Πάσχα: Λιγότερα φέτος τα αρνιά γάλακτος - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Κρήτη
Πάσχα: Λιγότερα φέτος τα αρνιά γάλακτος - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίο» λένε πλέον οι αιγοπροβατοτρόφοι της Κρήτης - Πώς έχουν διαμορφωθεί ως σήμερα οι τιμές

«Αντίο» λένε πλέον οι αιγοπροβατοτρόφοι της Κρήτης, καθώς ήδη τα αμνοερίφια στην πασχαλινή αγορά εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με συνέπεια να αμφισβητείται το «γάλακτος» σε περιπτώσεις αρνιών πολλών κιλών.

Ήδη στο αρνάκι «γάλακτος» υπάρχουν περιορισμένες ποσότητες και πιθανότητα να μιλάμε και για ελλείψεις στην αγορά του Πάσχα, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Δατσέρης.

Στοιβαγμένα είναι τα περισσότερα πρόβατα που διατίθενται στα καταστήματα. Και γι’ αυτό θα πρέπει και οι τιμές να είναι χαμηλότερες σε σχέση με του γάλακτος, όπως λέει χαρακτηριστικά, καλώντας τους καταναλωτές να προσφεύγουν στους κρεοπώλες που εμπιστεύονται, αφού άλλος τρόπος για να μην πέσουν θύματα παραπλάνησης δεν υπάρχει. «Τα 50 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε ο Γεωργαντάς δε φτάνουν. Και γι’ αυτό τα αμνοερίφια οι κτηνοτρόφοι τα “σφάζουν” για να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία. Το Πάσχα θα το βγάλουμε όπως-όπως. Αλλά από το καλοκαίρι και μετά οι ελλείψεις θα είναι μεγάλες», καταγγέλλει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Ανδρέας Στρατάκης, που κάνει λόγο για αφανισμό της κτηνοτροφίας!

Αν και πρόκειται για πρώην πολιτευτή της κυβερνώσας παράταξης, που μάλιστα όταν ήταν στη θέση Γεωργαντά ο Μάκης Βορίδης ο ίδιος διατελούσε ειδικός σύμβουλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Ανδρέας Στρατάκης δε “μασάει” τα λόγια του και καταγγέλλει ξεκάθαρα ότι το 2% επί του τζίρου των ζωοτροφών για το 2021 “μεταφράζεται” σε “ψίχουλα” για τον κάθε κτηνοτρόφο. «Εγώ μάλιστα αμφισβητώ και το νούμερο των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είμαι σίγουρος ούτε ότι ισχύουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ και ότι δεν είναι ακόμα λιγότερα αυτά που μοιράζονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια», όπως λέει ο Ανδρέας Στρατάκης.

«Ήδη, επειδή είναι τα περισσότερα αρνιά που βρίσκονται στην αγορά «στοιβαγμένα», έχουν επιβαρυνθεί με τεράστια κόστη. Αλλά, ανεξάρτητα από αυτό, όλα τα αρνιά μας στην Κρήτη είναι καλά. Το θέμα είναι τι θα γίνει με την κτηνοτροφία», λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι, με βάση όσα δήλωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, φέτος θα είναι πολύ μικρές και οι εισαγωγές αμνοεριφίων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αφού η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τους κτηνοτρόφους των άλλων χωρών.

«Να τα χαίρεται τα 50 εκατ.»

Όσο για τα περίφημα 50 εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους, ο Ανδρέας Στρατάκης λέει για τον Γιώργο Γεωργαντά... «να τα χαίρεται. Αυτή την απόφαση δεν ξέρω ποιοι του την έβαλαν στο μυαλό. Εμείς ήμασταν αντίθετοι σε αυτή την απόφαση από την αρχή. Δε στηρίζεται η κτηνοτροφία με τέτοια μέτρα. Εμείς έχουμε καταθέσει ως Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας συγκεκριμένες προτάσεις. Και είχαμε ζητήσει για όλη την κτηνοτροφία της χώρας (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία και χοιροτροφία) ένα ποσό που να μην έπεφτε κάτω από τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Δεν το δέχτηκε και περηφανεύεται ότι με 50 εκατομμύρια θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους... Που μπορεί να μην είναι ούτε 50... Εγώ έχω κάποιες επιφυλάξεις»...

