Με τη «θηλιά στον λαιμό» βρίσκεται πλέον ο Δήμος Ηρακλείου για τη λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στην πόλη, καθώς απειλείται με πρόστιμο ως και 1,8 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης για μη εναρμόνιση στην κείμενη νομοθεσία που προβλέπει να μπει τάξη και να υπάρχει έλεγχος! Δυστυχώς αυτή τη στιγμή στην πόλη του Ηρακλείου οι λαϊκές αγορές διεξάγονται χύμα... χωρίς τοπογραφικά, θέσεις με μοριοδότηση, πλήρως καταγεγραμμένους παραγωγούς και εμπόρους με θεωρημένες άδειες, αλλά κυρίως χωρίς άδεια ίδρυσης λαϊκών αγορών και κανονισμό!
Ο Νόμος 4849/2021, που βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αναφέρει ρητώς τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι ΟΤΑ εντός τριών μηνών, ήτοι έως 30 Απριλίου. Η ημερομηνία αυτή φαίνεται να πλησιάζει και ο Δήμος Ηρακλείου να παραμένει άπραγος, με αποτέλεσμα για κάθε λαϊκή αγορά που βρίσκεται εκτός νόμου να κινδυνεύει με πρόστιμο 100.000 ευρώ, και αν συνεχίσουν να λειτουργούν παρανόμως λαϊκές καθ’ υποτροπήν το πρόστιμο διπλασιάζεται.
Στον Δήμο Ηρακλείου λειτουργούν 9 λαϊκές αγορές εκτός του πλαισίου που θέτει ο νόμος. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ για τις 9 και επίκειται διπλασιασμός του προστίμου, δηλαδή από 900.000 σε 1,8 εκατ. ευρώ εφόσον διαπιστωθεί υποτροπή. Οι λαϊκές αγορές που βρίσκονται εκτός του νομικού πλαισίου της κείμενης νομοθεσίας για το Ηράκλειο είναι κάθε Δευτέρα στα Καμίνια, κάθε Τρίτη στη Νέα Αλικαρνασσό και τον Αϊ Γιάννη, κάθε Τετάρτη στον Μασταμπά και την περιοχή “Τζάμπο”, κάθε Πέμπτη στο οικόπεδο Λυδάκη, κάθε Παρασκευή στη Θέρισο και κάθε Σάββατο επίσης στο οικόπεδο Λυδάκη. Σε αυτές τις 8 λαϊκές θα πρέπει να προστεθεί και η λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων, που αρχικώς λειτουργούσε στο πάρκο Γεωργιάδη και τώρα στο οικόπεδο του πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ, έναντι του αγάλματος Βενιζέλου. Δηλαδή σύνολο 9 λαϊκές για τον Δήμο Ηρακλείου.
Ο νόμος και το πρόστιμο
Το πρόστιμο προβλέπεται από τον Νόμο 4849/2021 και ειδικώς στα άρθρα 56-62, παρ. 7β, 8, 66 παρ. 15, και γίνεται λόγος για διπλασιασμό στις περιπτώσεις καθ’ υποτροπής. Φαίνεται ότι για κάθε λαϊκή που λειτουργεί εκτός νόμου το συνολικό πρόστιμο αθροίζεται στα 100.000, που δύναται να διπλασιαστεί.
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν από την 1η Φεβρουαρίου ως και τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, δηλαδή το τρίμηνο που ορίζει ο νόμος ως περιθώριο, ο Δήμος Ηρακλείου είχε ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νόμου και είχε εφαρμόσει τις διατάξεις που προβλέπουν: α) τοπογραφικά για κάθε λαϊκή, κανονισμό λειτουργίας, απόφαση ίδρυσης και μετακίνησης, νόμιμη τοποθέτηση στις θέσεις των συμμετεχόντων και άδειες στους παραγωγούς.
Ενδεικτικό της “χύμα” κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, κατά πληροφορίες, τα 3/4 των παραγωγών δεν έχουν άδεια ή δε φέρουν θεωρημένες άδειες. Το ποσοστό αυτό σε απόλυτους αριθμούς “μεταφράζεται” σε 75 άτομα, εκ των 420 συμμετεχόντων στις λαϊκές.
