Ηπατίτιδα: «Καμπανάκι» και στην Κρήτη – Πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων λόγω τουρισμού

Κρήτη
Ηπατίτιδα: «Καμπανάκι» και στην Κρήτη – Πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων λόγω τουρισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εάν υποστηρίξουμε πως στην Ελλάδα θα έρθουν 2 εκατομμύρια Άγγλοι για τουρισμό, τότε ενδεχομένως να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας στη χώρα μας» ανέφερε ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών, Αχιλλέας Γκίκας

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στις ελληνικές και ευρωπαϊκές υγειονομικές υπηρεσίες - ήδη έχει εκδώσει οδηγία ο ΕΟΔΥ για εγρήγορση - η νέα μορφή ηπατίτιδας που έχει προσβάλλει έναν μεγάλο αριθμό παιδιών στην Ευρώπη. Αν και στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιαστεί ως τώρα τουλάχιστον κάποιο κρούσμα, δεν αποκλείεται πολύ γρήγορα να έχουμε τις πρώτες καταγραφές λόγω τουρισμού. Μάλιστα, το ενδεχόμενο να υπάρξει κρούσμα κα στην Κρήτη δεν είναι απίθανο, λόγω του μεγάλου αριθμού Αγγλοσαξόνων τουριστών που αναμένονται προσεχώς.

Όπως ανέφερε, ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γκίκας, η συγκεκριμένη μορφή ηπατίτιδας θα πρέπει να προκαλεί προβληματισμό, καθώς ενδέχεται ο μεγάλος αριθμός Βρετανών τουριστών να φέρει τον συγκεκριμένο ιό και να τον μεταδώσει στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι μιλάμε για μια μορφή ηπατίτιδας που είναι εμφανής και παρουσιάζει συμπτώματα αρκετά έντονα, με αποτέλεσμα τα συστήματα Υγείας τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης να βρίσκονται σε επιφυλακή ενόψει της νέας αυτής υγειονομικής απειλής.

Πιο συγκεκριμένα, μια νέα μυστηριώδης επιδημία ηπατίτιδας σε παιδιά ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), κάνοντας σαφές πως υπάρχει μια νέα υγειονομική απειλή που οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών δεν πρέπει να την αγνοήσουν, αλλά θα πρέπει τα συστήματα Υγείας να βρίσκονται σε μια συνεχή ετοιμότητα.

Είναι αξιοσημείωτο πως μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχαν αναφερθεί 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία, με τουλάχιστον επτά παιδιά να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος για να επιζήσουν. Άλλα περιστατικά ανέρρωσαν χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Η κατάσταση «πρέπει να ληφθεί σοβαρά», είχε επισημάνει πρόσφατα το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η αύξηση είναι μη αναμενόμενη και τα συνήθη αίτια έχουν αποκλειστεί», ανέφερε.

Ο υγειονομικός αυτός κίνδυνος μπορεί να απειλήσει το δικό μας σύστημα Υγείας και πιο συγκεκριμένα την Κρήτη. Εάν αναλογιστούμε ότι το νησί μας δέχεται κατά την τουριστική περίοδο εκατομμύρια επισκέπτες, με τους περισσότερους να έρχονται από την Αγγλία, τότε ενυπάρχει ο κίνδυνος υγειονομικής απειλής.

Σημειώνεται ότι η νέα αυτή μορφή ηπατίτιδας μεταδίδεται μέσω του σάλιου και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Και μπορεί η ζημία να μην είναι τόσο μεγάλη για τους ενήλικες, αλλά τα παιδιά ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας, ερωτήθηκε για το εάν αυτή η καινούργια υγειονομική απειλή αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, με τον ίδιο να απαντάει πως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκταση της ηπατίτιδας. Ο κίνδυνος όμως είναι υπαρκτός και πιθανός, εάν αναλογιστούμε τον αρκετά μεγάλο αριθμό τουριστών που καταφτάνουν στην Κρήτη και στη χώρα μας γενικότερα.

«Εάν υποστηρίξουμε πως στην Ελλάδα θα έρθουν 2 εκατομμύρια Άγγλοι για τουρισμό, τότε ενδεχομένως να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας στη χώρα μας. Πρέπει να εξεταστεί η έκταση της συγκεκριμένης ηπατίτιδας και περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε τον επόμενο μήνα. Τα συγκεκριμένα περιστατικά θα είναι εμφανή, αφού θα έχουν το κίτρινο χρώμα πάνω τους. Επομένως, δε νομίζω να μη γίνουν αντιληπτά από διαγνωστικό έλεγχο. Θυμίζει την ηπατίτιδα τύπου Α, αλλά δεν είναι ηπατίτιδα Α. Μεταδίδεται στα παιδιά κυρίως μέσω του σάλιου», υποστήριξε ο κ. Γκίκας.

