Κρήτη: «Πυρετός» στα κόμματα - «Σκανάρουν» υποψήφιους που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια

Κρήτη
Κρήτη: «Πυρετός» στα κόμματα - «Σκανάρουν» υποψήφιους που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τρέχουν» οι διεργασίες σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν

Η συζήτηση για την επιλογή προσώπων που ως υποψήφιοι θα στελεχώσουν τα εθνικά ψηφοδέλτια των κομμάτων έχει ήδη αρχίσει. Τα κόμματα ρίχνουν το βάρος τους στην κατάρτιση των εθνικών ψηφοδελτίων, αφού εκτιμούν ότι οι εκλογές για το Κοινοβούλιο είναι πιο κοντά από τις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου του 2023, για τις οποίες οι συζητήσεις θεωρούνται πρώιμες, αν και ήδη διαμορφώνονται τάσεις και ακούγονται ονόματα. Ειδικά για τα τρία κόμματα που έχουν περάσει από τη διακυβέρνηση της χώρας, οι συζητήσεις ονομάτων που θα καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια των επόμενων εθνικών εκλογών - όποτε αυτές γίνουν: κάποιοι βάζουν πλάνο για Ιούνιο, άλλοι για Σεπτέμβριο, ενώ ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει μιλήσει για το 2023 και από το Ηράκλειο - είναι ήδη σε πρώτο πλάνο.

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολλές διεργασίες στο περιθώριό του σχετικά με την ονοματολογία, ενώ στη Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι το προηγούμενο ψηφοδέλτιο θα αποτελέσει μπούσουλα, αν και θεωρείται ότι θα αλλάξει τις εσωτερικές ισορροπίες η είσοδος ενός νέου προσώπου και η επανεκπροσώπηση μιας ισχυρής μερίδας νεοδημοκρατών στο Ηράκλειο από την οικογένεια Κεφαλογιάννη.

Στο ΚΙΝ.ΑΛ. οι συζητήσεις είναι πιο προχωρημένες και μάλιστα σε επίπεδο διαδικασιών, καθώς ήδη “τρέχει” η επίσημη κατάθεση υποψηφιοτήτων από ενδιαφερόμενους σε ανοικτή πλατφόρμα, με περιθώριο να υποβάλλουν αιτήματα και ενδιαφέρον ως τις 8 Μαΐου. Μάλιστα τα ονόματα αυτά θα περάσουν εν συνεχεία από τον πρόεδρο της Επιτροπής Επιλογής υποψήφιων βουλευτών Ευάγγελο Αργύρη για να συμπληρωθεί η λίστα.

Στο ΚΙΝΑΛ

Για το ΚΙΝ.ΑΛ. στο Ηράκλειο θα πρέπει πρωτίστως να αναφερθεί ότι έχει εκφράσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος ο ίδιος ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης. Ένα το κρατούμενο, λοιπόν... Αν ληφθεί υπόψη ότι η πλατφόρμα του ΚΙΝ.ΑΛ. για τους υποψήφιους άνοιξε πρώτα για εκείνους που ήταν υποψήφιοι και την προηγούμενη φορά, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη υποψηφιότητα - και από άποψη έκφρασης ενδιαφέροντος - του νυν βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου. Από παλιούς υποψηφίους, μάλλον κατά τις πληροφορίες έχουν εκφράσει αναμενόμενο ενδιαφέρον ο Χρήστος Στρατάκης, γιος του πρώην βουλευτή και υφυπουργού Μανόλη Στρατάκη, καθώς και ο Παντελής Αρβανιτάκης, ενώ από γυναίκες που έχουν ήδη συμμετάσχει στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία είναι τα ονόματα της Ελένης Βατσινά και της Ευαγγελίας Χατζάκη.

