Κρήτη: Ανοιχτή «πληγή» τα εγκλήματα με θύματα αθώα ζωάκια

Κρήτη
Κρήτη: Ανοιχτή «πληγή» τα εγκλήματα με θύματα αθώα ζωάκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακρά η λίστα των περιστατικών θανάτωσης, κακοποίησης και βασανισμού ανυπεράσπιστων ζώων στο νησί

Το φαινόμενο της κακοποίησης ζώων στην Κρήτη αποτελεί ανοικτή «πληγή» για την τοπική κοινωνία. Παρά το ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός εξαιτίας της ευαισθητοποίησης μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης, αλλά και των σημαντικών προσπαθειών των φιλοζωικών οργανώσεων και γενικότερα των φιλόζωων του νησιού, δυστυχώς η συχνότητα που συνεχίζουν να καταγράφονται, σε επίπεδο Κρήτης, περιστατικά θανάτωσης, κακοποίησης και βασανισμού σκύλων, γατών και άλλων ζώων παραμένει ανησυχητική.

Η «ΝΚ» επιχειρεί σήμερα μια «σταχυολόγηση» των ειδεχθών εγκλημάτων σε βάρος ζώων που έλαβαν χώρα τα τελευταία 5-6 χρόνια στο νησί, με αναφορά στο νομικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για την καταπολέμηση του φαινομένου. Επισημαίνεται ότι στη λίστα με τα περιστατικά κακοποίησης περιλαμβάνονται μερικά μόνο από την πληθώρα σχετικών συμβάντων που έγιναν στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια.

Τα τάισαν φόλες

Την περασμένη Κυριακή, κάτοικοι του Καρτερού Ηρακλείου έγιναν μάρτυρες του φρικτού τέλους που είχαν σκύλοι της περιοχής, οι οποίοι νωρίτερα κατανάλωσαν δολώματα που είχαν ποτιστεί με τεράστια ποσότητα φυτοφαρμάκου. Σύμφωνα με την «ΚΡΗΤΗ ΤV», οι κινήσεις του ατόμου που φέρεται να σκόρπισε τις φόλες, κατ’ εντολή ενός ηλικιωμένου άνδρα, έχουν καταγραφεί σε κάμερες ασφαλείας, το υλικό από τις οποίες παραδόθηκε στις Αρχές από τον ιδιοκτήτη ενός εκ των άτυχων τετράποδων.

Εξάλλου, πριν από λίγα 24ωρα, αδέσποτος σκύλος πυροβολήθηκε εξ επαφής από άγνωστο στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Από τα σκάγια που δέχτηκε το σκυλί αποκόμισε συντριπτικά κατάγματα στο πόδι, και σύμφωνα με την «ΚΡΗΤΗ TV», αναμένεται να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό.

Την έβαλαν στον φούρνο με τα κουτάβια της

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ανθρωπόμορφα τέρατα επιχείρησαν να κάψουν ζωντανά δέκα σκυλιά που είχαν βρει καταφύγιο σε ξυλόφουρνο, σε χωριό της Μεσαράς Ηρακλείου. Μια σκυλίτσα είχε φέρει τότε στη ζωή εννέα κουτάβια, στον ξυλόφουρνο που βρίσκεται σε περίβολο του σχολείου. Το επόμενο διάστημα, άγνωστοι σφράγισαν τον φούρνο με πέτρες κι έβαλαν φωτιά, προκειμένου η σκύλα και τα κουτάβια της να μην έχουν έξοδο διαφυγής. Η άμεση επέμβαση περίοικου, που αντιλήφθηκε το τι συνέβαινε κι έσπευσε να σβήσει τη φωτιά, έσωσε από βέβαιο θάνατο τη σκυλίτσα και επτά από τα κουτάβια της. Δυστυχώς, δύο από τα μωρά της δεν τα κατάφεραν και βρήκαν ασφυκτικό θάνατο.

Όπως είχε αναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2018 στην «ΚΡΗΤΗ TV» και τη «ΝΚ» κάτοικος της περιοχής, μερικούς μήνες νωρίτερα η σκύλα είχε δεχτεί πυροβολισμό από κυνηγετικό όπλο. Το ζώο γλίτωσε, ωστόσο κάποιο από τα σκάγια φέρεται να είχε βρει ανήλικο μαθητή, ο οποίος, για καλή του τύχη, δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Τους έβγαλαν τα μάτια

Τον Αύγουστο του 2019, εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων, στη μέση του δρόμου, πέντε νεκρές γάτες. Τα ζώα έφεραν εμφανή σημάδια βασανισμού, ενώ, μεταξύ άλλων, τους είχαν αφαιρεθεί τα μάτια. Οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν τα πέντε νεκρά γατάκια στη σειρά, στη μέση του δρόμου από τα Καθιανά προς το Αρώνι. Διερχόμενοι αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα και ενημέρωσαν την Αστυνομία.

