Τουρισμός: Ραγδαία αύξηση αφίξεων στην Κρήτη - Άνοιξαν μετρώντας απώλειες οι ξενοδόχοι (βίντεο)

Κρήτη
Τουρισμός: Ραγδαία αύξηση αφίξεων στην Κρήτη - Άνοιξαν μετρώντας απώλειες οι ξενοδόχοι (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξενοδόχοι του Ηρακλείου και όλης της Κρήτης καλούνται να αντιμετωπίσουν συναδέλφους τους που πουλούν πακέτα διακοπών all inclusive σε πολύ χαμηλές τιμές την ώρα που η πληρότητα σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει στο 100%

Τον αθέμιτο ανταγωνισμό από συναδέλφους τους, που πουλούν πακέτα διακοπών all inclusive σε εξευτελιστικές τιμές των 20 ευρώ, την ημέρα, εν μέσω μεγάλου κύματος ακρίβειας, έχουν να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου, όπως και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πληρότητες στο νησί μας είναι υψηλές, καθώς φτάνουν να αγγίζουν σε αρκετές περιπτώσεις το 100%.

Όπως παρατηρείται, ξενοδοχεία στο Νομό Ηρακλείου, ρίχνουν αισθητά τις τιμές, για τον μήνα Απρίλιο, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, γεγονός που καταδικάζει ο κλάδος. 

Για πρακτική που αλλοιώνει στα θεμέλια του, τον ποιοτικό τουρισμό και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κάνει λόγο η Ένωση Ξενοδοχείων ενω το καμπανάκι του αθέμιτου ανταγωνισμού «χτυπά» για ξενοδοχεία στο Νομό Ηρακλείου, όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης, ο οποίος εφιστά την προσοχή για την λανθασμένη αυτή πρακτική σε βάρος του κλάδου.

Και όλα αυτά,  την ώρα που ο κλάδος επιβαρύνεται σημαντικά από τη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών, με φόντο και την γενικότερη ανησυχία που επικρατεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά ξενοδοχεία και στην Κρήτη, γέμισαν για τις πασχαλινές διακοπές των Ελλήνων, μέσω δελεαστικών τριήμερων πακέτων διακοπών.

Πέρα απο τους ξένους που έχουν αρχίσει ήδη να επισκέπτονται την Κρήτη για τις διακοπές τους, αρκετοί είναι και οι Ελληνες που ετοιμάζουν βαλίτσες για Πασχαλινές εξορμήσεις στα ξενοδοχεία, όπου και θα γιορτάσουν το Πάσχα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο νησί μας,  οι πληρότητες είναι υψηλές, αγγίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις  το 100%.

Κατακόρυφη αύξηση στις αφίξεις σε σχέση με πέρυσι

Ραγδαία αύξηση σημειώνεται στις αφίξεις τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού στο αεροδρόμιο « Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου το τελευταίο διάστημα ενόψει τόσο των εορτών του Πάσχα που για τους Καθολικούς εορτάστηκε πρίν απο μια βδομάδα, με αρκετούς ξένους επισκέπτες να επιλέγουν για μια ακόμη φορά την Κρήτη για τις διακοπές τους. 

Μετά απο δυο χρόνια πανδημίας και απαγορεύσεων, αρκετός είναι ο κόσμος που περιμένει πώς και πώς να τεξιδέψει φέτος, με πολλούς τουρίστες αλλά και έλληνες να έχουν ήδη κλείσει τα εισιτήριά τους. 

Η επιθυμία για απόδραση, αποτυπώνεται και στα νούμερα των αφίξεων, όπως αυτά διαμορφώνονται στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. 

Συνολικά, 30.000 παραπάνω επιβάτες καταγράφηκαν μόνο μέσα σε ένα μήνα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο φέτος σε σχέση με πέρυσι, με τους Γερμανούς - σε ότι αφορά στις αφίξεις απο το εξωτερικό - να έχουν και φέτος την πρωτιά. 

Εντυπωσιακή όμως αύξηση σημειώνεται και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία.  

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2022:

Το Μάρτιο του 2022, οι αφίξεις εσωτερικού, άγγιξαν τις 40.578, παρουσιάζοντας αύξηση +284,88% ενω το Μάρτιο του 2021- εν μέσω κορωνοϊού να υπενθυμίσουμε- οι αφίξεις ανέρχονταν στις 10.543.  