Ο καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής, έθεσε το ζήτημα πως ενδεχομένως να μιλάμε για μια νέα μορφή ηπατίτιδας.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν είμαστε στο κατώφλι ανάδειξης ενός νέου ηπατοτρόπου ιού. Αυτό είναι το ερώτημα. Δεν μπορεί κανένας να το υποστηρίξει τώρα. Χρειάζεται να συλλέξουμε πολλά δεδομένα και έπειτα να δούμε εάν μιλάμε ή όχι για μια νέα μορφή ηπατίτιδας. Η επιστημονική κοινότητα αναζητάει να εντοπίσει ένα καινούργιο αίτιο. Κάτι καινούργιο υπάρχει», είπε ο κ. Λιονής.

Ο ίδιος κατέληξε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική πρωτοβουλία, ώστε να δημιουργηθούν «Παρατηρητήρια Υγείας».

Αγνώστου προέλευσης - «Νέα υγειονομική απειλή;»

Ο κ. Γκίκας, μεταξύ άλλων, ανέφερε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Η ηπατίτιδα είναι ένας ιός που προσβάλλει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, αναλόγως τη μορφή της. Για παράδειγμα, η ηπατίτιδα B προσβάλλει κυρίως τα παιδιά και οι πιθανότητες να κολλήσει ένα ενήλικας είναι σαφώς χαμηλότερες, και γι’ αυτό καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στα σχολεία. Η ηπατίτιδα C προσβάλλει κυρίως ενήλικες μέσω της μετάδοσης αίματος και πιο συγκεκριμένα κατά τη σεξουαλική επαφή ή τη χρήση ενδοφλέβιας ένεσης. Η νέα ηπατίτιδα μεταδίδεται κατά κύριο λόγο στα παιδιά και τους προκαλεί οξεία λοίμωξη.

Η συνήθης μορφή ηπατίτιδας μπορεί να είναι είτε ασυμπτωματική είτε συμπτωματική. Σε περίπτωση που είναι συμπτωματική, τότε το άτομο ενδέχεται να έχει είτε ελαφριά είτε βαριά συμπτώματα. Η νέα ηπατίτιδα δεν αντιστοιχεί σε κάποια γνωστή στον ιατρικό κόσμο ηπατίτιδα, όπως σημειώνει ο κ. Γκίκας.

«Είναι μια νέα υγειονομική απειλή, όπου δεν υπάρχει πληθώρα πληροφοριών. Δε γνωρίζουμε την έκταση και ποια ήταν η αιτία προέλευσής της. Γνωρίζουμε ότι αφορά κυρίως παιδιά ηλικίας 2-6 ετών, τα οποία εμφανίζουν οξεία λοίμωξη. Μερικά από τα παιδιά τα οποία έχουν νοσήσει από το συγκεκριμένο νόσημα έχουν κάνει οξεία νεφρική ανεπάρκεια και έχουν προβεί σε μεταμοσχεύσεις. Μερικά παιδιά έχουν πεθάνει. Δεν ξέρουμε σε τι είδους έκταση βρίσκεται η συγκεκριμένη ηπατίτιδα. Κρούσματα περιστατικών έχουν εντοπιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι μια ηπατίτιδα που δεν αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη γνωστή μορφή ηπατίτιδας που γνωρίζουμε μέχρι τώρα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ένας εύλογος προβληματισμός είναι εάν η νέα ηπατίτιδα μπορεί να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την COVID-19, με τον κ. Γκίκα να απαντάει αρνητικά σε αυτό το σενάριο, τονίζοντας: «Δε νομίζω να υπάρχει σχέση με τον κορωνοϊό, παρά τις περιορισμένες πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής».

Ο κ. Γκίκας επισήμανε πως ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα που παρουσιάζουν τα παιδιά που νοσούν είναι ο ίκτερος. «Η συγκεκριμένη ηπατίτιδα παρουσιάζει συμπτώματα. Τα παιδιά, όταν νοσούν, κιτρινίζουν. Με ιατρικούς όρους, αποκτούν ίκτερο. Ο ίκτερος κάνει το δέρμα κίτρινο. Όπως επίσης κίτρινος γίνεται και ο χιτώνας των ματιών. Επομένως θεωρώ πως η συγκεκριμένη ηπατίτιδα γίνεται αντιληπτή με το μάτι», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News