Κατώτατος μισθός: Τι λένε φορείς της Κρήτης για την αύξηση - Μείωση εργοδοτικών εισφορών ζητούν επιχειρηματίες

Κρήτη
Κατώτατος μισθός: Τι λένε φορείς της Κρήτης για την αύξηση - Μείωση εργοδοτικών εισφορών ζητούν επιχειρηματίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ - ήτοι αύξηση 13 με 16% - ζητούν τα εργατικά συνδικάτα - Παράλληλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ζητά η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου

«Ναι» στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά με παράλληλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και της φορολογικής «λαίλαπας» λένε οι εκπρόσωποι τόσο της εργοδοτικής πλευράς όσο και των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό της αύξησης, τα επικρατέστερα σενάρια κάνουν λόγο για ένα ποσοστό που προφανώς θα ξεπεράσει το 6% με 7%, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της από μέρα σε μέρα για το ύψος που θα διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαΐου. Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη τοποθετηθεί επί του θέματος και έχει μιλήσει για μία «γενναία αύξηση», χωρίς ωστόσο να έχει δώσει μέχρι τώρα περισσότερες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, όλες οι πλευρές είναι απολύτως σύμφωνες ότι υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που συνηγορούν στην ανάγκη ουσιαστικής και πραγματικά γενναίας αύξησης του κατώτατου μισθού, όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα, αφού οι μισθοί εδώ και χρόνια βρίσκονται καθηλωμένοι σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, όταν το κόστος διαβίωσης του ελληνικού λαού έχει κυριολεκτικά χτυπήσει «κόκκινο».

Βέβαια, κυβερνητικοί παράγοντες, αναφέρουν ότι στη λήψη των τελικών αποφάσεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει η όποια αύξηση δοθεί να είναι στα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας, έτσι ώστε να μη βρεθούν οι επιχειρήσεις σε δυσχερή θέση. Σημειώνουν, επίσης, ότι στη συντριπτική πλειοψηφία οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό είναι εργαζόμενοι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι σε μεγάλες ελληνικές ή πολυεθνικές. Οι τελευταίες, όπως σημειώνουν, απασχολούν ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό που δεν αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Η άλλη παράμετρος έχει να κάνει με την ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα που ανήκουν στην αποκαλούμενη κοινωνική ομάδα των ευάλωτων νοικοκυριών, που αναμφίβολα πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, διευκρίνισε ότι η εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει μετά τις εορτές του Πάσχα, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, και η ισχύς του νέου μισθού θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου. Οι ενδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται εν μέρει από κυβερνητικές πηγές, είναι η κυβερνητική εισήγηση να κινηθεί μεταξύ 6% και 7%, πέραν του 2% που δόθηκε κατά την 1η/1/2022. Συγκεκριμένα, έγινε μια μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό, διαμορφώνοντας τα 650 σε 663 € μικτά (2% αύξηση), με αποτέλεσμα ο καθαρός μισθός να ανέρχεται από τα 558 στα 569 € και, προσθέτοντας τα εποχικά επιδόματα, να φτάνει το ποσό των 773,50 €.

«Να πάμε στα 751 ευρώ» 

Να δοθεί αμέσως γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό, φτάνοντας στα 751 ευρώ - όπως ήταν πριν από το 2010 και την ένταξη της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - ζητάει «εδώ και τώρα» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. Βέβαια, για να αυξηθεί σε αυτό το επίπεδο ο κατώτατος μισθός, αυτό προϋποθέτει μία αύξηση από τα σημερινά επίπεδα γύρω στο 13%-16%, κάτι ωστόσο που, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται ανέφικτο.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΚΗ είναι κατηγορηματικός: «Εμείς ζητάμε την επαναφορά στα 751 ευρώ τον μήνα, κάτι το οποίο είναι συμβολικό, διότι δε φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να απελευθερωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών φορέων. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ρυθμίζει τον ελάχιστο μισθό με υπουργική απόφαση. Και αυτό δείχνει μια χώρα τριτοκοσμική, που έχει να κάνει με ζητήματα δημοκρατίας, και όχι μόνο».

