Ακρίβεια: Αρνί σε τιμή... αστακού θα αγοράσουν οι Κρητικοί (βίντεο)

Κρήτη
Ακρίβεια: Αρνί σε τιμή... αστακού θα αγοράσουν οι Κρητικοί (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υψηλότερη τιμή στον οβελία δεν έχει καταγράψει τουλάχιστον τα τελευταία 13 χρόνια - Σε σχέση με τα αμνοερίφια, δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα η τελική εικόνα της αγοράς, αλλά με βάση τις τιμές παραγωγού θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι αυξημένη η τιμή του αρνιού τη Μεγάλη Εβδομάδα

  • Η Κρητική γη απορροφά σημαντικά τους κραδασμούς της ακρίβειας
  • Αρνητικό ρεκόρ 13 ετών στην τιμή πώλησης του Πασχαλινού οβελία για φέτος
  • Έντονη ανησυχία για την διεθνή κρίση
  • Πονοκέφαλος... διαρκείας για τους καταναλωτές οι ανατιμήσεις

Αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 13 ετών καταγράφει η τιμή του αρνιού μια «ανάσα» πριν το Πάσχα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, με τον Γενικό Διευθυντή Λευτέρη Κιοσέ να εκτιμά ότι στην Κρήτη η εικόνα είναι καλύτερη καθώς διαθέτει δική της παραγωγή.

Ο κ. Κιοσές που βρίσκεται στο νησί μας, εκτίμησε ότι το κύμα ακρίβειας έχει λιγότερες συνέπειες για τους Κρητικούς σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, καθώς το νησί διαθέτει αυτάρκεια, ενώ εκτίμησε ότι «βαδίζουμε στο άγνωστο» σε ότι αφορά την κρίση και δεν έχουμε δει ακόμη όλες τις συνέπειες.

«Η Κρήτη αποτελεί ευλογημένο νησί με συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας», καθώς όπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής Λευτέρης Κιοσές μπορεί να καταγράφεται «τσουχτερή» αύξηση στο πασχαλινό τραπέζι, αλλά οι Κρητικοί έχουν δική τους παραγωγή που «σώζουν» την παρτίδα. Οι Κρητικοί πάντως έχουν ήδη διαπιστωθεί τα αγαθά στα οποία οι τιμές έχουν «σκαρφαλώσει».

Διαβάστε επίσης ⇒ 

ΙΕΛΚΑ: Ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι - Πού διαφέρει η Κρήτη - Τι εξηγεί στο neakriti.gr ο Λευτέρης Κιοσές 

Ένας στους δέκα ξοδεύει για νηστεία

Θετικά στοιχεία προκύπτουν από το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Κιοσέ ένα μεγάλο μέρος των αγορών μας αφορούν τη νηστεία που τηρείται με πατροπαράδοτο τρόπο, ακόμη κι αν οι πολίτες παραπονιούνται για τις τιμές. 

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΕΛΚΑ όλες οι συνέπειες του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές και εκφράζει την ανησυχία του για τα χειρότερα, καθώς βρισκόμαστε ακόμη εν «μέσω» της καταιγίδας.

Ανησυχία για την διεθνή κρίση

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ η μειωμένη διάθεση προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία διετία λόγω Brexit προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η απορρόφηση προϊόντων από την ελληνική αγορά προς το εξωτερικό για το καθολικό Πάσχα (ειδικά Ιταλία και Ισπανία), λόγω και του ότι το καθολικό Πάσχα φέτος «έπεσε» νωρίτερα από το ορθόδοξο, σε συνδυασμό με το ότι το ορθόδοξο Πάσχα φέτος «πέφτει» τόσο αργά, σημαίνει ότι τα αμνοερίφια βάρους 10-13 κιλών τα οποία ζητούνται κυρίως από τους καταναλωτές είναι λιγότερα (γιατί τέτοια εποχή τα ζώα έχουν μεγαλώσει) και η μειωμένη προσφερόμενη ποσότητα σε αυτό το βάρος πιέζει την τιμή αυξητικά.

«Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι θα τραβήξει κι άλλο η κρίση, ούτως ή άλλως έχει χαθεί η παραγωγή από αυτές τις δύο χώρες για τη χρονιά που διανύουμε, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και δεν είναι σαφές πότε θα τελειώσει. Το ότι βαδίζουμε στο άγνωστο είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μας, ότι προχωράμε δηλαδή χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει και ποια θα είναι η πλήρης επίδραση που θα έχει στην οικονομία, στην αγορά, στην εφοδιαστική αλυσίδα το συγκεκριμένο πρόβλημα», τονίζει ο κ. Κιοσές.

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών έχει ως αντικείμενο την επιστημονική έρευνα για τα τρέχοντα και αναδυόμενα θέματα του λιανεμπορίου και ο Κιοσές επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των super market «Χαλκιαδάκης» που αποτελούν μέλος του ΙΕΛΚΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News