Ως προς τις νέες εισόδους στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛ. στο Ηράκλειο ακούγονται, σύμφωνα και με εκπεφρασμένο ενδιαφέρον, αν είναι σωστές οι πληροφορίες, ο περιφερειακός σύμβουλος του Αρναουτάκη, Σταύρος Τζεδάκης, ο οποίος είναι και ο εκλεκτός του προέδρου, ο πρώην βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης, ο Φραγκίσκος Λαμπρινός, γιος του δημάρχου Ηρακλείου, ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, ενώ δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον και από τον Γιώργο Σταθοράκη, υποψήφιο και την προηγούμενη φορά, αλλά και τον πρόεδρο του ΕΚΗ Στέλιο Βοριά, χωρίς για τους δύο τελευταίους να υπάρχουν απολύτως ξεκάθαρες πληροφορίες για δηλώσεις στην πλατφόρμα ή συζητήσεις με το γραφείο του προέδρου ή σε άλλο επίπεδο στελεχών. Εξάλλου οι θέσεις ανδρών για το ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου θα είναι 7, οπότε κάποιοι θα μείνουν εκτός, προκειμένου τις υπόλοιπες 4 να καταλάβουν γυναίκες και να κλείσει η ποσόστωση. Δύο ονόματα που έχουν συζητηθεί, αλλά φαίνεται ότι απομακρύνονται γιατί αποδυναμώνουν τους δύο Φραγκίσκους (Λαμπρινό και Παρασύρη, οι σχέσεις των οποίων φαίνεται ότι έχουν διαταραχθεί από την κοινή διεκδίκηση βουλευτικής έδρας στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛ.), είναι της αντιπεριφερειάρχη Ευχ. Κουτεντάκη και της αντιδημάρχου Μ. Καναβάκη. Τα ονόματα συζητήθηκαν, αλλά μάλλον... δεν! Ωστόσο δε μένει παρά να δείξει ο χρόνος και οι τελικές αποφάσεις αν είναι έτσι τα πράγματα ως προς τη σύνθεση του τελικού ψηφοδελτίου του ΚΙΝ.ΑΛ. στο Ηράκλειο.

Ένα άλλο πρόσωπο που κατά πληροφορίες εξέφρασε ενδιαφέρον για το βουλευτικό ψηφοδέλτιο ήταν του περιφερειακού συμβούλου Ζαχαρία Δοξαστάκη, όμως φαίνεται ότι “κόπηκε” η φόρα είτε από το γραφείο Ανδρουλάκη είτε κατά τις πιο “πιπεράτες” φήμες από τον πατέρα του προέδρου. Έτσι πριν από λίγες εβδομάδες ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης ανακοίνωσε με μια επιστολή του στον Τύπο το ενδιαφέρον του ξανά... για τον Δήμο Χερσονήσου!

Στη Νέα Δημοκρατία

Στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι πιο στρωμένα, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη διαδικασία με επίσημη πλατφόρμα ανοικτή που να κατατίθενται προθέσεις και αιτήσεις. Προφανώς και η ΔΕΕΠ Ηρακλείου θα έχει υπόψη ονόματα και προθέσεις, ωστόσο η φήμη για επανείσοδο στα εκλογικά πράγματα της οικογένειας Κεφαλογιάννη ταράσσει τα νερά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανιψιός του ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνος, έχει ήδη αρχίσει να συζητείται ως δυνατή υποψηφιότητα, γεγονός που σημαίνει ότι πρόσωπα που συμμετείχαν στο προηγούμενο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου νιώθουν ότι χάνουν πλέον το έρεισμα από την υποστήριξη των Κεφαλογιαννικών. Για παράδειγμα, συζητείται η έντονη αμφιταλάντευση του Γρηγόρη Πασπάτη, πρώτου επιλαχόντος στις εκλογές του 2019, για το αν θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο με ενδεχόμενη μη εκλογή για τρίτη φορά ή θα βάλει πλώρη για τον Δήμο Ηρακλείου, όπου υπηρετεί από το 2014 ως πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Βεβαίως αυτό είναι κάτι που προφανώς τον “καίει”, καθώς χάρισε το “χρίσμα” που του έδινε ο Σαμαράς το 2014 στον Βασίλη Λαμπρινό, ελπίζοντας σε βουλευτική έδρα.

Ωστόσο η επανεκπροσώπηση της οικογένειας Κεφαλογιάννη με πρόσωπο που φέρει το επίθετο, με εξαιρετικές έξωθεν μαρτυρίες για τον νομικό Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, αλλάζει τα δεδομένα και αφήνει πολλούς εκτός... ακόμη και οικειοθελώς, καθώς γνωρίζουν ότι δε φτάνει να είναι υποστηρικτές, χρειάζεται να είναι και υποστηριζόμενοι. Με τη μάχη να δίνεται με τον Αυγενάκη, τον Σενετάκη - που ως φαίνεται έχει κερδίσει από τον Μητσοτάκη συμπάθεια - και τους υπόλοιπους να ακολουθούν, όπως τον “στρατιώτη” Γιώργο Ματαλλιωτάκη. Ενδεικτικά, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζε ότι ένα πρώτο “γραδάρισμα” προκειμένου να βγάλει κάποιος συμπεράσματα για τις προθέσεις πολιτευτών και υποψηφίων είναι ποιοι βρέθηκαν στο προσυνέδριο και ήταν στην προηγούμενη λίστα. Τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα θα μπορούσε κάποιος να μετρήσει που δεν έδωσαν το “παρών”, δικαιολογημένα και αδικαιολόγητα, άλλοι για συνέδρια και άλλοι έχοντας αλλάξει ρώτα! Συνεπώς για τη Ν.Δ. ο γρίφος είναι ποιους θα επιλέξει για να κλείσει, έχοντας ωστόσο έτοιμο έναν βασικό κορμό και τους κύριους μονομάχους του ψηφοδελτίου.

