Διγαλάκης: Πάνω από 1 εκ. ευρώ για το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου

Κρήτη
Διγαλάκης: Πάνω από 1 εκ. ευρώ για το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρηματοδότηση που θα λάβουν τα 25 Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. θα διατεθεί για κτηριακές παρεμβάσεις και προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών

Ο βουλευτής Χανίων ΝΔ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Βασίλης Διγαλάκης συναντήθηκε σήμερα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Χανίων Μανώλη Τζανάκη σχετικά με τη λειτουργία Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) στα Χανιά, θέμα για το οποίο είχαν συνεργασία το προηγούμενο διάστημα.

Ο Διευθυντής ΔΔΕ ενημέρωσε τον κ. Διγαλάκη ότι κατατέθηκε η πρόταση για τον χαρακτηρισμό του ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου ως Πρότυπο και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.), το οποίο εισηγείται θετικά προς το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.). Ως γνωστόν, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του οικείου Σ.Σ.Π.Α.Ε. και γνώμη του Κ.Σ.Ε.Ε.Κ., δύναται να χαρακτηρίζονται ως Πρότυπα ΕΠΑ.Λ., Επαγγελματικά Λύκεια που ήδη λειτουργούν.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στα εξαιρετικά δείγματα γραφής που έχει δώσει η λειτουργία του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων και στα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για το ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου με τη μετατροπή του σε Πρότυπο. Οφέλη που αφορούν και την οικονομική ενίσχυσή του με ένα ποσό το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο σχετικής πρότασης που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση - λειτουργία Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η πρόταση αυτή, συνολικού ύψους 34.107.530,52 ευρώ, προβλέπει την αναβάθμιση 25 Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. σε όλη τη χώρα - θα επιλεγούν 19, τα οποία θα προστεθούν στα 6, τα οποία έχουν ήδη οριστεί με σχετική Υπουργική Απόφαση τον Ιούνιο του 2021.

Ο κ. Διγαλάκης βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γιώργο Βούτσινο για το θέμα του χαρακτηρισμού του ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου ως Πρότυπο, αλλά και για τη διαδικασία που αναμένεται να ακολουθήσει και αφορά τη χρηματοδότησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση που θα λάβουν τα 25 Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. θα διατεθεί για κτηριακές παρεμβάσεις (ανακαίνιση, αναβάθμιση κτηρίων και περιβαλλόντων χώρων, προμήθεια για κτηριακό εξοπλισμό), προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών (προμήθεια εξοπλισμού γραφείου, δημιουργία εξοπλισμένων διεπιστημονικών δωματίων) και εκπαιδευτικό υλικό και εκπαίδευση [ανάπτυξη εκπαιδευτικών οδηγών σύμφωνα με τη θεματική εξειδίκευση του ΕΠΑ.Λ. (Προγράμματα Σπουδών και εκπαιδευτικό υλικό) καθώς και την εκπαίδευση και κατάρτιση εκπαιδευτών στα νέα προγράμματα σπουδών για τα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ.].

Τα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια θα συμβάλλουν με καινοτόμες μεθόδους και καλές πρακτικές στην αναβάθμιση της Επαγγελματικής Κατάρτισης στη χώρα μας και την άμεση διασύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Καθιερώνεται πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της φοίτησης μία ημέρα της εβδομάδας και για έξι ώρες, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών των εργαστηριακών μαθημάτων, σε φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα της περιοχής

Αναφορικά με τη φοίτηση στα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ., στην Α’ τάξη εισάγονται απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου τίτλου τους μετά από αίτησή τους και ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, ενώ οι μαθητές της φετινής Α’ και Β’ τάξης συνεχίζουν να φοιτούν κανονικά στο Πρότυπο ΕΠΑ.Λ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News