Έγδαραν σκυλιά

Τον Αύγουστο του 2020, εμφανίζεται στο διαδίκτυο φωτογραφία όπου απεικονίζονται δύο γδαρμένα σκυλιά, κρεμασμένα από δέντρο, στα Κεραμειά Χανίων. Το περιστατικό είχε καταγγελθεί από τον Σύλλογο «Η προστασία των ζώων». Τα δύο σκυλάκια, ο 8 μηνών «Τζακ» και ο 13 μηνών «Λεωνίδας», βασανίστηκαν φρικτά, καθώς ο δράστης φέρεται να τα έγδαρε και να τους έβγαλε τα νύχια, όσο ακόμη αυτά βρίσκονταν στη ζωή. Τα ζώα ανήκαν σε γυναίκα, η οποία είχε λείψει για λίγες ημέρες από τα Χανιά και είχε αφήσει τα σκυλιά στον αδελφό της για να τα φροντίζει. Τα σκυλιά εξαφανίστηκαν και αναζητούνταν επί πέντε ημέρες, πριν τελικά εντοπιστούν... Μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος, υπήρξε γενική κατακραυγή, ενώ εκείνο το διάστημα πραγματοποιήθηκε στα Χανιά αυτοκινητοπομπή από πολίτες που ζητούσαν τον εντοπισμό και την τιμωρία του δράστη.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η Αστυνομία συνέλαβε έναν 55χρονο κτηνοτρόφο, που φέρεται να βρισκόταν πίσω από την υπόθεση. Είχαν προηγηθεί τρεις μήνες εξονυχιστικών ερευνών από την Ασφάλεια Χανίων, η οποία αξιοποίησε μέχρι και ειδικές αναλύσεις DNA. Σε βάρος του κτηνοτρόφου - ο οποίος φέρεται μετά τη σύλληψή του να εξαπέλυσε απειλές εναντίον φιλόζωων - βεβαιώθηκαν διοικητικές παραβάσεις ύψους 60.000 ευρώ.

Εν ψυχρώ εκτέλεση

Τον Νοέμβριο του 2020, ένας «συνάνθρωπός» μας πυροβόλησε κι εκτέλεσε εν ψυχρώ με καραμπίνα ένα αδέσποτο σκυλάκι, το οποίο βρισκόταν δίπλα σε κάδο απορριμμάτων, σε περιοχή της Μεσαράς. Ο άνδρας πέρασε με το αυτοκίνητό του, έβγαλε το όπλο και πυροβόλησε θανάσιμα το άτυχο τετράποδο. Κατόπιν, πήρε το κουφάρι του σκύλου και το πέταξε σε χωράφι. Πάντως, ο δράστης εντοπίστηκε τάχιστα από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία του πέρασε χειροπέδες και ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Κρεμασμένος σε γέφυρα

Πριν από περίπου 14 μήνες εντοπίζεται κρεμασμένος από γέφυρα, στην περιοχή Νεροκούρου Χανίων, ένας νεκρός σκύλος. Το αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν διερχόμενοι οδηγοί, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία. Η φρικιαστική εικόνα «αποτυπώθηκε», και σε αυτήν την περίπτωση, σε φωτογραφία κι έκανε τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο δράστης, όχι μόνο σκότωσε το άτυχο τετράποδο, αλλά το κρέμασε σε δημόσια θέα, προφανώς για να σοκάρει τον διερχόμενο κόσμο. Η επίμαχη υπόθεση, πάντως, εξιχνιάστηκε τον Μάιο του 2021, οπότε και η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη του δράστη. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας «περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς», ενώ του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι ο δράστης δε συνελήφθη.

Άλογο σε άθλια κατάσταση

Τον Ιούνιο του 2021, εντοπίζεται σε άθλιες συνθήκες, σε περιοχή της ηρακλειώτικης υπαίθρου, ένα άλογο. Όπως είχε αναφέρει τότε στη «ΝΚ», η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Ζωφόρος» Μαρία Χουστουλάκη, όπου καταγγέλθηκε αρχικά το συμβάν, η «οπλή του ζώου είχε “πέσει” από τη σηψαιμία!». Αρχικά, η Αστυνομία εντόπισε το ζώο, το οποίο ήταν μέσα στα αίματα και εμφανώς λιποβαρές. Αφού ελήφθησαν οι σχετικές φωτογραφίες, ανέλαβαν δράση οι εθελοντές φιλόζωοι, προκειμένου να σωθεί το άτυχο ζώο. Για την υπόθεση συνελήφθη ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης με την αυτόφωρη διαδικασία. Επισημαίνεται ότι σε βάρος του βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 30.300 ευρώ.

«Έλειπε ολόκληρη η οπλή του από το πίσω πόδι, με αποτέλεσμα το ζώο να αιμορραγεί και να έχει μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό, με νεκρό ιστό που κρεμόταν από το σημείο. Όλο αυτό προήλθε από δέσιμο από το πόδι του χαμηλά - κοντά στην οπλή - με σχοινί (!), το λεγόμενο “παστούρωμα” (...)», είχε αναφέρει τότε η κ. Χουστουλάκη.