Στη Νέα Δημοκρατία τον τελικό λόγο θα έχουν τα... κεντρικά όπως είθισται να λέγεται, αλλά λαμβάνοντας πάντα τις προθέσεις των προσώπων, πολλά εκ των οποίων βολιδοσκόπησε ο γραμματέας της Π.Ε. Παύλος Μαρινάκης, που βρέθηκε στο Ηράκλειο για το προσυνέδριο. Πάντως έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα όπως του Μιχάλη Καραμαλάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι υπάρχει μια κωλυσιεργία... δυστυχώς ελλείψει στελεχών που θα μπορούσαν όχι μόνο να υπηρετήσουν το κόμμα, αλλά και να φέρουν δυναμική και ψήφους. Ο βασικός κορμός φαίνεται ότι είναι έτοιμος με τους ήδη βουλευτές Χάρη Μαμουλάκη, Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκο Ηγουμενίδη. Το όνομα του Σπύρου Δανέλλη φαίνεται ότι θα είναι ένα από εκείνα που θα “φιγουράρουν” στην επόμενη λίστα.

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει εύκολα αφενός γιατί στήριξε τις Πρέσπες επί ΣΥΡΙΖΑ, αν και βουλευτής σε άλλο κόμμα, και αφετέρου γιατί το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί και από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα η συμπάθεια αυτή, αναθέτοντάς του την εκπροσώπηση της Κ.Ε. Ανασυγκρότησης Κρήτης.

Όνομα που έχει “κλειδώσει” είναι ακόμη εκείνο του Βασίλη Σμπώκου, που κατά την τελευταία κάθοδο του Τσίπρα φάνηκε ότι υποστήριξε την εκτός τειχών επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Προφήτη Ηλία. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται συζητήσεις για ακόμη δύο πρόσωπα με δυναμική, όμως προς το παρόν σε επίπεδο βολιδοσκόπησης. Συζητήσεις γίνονται για τον καρδιολόγο Βαγγέλη Ζάχαρη, ενώ “έκπληξη” αποτελούν τα ονόματα που ακούγονται για τις γυναίκες, όπως η πρώην δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη και η νυν αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, όμως παραμένει άγνωστο αν έχει καν γίνει προσέγγιση και σε ποιον βαθμό. Η Χρυσάνθη Καμπουράκη, πολιτεύτρια και το 2019, θεωρείται ότι θα συμμετέχει και στις επόμενες εκλογές, ενώ αναζητείται μια εξίσου δυναμική γυναίκα που κάποιοι τη βλέπουν στο πρόσωπο της Μαρίας Καλουδιώτη, αν και τους ενδιαφέρει να “περνάει” και στην ύπαιθρο, καθώς η Καλουδιώτη είναι δοκιμασμένη κυρίως στον Δήμο Ηρακλείου. Συνεπώς αναζητούνται ακόμη ένας ισχυρός, σοβαρός και αναγνωρίσιμος άνδρας, και μία εξίσου ισχυρή γυναίκα εφόσον όλα τα παραπάνω ευσταθούν. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι μεταξύ συνέδρων και υψηλόβαθμων στελεχών έγιναν συζητήσεις και επαφές στο τετραήμερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που έληξε χθες. Μάλιστα κάποιοι έλεγαν... ότι «επόμενες μέρες θα ακούσετε και νέα»! Πάντως, τα τοπικά στελέχη ζητούν επίσπευση των διαδικασιών για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και δεν αποκλείεται ως τις 30 Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί το τελικό “σκανάρισμα” των υποψηφίων και να υπάρχει στο πλάνο η πρώτη λίστα, συμπληρωμένη.

Θα ακολουθήσουν... των εθνικών ψηφοδελτίων - Συζητήσεις για τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης

Τόσο για τον Δήμο Ηρακλείου όσο και για την Περιφέρεια Κρήτης γίνονται πολλές συζητήσεις. Ωστόσο τα κόμματα σε αυτή τη φάση δε συζητούν για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων της Αυτοδιοίκησης πριν από τα εθνικά ψηφοδέλτια, αφού δεν αποκλείεται να δούμε να μεταπηδούν κάποιοι από τα εθνικά στα αυτοδιοικητικά. Αν κάτι τέτοιο ειπωθεί πρώτα, είναι σαν να λένε στους ψηφοφόρους “μην τους ψηφίσετε για βουλευτές, πάνε για δήμαρχοι”!