Σήμερα, όπως συνεχίζει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, στην Κρήτη οι αιγοπροβατοτρόφοι παίρνουν τιμές από 6,5 έως 7,5 ευρώ το κιλό. Και οι τιμές αυτές θεωρούνται όντως ικανοποιητικές. Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, «από την άλλη, έχει επιβαρυνθεί το κόστος με 120% σε σχέση με πέρυσι... Με 120% δεν μπορούν οι άνθρωποι να αγοράσουν ζωοτροφές»... Καταλήγοντας, “κρούει τον κώδωνα” του κινδύνου για το άμεσο - πλέον - μέλλον... «Σφάχτηκαν τα αρνιά. Και όλοι έσφαζαν και σφάζουν. Εδώ σφάζουν τις μάνες, πόσω μάλλον τα αρνιά... Δεν είναι τόσο απλό το πρόβλημα... Δηλαδή, αρνιά δεν “κρατάνε” πια καθόλου οι βοσκοί. Εδώ δεν “κρατούν” ούτε για αναπαραγωγή. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει... Και έρχεται ο Γεωργαντάς να μας πει ότι θα δώσει 50 εκατομμύρια ευρώ σε ολόκληρη την επικράτεια για να στηρίξει 14 εκατομμύρια αιγοπρόβατα στη χώρα; Μα πάμε καλά;»...

«Έχουμε πρόταση κοστολογημένη»

Χαρακτηριστικά είναι όσα έγραψε στη σελίδα του στο Facebook, χθες, ο αγροτοκτηνοτρόφος και δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος: «Ενημερώνω ότι στην Κρήτη μέχρι σήμερα δεν έχει σφαχτεί αρνί πάνω από 6,5 ευρώ! Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ζητάμε έκτακτη ενίσχυση για την κτηνοτροφία της Κρήτης. Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης είναι αυτοί που αγοράζουν σήμερα 30% αυξημένες τις ζωοτροφές σε σχέση με τους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας και πουλάνε 20-25% χαμηλότερα το κρέας και το γάλα που παράγουν. Η πρότασή μας είναι κοστολογημένη και έχει μεταφερθεί στον υπουργό Γεωργαντά από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν τον συναντήσαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Καλώ τον υπουργό να σκύψει σοβαρά στην πρότασή μας και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας»!

«Είναι περιορισμένα τα “γάλακτος”» - Πώς έχουν διαμορφωθεί ως σήμερα οι τιμές

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Δατσέρης, αποκάλυψε τα εξής: «Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στην ποιότητα. Υπάρχουν πολλά μεγάλα αρνιά. Και βγαίνει ο άλλος και σου δίνει μια τιμή 10 ευρώ το κιλό. Ναι, αλλά τι αρνί είναι αυτό; Τα αρνιά “γάλακτος”, όπως καταλαβαίνετε, είναι πιο ακριβά. Πάντα, βέβαια, στην Κρήτη, όπως και στα Ιωάννινα, οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί μέχρι να διατεθεί το αρνί τού τόπου μας στην υπόλοιπη Ελλάδα μεσολαβούν πολλά “χέρια” που έχουν το δικό τους ενδιάμεσο κέρδος μέχρι να φτάσει στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου για να το πάρει ο καταναλωτής»...

Έτσι, για τον νομό Ηρακλείου και πιθανότατα και για τους άλλους νομούς της Κρήτης, η μέση τιμή στο αρνί “γάλακτος” - όπως μας λέει ο Μανόλης Δατσέρης - δείχνει να σταθεροποιείται μέχρι 12,30 το κιλό και στο κατσικάκι “γάλακτος” μέχρι το 12,90 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα, οι τιμές “παίζουν” στην Αθήνα στα 15 ευρώ το κιλό και στα 14,30 ευρώ το κιλό στη Λάρισα.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των κρεοπωλών καλεί τους καταναλωτές μέχρι και τα μέσα της Μεγαλοβδομάδας να κάνουν τις παραγγελίες τους στον κρεοπώλη που εμπιστεύονται. Να ξέρουν πως τα αρνιά “γάλακτος” και τα «στοιβαγμένα» αρνιά είναι όλα καλά, όπως λέει, αλλά οι τιμές τους διαφέρουν. «Αν δουν διαφορά μεταξύ των κρεοπωλείων, να ξέρουν πως άλλη ποιότητα πουλάει ο ένας και άλλη ποιότητα πουλάει ο άλλος. Τα «στοιβαγμένα» αρνιά είναι πιο φτηνά. Φέτος να μην ξεχάσουμε ότι η κακοκαιρία έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στους παραγωγούς. Δηλαδή όσοι τα είχαν έξω τα αρνιά έπαθαν μεγάλη ζημιά. Και κυρίως τα κατσίκια. Και όταν γεννήσει το πρόβατο και έχει κακοκαιρία, πολλά από τα αρνάκια ψοφάνε. Είναι λοιπόν πιο περιορισμένα τα “γάλακτος”. Γι’ αυτό είναι και πιο ακριβά. Και είναι σίγουρο και ότι έσφαξαν νωρίς οι παραγωγοί πολλά αρνιά λόγω κόστους. Όταν ένα τσουβάλι τροφή από τα 14 ευρώ έχει πάει στα 20 ευρώ, αυτά είναι μεγάλα κοστολόγια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News