Καταγγελία για βιασμό σκύλου

Τον Δεκέμβριο του 2016, η ομάδα “Mesara Cares - Εθελοντές Φιλόζωοι Τυμπακίου” προέβη σε μια σοκαριστική καταγγελία για βιασμό σκύλου στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Σύμφωνα με την καταγγελία, άνδρας βίασε μια γέρικη σκυλίτσα που ζούσε για χρόνια στον προαύλιο χώρο του ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα, πάντα, με την καταγγελία, όταν το άτυχο τετράποδο εντοπίστηκε, αιμορραγούσε, ενώ οι φιλόζωοι στηλίτευσαν το γεγονός πως, παρά το ότι αρκετοί αντιλήφθηκαν το τι συνέβαινε, κανείς δεν προσέγγισε το σημείο, παρά μόνο κάποιοι φώναζαν από μακριά στον δράστη «τι κάνεις εκεί;».

«Αντλούν χαρά βασανίζοντας»

Επιχειρώντας να σκιαγραφήσουμε το προφίλ των ατόμων που κακοποιούν ζώα, συνομιλήσαμε με τον ψυχολόγο κ. Νίκο Παπανικολάου.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Παπανικολάου, «πρόκειται συνήθως για ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει σε προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον. Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως εκδηλώνουν από μικρή ηλικία κάποιου είδους παθολογία, η οποία αργότερα μπορεί να εξελιχθεί. Δεν είναι απαραίτητο, πάντως, ότι όποιος κακοποιεί ζώα θα φτάσει κάποια στιγμή στο σημείο να κακοποιήσει και άνθρωπο. Εντούτοις, φαίνεται να υπάρχει μεγάλη συνάφεια σε ποσοστό που ενδεχομένως να αγγίζει και το 60%».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, «ένας άνθρωπος που δεν έχει περάσει καλά στην παιδική του ηλικία, ένας άνθρωπος δηλαδή που είχε μια απορριπτική σχέση με τους γονείς του, και ο οποίος έχει μέσα του οργή και θυμό, προσπαθεί να “εξάγει” αυτόν το θυμό. Τέτοιοι άνθρωποι ενδεχομένως να κακοποιήσουν ζώα, για να εξωτερικεύσουν αυτόν τον θυμό που κουβαλούν μέσα τους, όπως για παράδειγμα κάποιοι άλλοι ασχολούνται με την οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό, ή κάποιοι άλλοι π.χ. με τη Χρυσή Αυγή και τη ρατσιστική βία».

Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε και στο σαδιστικό πρότυπο. Όπως μας εξηγεί, «οι κακοποιητές ζώων αντλούν χαρά από το γεγονός ότι βασανίζουν, εν προκειμένω, έμβια όντα». Όπως ανέφερε ο ψυχολόγος, «υπάρχει διαβάθμιση και σε αυτές τις περιπτώσεις κακοποίησης. Υπάρχουν, δηλαδή, οι κακοποιητές που μπορεί να προβούν σε τέτοιου είδους πράξεις “για πλάκα” ή όχι τόσο “συστηματικά”. Εντούτοις, όπως και να έχει, η κακοποίηση ζώων από ανθρώπους μικρής ηλικίας αποτελεί σημαντικό “καμπανάκι”, που πρέπει να προβληματίσει τους γονείς και να αντιμετωπιστεί από νωρίς».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, επειδή είναι αρκετά πιθανό κάποιο παιδί που κακοποιεί ζώο να έχει πέσει το ίδιο θύμα κακοποίησης από τους γονείς του, ή οι τελευταίοι να έχουν προβεί σε κακοποίηση ζώων, είναι σημαντικός ο ρόλος του τρίτου ατόμου, του “παρατηρητή”, ο οποίος - όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις κακοποίησης - θα δει, θα καταλάβει, θα ευαισθητοποιηθεί και τελικά θα καταγγείλει. Όπως επισημαίνει ο ψυχολόγος, και σε αυτές τις περιπτώσεις «η σιωπή είναι συνενοχή».

Τι προβλέπει ο νόμος

Φυλάκιση ως 10 χρόνια και πρόστιμα 50.000 ευρώ

Μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις στο νομικό καθεστώς που διέπει την κακοποίηση ζώων προβλέπονται ποινές κάθειρξης έως 10 ετών, αλλά και χρηματικά πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ για όσους βασανίζουν, θανατώνουν ή κακομεταχειρίζονται ζώα συντροφιάς.

Ειδικότερα, στο άρθρο 24 (κακοποίηση ζώων) του Ν. 4830/2021 προβλέπεται:

«Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. (βαγ) της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 10, απαγορεύονται (μεταξύ άλλων):

(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και

(β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/ πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό) και πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό δε θεωρούνται ακρωτηριασμός.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η πρόσφατη τροποποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου, σύμφωνα με την οποία φιλοζωικές οργανώσεις ή σωματεία μπορούν στο εξής να παρίστανται αυτοτελώς ως πολιτική αγωγή, προς υποστήριξη της κατηγορίας σε δίκες κακοποίησης ζώων συντροφιάς. Η εν λόγω εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και της προστασίας των ζώων».

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς και του σκύλου της, στα Γλυκά Νερά της Αττικής, τον Μάιο του 2021, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, το Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα παρίσταται ως πολιτική αγωγή για τη βίαιη θανάτωση της σκυλίτσας της αδικοχαμένης 20χρονης από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News