Ηράκλειο: Πασχαλινή εξόρμηση στην κεντρική αγορά - Πού κυμαίνεται η τιμή του οβελία

Κρήτη
Ηράκλειο: Πασχαλινή εξόρμηση στην κεντρική αγορά - Πού κυμαίνεται η τιμή του οβελία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό και στον απόηχο των ανακοινώσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου, οι Ηρακλειώτες έκαναν τις αγορές τους ενόψει Πάσχα, ενώ την «τιμητική» τους είχαν οι νονοί και οι νονές που βγήκαν στα μαγαζιά για τα βαφτιστήρια τους

Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό και στον απόηχο των ανακοινώσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου, οι Ηρακλειώτες έκαναν την δική τους έρευνα αγοράς σήμερα Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, και τον προγραμματισμό τους για την εορταστική περίοδο. Την «τιμητική» τους είχαν οι νονοί και οι νονές, που αγόρασαν την απαραίτητη λαμπάδα αλλά και τα δώρα στα βαφτιστήρια τους, σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και παιχνιδιών.

Αυξημένη είναι και η τουριστική κίνηση μετά το Καθολικό Πάσχα στην πόλη του Ηρακλείου, με τους καταστηματάρχες να αναμένουν επιπλέον εισοδήματα και μια επιπλέον τόνωση στον τζίρο τους.

Αρκετοί ήταν και οι πολίτες στο Ηράκλειο που συνδύασαν τις τελευταίες αγορές για το Πασχαλινό τραπέζι, με την αγορά δώρων, σχολιάζοντας ότι φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια της Πανδημίας, σημειώνοντας ότι οι παρέες θα είναι πολύ μεγαλύτερες γύρω από το γιορτινό τραπέζι, το οποίο θα έχει λίγο απ’ όλα.

Η κίνηση στα κρεοπωλεία ήταν αυξημένη, με τους καταναλωτές να αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα για το Πασχαλινό τραπέζι, όπως αρνάκι και κατσικάκι. Στη σκιά της ακρίβειας και της «τσιμπημένης» τιμής του αρνιού, οι ποσότητες είναι περιορισμένες, με τους κρεοπώλες να έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους, το Μεγάλο Σάββατο, οπότε και θα κορυφωθεί η αγοραστική κίνηση.

Ως την πρώτη ημέρα που καταγράφηκε αυξημένη κίνηση στην αγορά, χαρακτήρισε την σημερινή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Δατσέρης, μιλώντας στο neakriti.gr.

Ο κ. Δατσέρης τόνισε πως μέχρι χτες το ενδιαφέρον στην αγορά κρεάτων της Κρήτης κινούνταν σε επίπεδο προπαραγγελιών, όμως σήμερα καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον, ενόψει και της Κυριακής του Πάσχα.

Παράγοντας που συνέβαλλε στην τάση αυτή ήταν και οι καταβολές των τελευταίων ημέρων, με τους πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα με ασφυκτικές ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό, να αναμένουν καταβολές όπως το Δώρο Πάσχα, το επίδομα παιδιού και την επιταγή ακρίβειας προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις Πασχαλινές τους αγορές.

Η αγοραστική κίνηση ζεσταίνεται λόγω Πάσχα, με τις εικόνες να είναι χαρακτηριστικές από την καρδιά του Ηρακλείου στις 12 το μεσημέρι.

«Μαζεμένος» ο κόσμος στην αγορά κρέατος

«Μαζεμένος» είναι ο κόσμος ως προς την αγορά κρέατος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, Μανόλη Δατσέρη.

«Αρκετοί είναι όσοι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει με πόσα άτομα θα περάσουν τελικά την Κυριακή του Πάσχα, συνεπώς κάνουν τις πρώτες αγορές για τις οικογένειες τους και μας λένε πως θα επιστρέψουν αν αυξηθούν οι προσκεκλημένοι στο τραπέζι. Εκτός από την ακρίβεια, είναι η πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια όπου το Πασχαλινό τραπέζι θα γίνει χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς, γεγονός που προκαλεί μια αμηχανία στους καταναλωτές».

Σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, οι τιμές στο αρνί γάλακτος κυμαίνονται από 12 έως 12,3 ευρώ ενώ το κατσικάκι γάλακτος από 12,5 έως 12,9 ευρώ το κιλό. «Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο μαγαζί που ψωνίζουν και θα πρέπει να προσέχουν τις σφραγίδες στο κρέας, καθώς αυτό που μετράει είναι η ποιότητα του αρνιού που θα αγοράσουν. Τα μεγάλα αρνιά (18-19) κιλά μπορεί να είναι φθηνότερα, όμως οι καταναλωτές καλό είναι να κάνουν τις αγορές τους με βάση την ποιότητα». Τέλος, ο κ. Δατσέρης απηύθυνε έκκληση στους καταναλωτές να μην πάει όλοι μαζί την τελευταία στιγμή για τις αγορές τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα και να εξυπηρετηθούν ομαλά.

Πασχαλινό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα έως το Μεγάλο Σάββατο στο Ηράκλειο

Ξεκίνησε από την Κυριακή 17 Απριλίου η ισχύς του Πασχαλινού ωραρίου στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με το ωράριο που έχουν προτείνει οι εμπορικοί σύλλογοι, τα εμπορικά καταστήματα την Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου θα λειτουργήσουν από τις 12 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

Για τη Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με το ωράριο που έχει προτείνει στα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, είναι το εξής:

  • Μ. Πέμπτη 21-4-2022: 09.00-21.00
  • Μ. Παρασκευή 22-4-2022:00-18.00
  • Μ. Σάββατο 23-4-2022: 09.00-15.00
  • Κυριακή 24-4-2022: ΚΛΕΙΣΤΑ
  • Δευτέρα 25-4-2022: ΚΛΕΙΣΤΑ

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα κρεοπωλεία κατά τις ημέρες των εορτών θα παραμείνουν ανοικτά τις εξής ώρες:

  • Μ. Πέμπτη 21/4/2022: 8:00 - 20:30
  • Μ. Παρασκευή 22/4/2022: 13:00 - 18:00
  • Μ. Σάββατο 23/4/2022: 8:00 - 17:00
  • Κυριακή του Πάσχα 24/4/2022: ΚΛΕΙΣΤΑ
  • Δευτέρα του Πάσχα 25/4/2022: ΚΛΕΙΣΤΑ
  • Τρίτη του Πάσχα 26/4/2022: ΚΛΕΙΣΤΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα

Σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων εντοπίζονται  οι παραβάσεις στην αγορά του  Ηρακλείου, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, με το ενδιαφέρον των αρμόδιων υπηρεσιών να εστιάζεται κυρίως στις αγορές τροφίμων, στα ζαχαροπλαστεία και τις λαϊκές αγορές.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη σωστή λειτουργία των ψυγείων και στις συνθήκες διατήρησης των αγαθών, ενώ από οικονομικής άποψης γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Στο μεταξύ, σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, δίνεται προς τις κατά τόπους περιφερειακές Αρχές της χώρας σαφέστατη και αυστηρότατη εντολή για ελέγχους όχι μόνο στην αγορά των τροφίμων, αλλά και στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων λόγω του COVID-19. Στο πλαίσιο των υγειονομικών ελέγχων που ήδη διενεργούνται σε όλη την επικράτεια από τις υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και ενόψει της εορταστικής περιόδου, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο κινδύνου που χαρακτηρίζει εκάστη επιχείρηση, προτεραιότητα οφείλεται να δοθεί στα εξής:

α) Στην τήρηση και την πιστή εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης.