Οι αφίξεις εξωτερικού τον Μάρτιο του 2022, ανήλθαν στις 7.088  (+1836,61%) ενω πέρυσι το Μάρτιο άγγιξαν μόλις τις 366.  

Αφίξεις εξωτερικού ανά χώρα τον Μάρτιο του 2022:

Αναφορικά με τις αφίξεις εξωτερικού ανα χώρα τον προηγούμενο μήνα, οι Γερμανοί που θέλουν να επισκεφτούν την Κρήτη πρωταγωνιστούν για μια ακόμη χρονιά, ενώ ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, η Ελβετία και το Βέλγιο. 

  1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 
  2. ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 
  3. ΟΛΛΑΝΔΙΑ 
  4. ΕΛΒΕΤΙΑ
  5. ΒΕΛΓΙΟ 

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 18 Απριλίου 2022:

Οι αφίξεις εσωτερικού μέχρι τις 18 Απριλίου 2022 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ανέρχονται στις 30.501 ενω κατά το ίδιο διάστημα τον Απρίλιο του 2021 ήταν  14.196.

Οι αφίξεις εξωτερικού κατά το ίδιο διάστημα ανήλθαν στις  86.602 ενω μέχρι τις 18 Απριλίου 2021 άγγιξαν τις 2.433.  

Οι αφίξεις ανά χώρα μέχρι τις 18 Απριλίου 2022, έχουν ως εξής:  

  1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  2. Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  3. ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  4. ΒΕΛΓΙΟ
  5. ΓΑΛΛΙΑ

Καθηλωμένες οι πληρότητες σε Ρέθυμνο και Χανιά

Στα «κρύα του λουτρού» έμειναν φέτος σε Ρέθυμνο και Χανιά όσοι ξενοδόχοι αποφάσισαν να ανοίξουν τις μονάδες τους για τις ημέρες του Πάσχα, καθώς αν και αναμένεται ένας σημαντικός αριθμός ελλήνων επισκεπτών, εντούτοις, οι πληρότητες των ξενοδοχείων παραμένουν καθηλωμένες.  

Μετά τα συγγενικά και φιλικά σπίτια που θα έχουν την «τιμητική» τους, φιλοξενώντας τους χιλιάδες επισκέπτες της δυτικής Κρήτης, ένα μικρότερο ποσοστό πληροτήτων καταλαμβάνουν τα καταλύματα Airbnb, με τους ξενοδόχους τουλάχιστον στο Ρέθυμνο να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα «μπουν μέσα», όσα ξενοδοχεία άνοιξαν για το Πάσχα. 

Μετά από δύο χρόνια περιορισμών και παρά το ότι όλοι περίμεναν αυξημένες σχετικά πληρότητες για την πασχαλινή περίοδο, αυτό τελικά δεν αποτυπώνεται στις ξενοδοχειακές μονάδες της δυτικής Κρήτης.

Σε Ρέθυμνο και Χανιά οι αλλοδαποί επισκέπτες είναι περιορισμένοι, ενώ αναμένονται πολλοί έλληνες για την Πασχαλιά, η πλειοψηφία των οποίων όμως θα φιλοξενηθεί σε συγγενικά και φιλικά σπίτια και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε καταλύματα Airbnb. Όσο για τα ξενοδοχεία, ούτε λόγος... 

Ευνοημένα τα airbnb

Η περίοδος του Πάσχα, αλλά και ο Μάιος, φαίνεται να ευνοούν τα καταλύματα airbnb που φέτος οι πληρότητες τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» τους ξενοδόχους της δυτικής Κρήτης, που άνοιξαν τις μονάδες τους γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως θα «μπουν μέσα».

Στο Ρέθυμνο για τον Απρίλιο οι πληρότητες, δεν αγγίζουν ούτε το 50%, ενώ στα Χανιά κυμαίνονται μεταξύ 50% και 60%.  

Το «μαύρο» δίμηνο Απριλίου - Μαίου, φαίνεται να διαδέχεται ο σαφώς βελτιωμένος Ιούνιος ο οποίος δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες στους ξενοδόχους, οι οποίοι πριν καλά - καλά ξεκινήσει η νέα σεζόν έχουν ήδη «λυγίσει» από το βάρος της ακρίβειας, αλλά και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News