Ο καταλογισμός
Συνεπώς, για κάποιους που γνωρίζουν την υπόθεση, η επιβολή του υπέρογκου προστίμου που δύναται να κυμανθεί από 900.000 ως και 1,8 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Ηρακλείου θεωρείται σίγουρη! Και σε αυτή την περίπτωση που επιβληθεί το πρόστιμο στο Ηράκλειο, θα πρέπει να αναρωτηθεί κάποιος πώς θα το αντιμετωπίσει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει καταλογισμός του ποσού. Όμως σε ποιον; Στον δήμαρχο Ηρακλείου; Τον αρμόδιο αντιδήμαρχο; Στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας που δεν “έτρεξαν” να λυθεί το θέμα ή σε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου που δεν έλαβε τις αποφάσεις που ζητούσε ο νόμος εν είδει διαπιστωτικών;
Γιατί έμεινε άπραγος ο αντιδήμαρχος Γ. Σισαμάκης; - Προσφεύγουν σε απευθείας αναθέσεις για τα τοπογραφικά
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους Δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων που δεν έχει συμμορφωθεί στον νόμο και δε διαθέτει Κανονισμό Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών. Παρά το γεγονός ότι και ο προηγούμενος νόμος που ίσχυσε το 2017 (4497) προέβλεπε περίπου τα ίδια πράγματα, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου δε συμμορφώθηκε ούτε τότε, αλλά πολύ περισσότερο ούτε στον τωρινό νόμο που έδινε και τρίμηνη προθεσμία, αλλιώς... πρόστιμο! Εδώ θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι στο Ηράκλειο τα τελευταία 12 χρόνια επικρατεί η ίδια κατάσταση, αφού δεν υπήρξε ή τουλάχιστον δεν επικαιροποιήθηκε ποτέ απόφαση ίδρυσης λαϊκών αγορών από το 2010, οπότε η αρμοδιότητα πέρασε από τις τότε Νομαρχίες στους Δήμους. Όμως και ο Δήμος Ηρακλείου με τον προηγούμενο νόμο του 2017 είχε περιθώριο να λύσει πολλά ζητήματα, όπως και με τον τωρινό! Απλώς δεν έκανε τίποτε και τώρα “τρέχει”... με απευθείας αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες για να φτιάξει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να ανέβουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ελέγχου, το λεγόμενο ΟΠΣΑΑ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης).
Για να γίνει αντιληπτό πώς μια δημοτική Αρχή λειτουργεί έναντι μιας άλλης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ήδη στον Δήμο Χανίων έχουν αντιμετωπιστεί όλα αυτά τα ζητήματα ως προς τη λειτουργία των λαϊκών αγορών! Εκεί τα πράγματα δουλεύουν ρολόι, εδώ όμως;
Εδώ στο Ηράκλειο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημοτική Αρχή “τρέχει” τελευταία στιγμή. Μόλις 9 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας στις 30 Απριλίου, η δημοτική Αρχή, κατόπιν σύσκεψης, φάνηκε διά του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Σισαμάκη - με ευθύνη του οποίου το Ηράκλειο βρίσκεται άπραγο λίγο πριν την παρέλευση του δεσμευτικού τριμήνου του υπουργείου Ανάπτυξης - ότι άρχισε να ασχολείται με το θέμα! Μάλιστα, αν οι πληροφορίες είναι σωστές, η δημοτική Αρχή, για να αντιμετωπίσει το θέμα γρήγορα, σκέφτεται να αναθέσει “σκούπα” και με απευθείας ανάθεση την κατάρτιση τοπογραφικών που απαιτεί ο νόμος για κάθε δρόμο που γίνεται λαϊκή και την αρίθμηση κάθε θέσης! Ωστόσο, ακόμη κι αν κατορθωθεί να υπάρξει τοπογραφικό για τις 9 λαϊκές αγορές του Ηρακλείου, το πρόβλημα δε λύνεται, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου δεν προλαβαίνει να λάβει απόφαση για τον Κανονισμό Λειτουργίας όπως τον ορίζει ο νόμος, να μοριοδοτήσει τις θέσεις, δηλαδή, κάθε εμπόρου ή παραγωγού και με βάση τα μόρια που έχει να τοποθετείται στην 1η, τη 2η, την 3η θέση κ.λπ., και να παρουσιάσει την ιδρυτική απόφαση λαϊκών αγορών και τους συμμετέχοντες.
Φαιστού, Γόρτυνας, Αρχανών-Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδας
Κίνδυνος προστίμου 700.000 ευρώ σε άλλους 4 Δήμους
Στην ίδια μοίρα βρίσκονται κι άλλοι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, καθώς δεν έκαναν τίποτε... από όσα προβλέπει ο Νόμος 4849/2021 για να συμμορφωθούν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβληθούν ανάλογα πρόστιμα και στους Δήμους που δεν εφάρμοσαν τις διατάξεις του νόμου όπως ακριβώς μνημονεύονται για την περίπτωση του Ηρακλείου. Με το πρόστιμο να επικρέμεται επί... κεφαλής φαίνεται ότι βρίσκονται τώρα ο Δήμος Γόρτυνας για τη λαϊκή στο Ασήμι με 100.000 ευρώ, ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων για τη λαϊκή στον Πύργο, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας για τη λαϊκή στο Αρκαλοχώρι και ο Δήμος Φαιστού για τη λαϊκή στο Τυμπάκι και τις Μοίρες. Για καθεμία από τις ανωτέρω λαϊκές το πρόστιμο φτάνει τα 100.000 ευρώ αν τελικά επιβληθεί, με τον κίνδυνο διπλασιασμού για την περίπτωση του Δήμου Φαιστού για την καθ’ υποτροπήν περίπτωση, καθώς υπάρχουν δύο λαϊκές. Συνεπώς για τους περιφερειακούς Δήμους του Ηρακλείου το συνολικό πρόστιμο που φαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος να επιβληθεί κυμαίνεται από 500.000 ως 700.000 ευρώ - στην περίπτωση που διπλασιαστεί το ποσό για τις δύο λαϊκές του Δήμου Φαιστού.
Σχόλια