Στο Ηράκλειο τα κόμματα τηρούν στάση αναμονής - όλα ανεξαιρέτως - περιμένοντας τις αποφάσεις του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη. Για να γίνει κατανοητό: Περιμένουν να δουν εκείνος τι θα κάνει, παραδεχόμενοι όλοι ότι πρόκειται για το πιο “βαρύ” χαρτί που διαθέτει το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης αν όχι μόνο στο Ηράκλειο, και σε όλη την Κρήτη, για να διαμορφώσουν πλάνο.

Ένα άτονο ενδιαφέρον, αποδίδοντάς του ένα τσιτάτο ότι έφυγε η σφαίρα από τη θαλάμη, φάνηκε από τον αντιδήμαρχο Κ. Βαρδαβά, ενώ ο Γιώργος Σισαμάκης φαίνεται ότι έχει ήδη αποταθεί, “κραδαίνοντας” το 8% ως σημαία, στο ΚΙΝ.ΑΛ. για επίσημη υποστήριξη, όμως φαίνεται ότι δεν περνάει εύκολα. Γιατί στο Κίνημα Αλλαγής δεν ξεχνούν ούτε το “φλερτ” με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τον Κοτζιά!

Η περίπτωση Καλοκαιρινού μάλλον πως δεν προχωράει, καθώς εκτός από το ΚΙΝ.ΑΛ. τον συζήτησαν και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο περιβάλλον Λαμπρινού. Ο Βασίλης Λαμπρινός εγκαταλείπει - τελεία και παύλα, όπως σημειώνουν πολλοί - ενώ πλέον δεν απολαμβάνει της εκτίμησης Τσίπρα, ο οποίος δεν πήγε στην τελευταία επίσκεψη στο γραφείο του, αλλά ο Λαμπρινός κατέβηκε στον δρόμο να τον χαιρετήσει. Δεν αποκλείεται ότι αυτό σχετίζεται με την επιλογή τού γιου Λαμπρινού στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Έτσι από τις 9 παρατάξεις στο Ηράκλειο που ευνόησε η απλή αναλογική, φαίνεται ότι αρχίζει η σύμπτυξη και επικεφαλής θα βρεθούν υποψήφιοι με ψηφοδέλτιο με άλλον επικεφαλής. Στον ΣΥΡΙΖΑ αραιά και πού συζητείται (αλλά πάντως συζητείται) ο Χάρης Μαμουλάκης άλλοτε για τον Δήμο Ηρακλείου και άλλοτε για την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ η περίπτωση Σισαμάκη στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι τελείωσε μετά τους «φρενήρεις πανηγυρισμούς του στον Πόρο όταν βγήκε ο Ανδρουλάκης», σημειώνει χαρακτηριστικά τοπικό στέλεχος.

Σε ό,τι αφορά τον Σταύρο Αρναουτάκη, εκείνος θέλει να είναι για τέταρτη φορά υποψήφιος. Στον ΣΥΡΙΖΑ προσκρούει στο καταστατικό για δύο θητείες, στην ανοικτή στήριξη Ανδρουλάκη τον Δεκέμβριο, αλλά και στο “γαλάζιο” φλερτ του Αρναουτάκη που γίνεται σήμερα καθώς ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης φαίνεται ότι βάζει πλώρη για τη Βουλή από τα Χανιά.

 Μάλιστα, φαίνεται ότι ο Αρναουτάκης έχει προσεγγίσει τον Γιώργο Ματαλλιωτάκη αλλά και τον Γιώργο Παπαδάκη, κάτι που το γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να έχουν διαταραχθεί πλήρως οι σχέσεις. Ενδεικτικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει βάλει ζήτημα για τους αντιπεριφερειάρχες του Αρναουτάκη που θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛ., ότι την άλλη μέρα παύουν να είναι αντιπεριφερειάρχες! Αυτό δεν το λέει κάποιος συνέχιση συνεργασίας... Εξάλλου, από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ακουστεί και το όνομα του ναυάρχου ε.α. Ευάγγελου Αποστολάκη. Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις οσονούπω στα αυτοδιοικητικά, που θα φέρουν τα πάνω κάτω στον χάρτη όπως τον γνωρίζουν σήμερα οι πολίτες στην Κρήτη!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News