β) Στον ενδελεχή υγειονομικό έλεγχο για την τήρηση των υγειονομικών κανονισμών:

  • Των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως υπεραγορές τροφίμων, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και κάβες, των επιχειρήσεων παρασκευής και προσφοράς γεύματος με διανομή κατ’ οίκον ή κατανάλωσης εκτός του καταστήματος,
  • Των υπαίθριων-λαϊκών αγορών, των επιχειρήσεων αναψυχής, των οχημάτων μεταφοράς τροφίμων και ποτών κ.λπ.,
  • Των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, π.χ. κομμωτήρια, ξενοδοχεία, ξενώνες κ.λπ.

γ) Στον υγειονομικό έλεγχο των πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα από την αυξημένη ζήτηση και τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.

δ) Στον υγειονομικό έλεγχο γενικότερα σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής, διάθεσης, διανομής κυρίως ευαλλοίωτων τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων.

ΕΦΕΤ- Οδηγίες προς τους καταναλωτές για τις πασχαλινές αγορές

Στο μεταξύ, ο ΕΦΕΤ δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και τον ορθό χειρισμό παραδοσιακών τροφίμων για το τραπέζι μας, όπως το κρέας, τα τυριά, τα αβγά, αλλά και τη σοκολάτα με τη μορφή των γνωστών σε όλους μας σοκολατένιων αβγών.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ μας καλεί:

  • Να προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από επίσημα και, κατά συνέπεια, ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
  • Να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων.
  • Όταν αγοράζουμε κρέας, να διαπιστώνουμε πρώτα (με τις αισθήσεις μας) ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν “κρατώντας” την ψύξη.
  • Να θυμόμαστε ότι, όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα που θέλουμε, προμηθευόμαστε πρώτα τα λιγότερο ευάλωτα σε αλλοίωση (π.χ. ξηρά τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ψωμί, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά), ενώ στο τέλος αγοράζουμε τα πιο ευάλωτα σε αλλοίωση (δηλαδή τα πιο “ευαλλοίωτα” όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια) και πάντα φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Το οικιακό μας ψυγείο θα πρέπει να λειτουργεί σωστά, δηλαδή η θερμοκρασία συντήρησης να κυμαίνεται από +1οC έως +4 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18οC.
  • Γενικά, όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
  • Όταν αγοράζουμε αμνοερίφια, πρέπει να προσέχουμε σε κάθε σφάγιο να υπάρχουν οπωσδήποτε σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του. Συγκεκριμένα, σε σχέση με την υποχρεωτική σφραγίδα σε κάθε ημιμόριο σφαγίου ισχύει ότι α) στα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής (δηλαδή από ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και έχουν σφαγεί στη χώρα μας), η σφραγίδα καταλληλότητας που αναζητούμε είναι χρώματος “λαμπρού κυανού” (χρωστική Ε 133), δηλ. “τιρκουάζ” και ωοειδούς σχήματος (με σχήμα αβγού), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου που έχουν σφαγεί και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. β) Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα χρώματος επιλογής του κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους. Και γ) τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος καστανού με τα χαρακτηριστικά στοιχεία της χώρας προέλευσης.
  • Όταν αγοράζουμε σπλάχνα και κρέας πρέπει να προσέχουμε: να μην υπάρχουν οζίδια ή/και κύστες, ούτε να φαίνονται μεταβολές στο χρώμα και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
  • Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.
  • Όταν αγοράζουμε αβγά, εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Για την καλή συντήρηση διατηρούμε τα αβγά σε δροσερό χώρο.
  • Για τη βαφή των αβγών ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αβγών και βάφουμε μόνο τα αβγά που δεν έχουν σπάσει κατά τον βρασμό.
  • Όταν αγοράζουμε σοκολατένια αβγά, επιλέγουμε σημεία πώλησης τροφίμων όπου ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων. Επειδή στα σοκολατένια αβγά περιέχονται παιχνίδια μικρών διαστάσεων, προσέχουμε να μην τα δίνουμε σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Προσέχουμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. “σοκολάτα γάλακτος”, “σοκολάτα υγείας”) και την ημερομηνία ανάλωσης.
  • Αν διαπιστώσουμε στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής, υπάρχει πάντα ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για καταγγελίες.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News