γαλανάκης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας στα παιδιά  

  • Ίκτερος
  • Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
  • Κνησμός στο σώμα
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Πόνος στην κοιλιακή χώρα
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News