Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: Όταν γνώρισα τον Άγιο σήμερα Ευμένιο Σαριδάκη (βίντεο)

Κρήτη
Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: Όταν γνώρισα τον Άγιο σήμερα Ευμένιο Σαριδάκη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, που παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Ώρα Αιχμής» με τον Μάνο Δασκαλάκη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην αγιοποίηση του Ευμένιου Σαριδάκη και περιγράφει την διαδικασία που οποίας προηγήθηκε αυτής της απόφασης

Είναι σημαντική η συνέχεια της Εκκλησίας της Κρήτης, είναι σημαντικό να στέλνει τα δικά της μηνύματα μέσα από ουσιαστικά και γεμάτα μηνύματα γεγονότα, τονίζει χαρακτηριστικά στην διάρκεια της εκπομπής της ΚΡΗΤΗ TV «Ώρα Αιχμής» ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος αναφερόμενος στην αγιοποίηση του Ευμένιου Σαριδάκη περιγράφοντας και την διαδικασία της οποίας προηγήθηκε αυτής της απόφασης.

Μάλιστα ο ίδιος περιέγραψε την εμπειρία του όταν γνώρισε προσωπικά στην Αρχιεπισκοπή τον Ευμένιο Σαριδάκη ο οποίος συνδεόταν με μια βαθιά φιλία με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο. «Στην αρχή στα παιδικά μου μάτια σαν ένας άνθρωπος της καθημερινότητας, γεμάτος, χαμογελαστός και με πολύ αγάπη», λέει χαρακτηριστικά οι ποιμενάρχης μάλιστα όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αυτός ο Άγιος αποτελεί σημερινά σπουδαία παραδείγματα που μας δείχνουν τον δρόμο της αλήθειας και της αγάπης».

Ποιος ήταν ο πατήρ Ευμένιος Σαριδάκης

Ο πατήρ Ευμένιος ήταν γόνος πολυμελούς και φτωχής οικογένειας. Γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1931. Οι γονείς του, Γεώργιος και Σοφία Σαριδάκη, άνθρωποι ευσεβείς και ενάρετοι. Είχαν οκτώ παιδιά, από τα οποία το τελευταίο ήταν ο πατήρ Ευμένιος, που στη βάπτισή του πήρε το όνομα Κωνσταντίνος. Ο μικρός Κωνσταντίνος ορφάνεψε από πατέρα σε ηλικία μόλις δύο ετών.

Ο ίδιος έλεγε: «Εγώ, δεκαεπτά χρόνων πήγα στο μοναστήρι. Ήμουν δεκαέξι χρόνια στο χωριό μου. Αγαπούσα τον Θεό, βέβαια, σκεπτόμουν πολλές φορές να γίνω καλόγερος. Μια μέρα μου λέει ο παπάς: «Έλα να σε κάνω νεωκόρο». Πήγα κι εγώ. Άναβα τα καντήλια πρωί-βράδυ, διάβαζα κιόλας, ό,τι βιβλία έβλεπα τα διάβαζα. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 1944, το απόγευμα, πήγα, άναψα τα καντήλια στην εκκλησία και, μετά, πήγα στο σπίτι μας. Ήταν εκεί η αδελφή μου η Ευγενία. Φάγαμε ξεροτήγανα, τηγανίτες και μακαρόνες. Εκεί που τρώγαμε, ήρθε μια λάμψη και με τύφλωσε και μπήκε μέσα στα βάθη της ψυχής μου. Κι αμέσως, την ίδια στιγμή, φώναξα της Ευγενίας: «Ευγενία, θα γίνω καλόγερος». Στη συνέχεια πήγε στην Μονή Αγίου Νικήτα, στα νότια της Κρήτης.

Μετά την τριετή του δοκιμασία, το μοναχός και ονομάστηκε Σωφρόνιος, ενώ τα καλοκαίρια πήγαινε στο Άγιο Όρος. Μετά πήγε στο στρατό όμως αρρώστησε βαριά από λέπρα. Στον αντιλεπρικό Σταθμό Αθηνών, ο πατήρ Σωφρόνιος νοσηλεύτηκε επιτυχώς και θεραπεύτηκε ολοκληρωτικά. Η ασθένεια δεν του άφησε καμία παραμόρφωση, ούτε σημάδι. Το 1975, σε ηλικία 44 ετών, ο μοναχός Σωφρόνιος χειροτονήθηκε εις πρεσβύτερον και πήρε το όνομα Ευμένιος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News