Όπως συνεχίζει ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, «ήδη ο ελάχιστος που ισχύει είναι κάτω από το όριο της φτώχιας. Ακόμα και τα 751 ευρώ λοιπόν δε θα λύσουν τα προβλήματα με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που έχουμε. Αλλά τουλάχιστον ας πάμε στις ελεύθερες διαβουλεύσεις»... Σύμφωνα με τον ίδιο, «άμα φύγει από τη μέση η παρέμβαση του κράτους, μια χαρά θα λειτουργήσει η αγορά εργασίας, όπως λειτουργούσε για χρόνια και σε ανάλογες περιπτώσεις με υπέρογκους πληθωρισμούς. Η αγορά είναι “ζωντανό κύτταρο” και μπορεί να αυτορυθμιστεί. Από ’κει και πέρα, εννοείται ότι οι επιχειρήσεις αντέχουν αυτά τα 751 ευρώ και αυτό αποδεικνύεται ήδη. Τα προβλήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι άλλα. Είναι η ακρίβεια που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις στις πρώτες ύλες και μια σειρά ραγδαίων αυξήσεων που έχει “γονατίσει” ιδιαίτερα τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον πρωτογενή τομέα».

«Ναι, υπό προϋποθέσεις»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλης Αλιφιεράκης, είναι κατηγορηματικός: «Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Ένας που παίρνει 500 και 600 ευρώ δεν μπορεί να ζήσει. Πρέπει λοιπόν να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να υπάρξει και μια παράλληλη ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών, διότι και η επιχειρηματικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι και στα καλύτερά της. Και ο ιδιωτικός τομέας είναι ένας τομέας που ακόμα πληρώνει τα δώρα των Χριστουγέννων και τα άλλα δώρα, που στο Δημόσιο δεν ισχύουν πλέον. Δηλαδή, χρειάζεται μία ενίσχυση ο μισθός των εργαζομένων, αλλά όχι χωρίς τη στήριξη των ίδιων των επιχειρήσεων».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου θα ζητούσε παράλληλα τη μείωση των επιβαρύνσεων που υπάρχουν όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους εργαζόμενους, με παράλληλη συγκρατημένη αύξηση του κατώτατου μισθού. Πάντως, ως προς τις πληροφορίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 5%-6%, ο ίδιος θεωρεί αυτά τα ποσοστά ως πολύ μικρά σε σχέση με την κατάσταση που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

«Εδώ ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 7% και στο 10% και θα πάει και ακόμα παραπάνω».

«Ναι σε μια “λογική” αύξηση»

Θετικά, αλλά όχι χωρίς παράλληλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τάχθηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη.

«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει από τη μια αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και από την άλλη επιδότηση της εργασίας, ούτως ώστε να μπορούμε κι εμείς να στηρίξουμε τους εργαζόμενους», επισήμανε.

Σύμφωνα με την ίδια, «θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να επιδοτηθούν και οι επιχειρηματίες, προκειμένου να μπορούν να διατηρήσουν και τους εργαζόμενούς τους και να ανταπεξέλθουν και στις υποχρεώσεις τους».

Η Μαρία Αντωνακάκη θεωρεί ότι, εξαιτίας των ανατιμήσεων, δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να αντέξουν την αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς και τη δική τους παράλληλη στήριξη. Από την άλλη, «σίγουρα η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αναγκαία για να αυξηθεί και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και να έχουμε αύξηση και της καταναλωτικής κίνησης στην αγορά».

Οι διεκδικήσεις και στο Δημόσιο

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε το στέλεχος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν διεκδικήσεις και στο Δημόσιο.

«Σε εμάς συνεχίζει να επιβάλλεται η Εισφορά Αλληλεγγύης (που έχει καταργηθεί ακόμα και για τους μεγαλομετόχους επιχειρηματικών ομίλων) και η Ειδική Εισφορά για το ΤΠΔΥ, ενώ μειώθηκαν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

Η φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα αυξηθεί κατά 640 εκατ. ευρώ, ενώ ο συντελεστής φορολόγησης στα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 22% από 24%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2022, από τους συνολικούς φόρους, που θα φτάσουν τα 49,5 δισ., οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πληρώσουν μόνο τα 3,56 δισ. (δηλαδή το 7,2%), ενώ το υπόλοιπο 92,8% θα το πληρώσουμε οι λαϊκές οικογένειες.

Δεν ανεχόμαστε να θυσιάζονται τα δικαιώματά μας για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, γι’ αυτό απαιτούμε:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, ξεκινώντας από την καταβολή του επιδόματος Πάσχα.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Ειδικής Εισφοράς για το ΤΠΔΥ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές κατοικίες και του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης.
  • Να καταβληθεί αναλογία της “έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης” στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας.

Γνωρίζουμε ότι, για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να αξιοποιούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών», ξεκαθαρίζει ο συνδικαλιστής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News