Συλλογή Μητσοτάκη: Τα 1.062 αντικείμενα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Συλλογή Μητσοτάκη: Τα 1.062 αντικείμενα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συλλογή περιήλθε στο ελληνικό κράτος τον Απρίλιο του 2000 - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ο πατέρας και η μητέρα του πίστευαν ότι η συλλογή αυτή πρέπει να αποτελέσει κτήμα του ελληνικού λαού

Μια «πολιτιστική κιβωτό», η οποία έρχεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην Κρήτη συνολικά, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το οποίο ανοίγει σήμερα Σάββατο 16 Απριλίου 2022, τις πύλες του στο κοινό. Η χθεσινή του επίσκεψη στο νέο Μουσείο Χανίων, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σηματοδότησε την πολυπόθητη έναρξη λειτουργίας του, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου. Σήμερα και αύριο η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι στο νέο Μουσείο Χανίων στεγάζεται η συλλογή της οικογένειάς του, σημειώνοντας ότι ο πατέρας και η μητέρα του πίστευαν ότι η συλλογή αυτή πρέπει να αποτελέσει κτήμα του ελληνικού λαού. Η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, εμφανώς ικανοποιημένη, τόνισε ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων προσθέτει και δίνει σημαντική υπεραξία στην πόλη, ενώ η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων, κ. Ελένη Παπαδοπούλου, έκανε λόγο για έναν «μοχλό ανάπτυξης και μια κιβωτό πολιτισμού συγχρόνως».

Το «παρών» έδωσε και ο αρχιτέκτονας Θεοφάνης Μπομπότης, ο άνθρωπος που σχεδίασε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. «Η διαχρονικότητα έχει μεγάλη σημασία. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που κάναμε θα ζήσει στον χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σημασία έχει η διαχρονικότητα. Το αληθινό αντέχει στον χρόνο», είπε προσερχόμενος στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ο αρχιτέκτονας Θεοφάνης Μπομπότης, ο οποίος σχεδίασε το κτήριο με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και τον σκοπό του.

Η συλλογή Μητσοτάκη

Μέρος από την εντυπωσιακή συλλογή Μητσοτάκη είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα το 1992. Η συλλογή περιήλθε στο ελληνικό κράτος τον Απρίλιο του 2000, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με την οποία έγινε η αποδοχή της δωρεάς από τους κατόχους. Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα αντικείμενα που συγκροτούν ολόκληρη τη συλλογή. Πρόκειται για 1.062 αρχαία αντικείμενα τα οποία χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την Κρήτη.

Το κτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκεται στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης-ΕΣΠΑ 2007-2013. Η οργάνωση της έκθεσης και ο εξοπλισμός χρηματοδοτήθηκαν με 3,3 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης-ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Κρήτης. Είναι σχεδιασμένο από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη.

Η ανάγκη αναγνωρισιμότητάς του, όντας δημόσιο κτήριο και μάλιστα πολιτιστικό, ήταν μία από τις βασικές παραμέτρους στον σχεδιασμό, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα. Μέσα από τη σύνθεση και τη μορφή των όγκων, καθώς και την υφή και το χρώμα των υλικών επικάλυψης, δημιουργήθηκε ένα κέλυφος διακριτικό, με συγκεκριμένη ταυτότητα. Ένα σύγχρονο κτήριο που εκφράζει την εποχή που σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει προηγούμενους πολιτισμούς. Πέρα από τους κύριους εκθεσιακούς χώρους, το νέο Μουσείο Χανίων διαθέτει συνεδριακό κέντρο, χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και τη φιλοξενία εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, όπως επίσης και αναψυκτήριο.

Τα εκθέματα

Συνολικά 3.500 εκθέματα παρουσιάζονται στα 5.500 τετραγωνικά μέτρα του εκθεσιακού χώρου, ο οποίος είναι διαρθρωμένος σε πέντε θεματικές ενότητες, μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να δει την πορεία τους στον χρόνο. Διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις πόλεις των ιστορικών χρόνων της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, αναδεικνύοντας την κοινωνική και διοικητική οργάνωση, τη θρησκεία, το εμπόριο και την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Στην πρώτη θεματική ενότητα παρουσιάζεται η ιστορία του Μουσείου των Χανίων. Στη δεύτερη, ψηφιακό υλικό και αρχαιολογικά ευρήματα από την πορεία των ανασκαφών, εισάγουν τον επισκέπτη στο νέο Μουσείο. Οι επόμενες θεματικές ενότητες είναι οι μεγαλύτερες και είναι αφιερωμένες στην προϊστορική και ιστορική περίοδο, όπου παρουσιάζονται οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή των Χανίων από τα προϊστορικά χρόνια έως και τα όψιμα ρωμαϊκά. Μάλιστα, η γνωριμία του επισκέπτη με την ιστορία του τόπου ξεκινά από την πρώτη παρουσία ανθρώπων στη Γαύδο της Παλαιολιθικής Εποχής.

Στις κύριες ενότητες αναπτύσσονται επιμέρους θεματικές με ευρήματα από σπήλαια, προανακτορικούς οικισμούς, την Κυδωνία με το “Σφράγισμα του Ηγεμόνα”, τον καθημερινό βίο των Μινωιτών και το Ασκληπιείο της Λισσού. Η πέμπτη ενότητα αφορά σε ιδιωτικές συλλογές στις οποίες κυρίαρχη θέση έχει η συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία για πρώτη φορά παρουσιάζεται ολόκληρη. Υπενθυμίζεται πως στο παλιό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, στην οδό Χάληδων, εκτίθετο μόνο ένα μικρό μέρος αυτής, λόγω έλλειψης χώρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News