Πάσχα στο χωριό: «Επιστρέφει» μετά από δύο χρόνια - Τι λένε οι ειδικοί

Κρήτη
Πάσχα στο χωριό: «Επιστρέφει» μετά από δύο χρόνια - Τι λένε οι ειδικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάσχα στο χωριό φέτος μετά από δύο χρόνια πανδημίας - Ποια μέτρα ισχύουν σήμερα - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, το φετινό Πάσχα θα θυμίζει πολύ περισσότερο την προ COVID-19 εποχή, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν με προσοχή τα μέτρα προστασίας, τα οποία παραμένουν σε ισχύ και θα χαλαρώσουν μετά την εορταστική περίοδο.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις

«Μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το Ορθόδοξο Πάσχα κανονικά τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα» σημείωσε ο υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Επομένως, κατά την κορύφωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων την Μεγάλη Εβδομάδα οι ναοί θα λειτουργούν με την παρουσία πιστών, θα πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου ενώ το Μεγάλο Σάββατο η ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα, οι μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας επιτρέπονται κανονικά, ωστόσο η επίδειξη πιστοποιητικών για είσοδο σε κλειστούς χώρους (εστίαση-εμπορικά) και η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους παραμένουν υποχρεωτικά.

Ποια μέτρα ισχύουν σήμερα

Ωστόσο, η επιπλέον χαλάρωση των μέτρων θα ισχύσει μετά το Πάσχα. Άρα, κατά τις ημέρες των εορτών οι ναοί θα λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα τα οποία περιγράφονται αναλυτικά σε εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 11 Απριλίου.

Αυτά προβλέπουν υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους πιστούς ενός των ναών, όπως σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

  • όσοι έχουν ιατρική βεβαίωση για μη χρήση μάσκας (λόγω π.χ. αναπνευστικών προβλημάτων)
  • τα παιδιά κάτω των 4 ετών
  • και οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες μόνο κατά την διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.
  • Η είσοδος στους ναούς γίνεται με:
  • επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης
  • βεβαίωση αρνητικού rapid τεστ
  • οι ανήλικοι έως 17 ετών μπορούν να εισέλθουν με αρνητικό self test.

Τέλος, θα πρέπει να τηρείται και απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των πιστών εντός των ναών.

Τι λένε οι ειδικοί

Γκάγκα: «Πάσχα με προσοχή και μέτρα ατομικής προστασίας»

Για τρίτη χρονιά θα γιορτάσουμε το Πάσχα με προσοχή και μέτρα ατομικής προστασίας, αλλά πιο κοντά στην κανονικότητα σε σχέση με τα δυο προηγούμενα. Ο SARS-CoV-2 είναι ανθεκτικός και φροντίζει με τις παραλλαγές του να μας θυμίζει ότι βρίσκεται αναμεσά μας, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Ύστερα από δύο χρόνια, υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής πίεσης», ανέφερε η κ. Γκάγκα, «όλοι έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε. Οφείλουμε όμως να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί, για τον εαυτό μας και για τους αγαπημένους μας, ιδίως αν αυτοί ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα. Ο έλεγχος της πανδημίας βασίζεται από την πρώτη στιγμή στην ατομική ευθύνη – παράλληλα με τη συλλογική και την πολιτική. Χωρίς την συμβολή του καθένα από εμάς, δεν μπορεί να επιτευχθεί η διαχείριση της πανδημίας. Στη χώρα μας, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από την αρχή επέδειξε υψηλό αίσθημα κοινωνικής συνείδησης και ατομικής ευθύνης, τηρώντας τα μέτρα και κάνοντας το εμβόλιο. Γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους πολίτες για την προσπάθειά τους».

‘Όσον για την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής, η  κ. Γκάγκα ανέφερε ότι «η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε ως προς το χρόνο εμφάνισης ούτε βέβαια ως προς τη μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα. Παρακολουθούμε την επιδημιολογική εξέλιξη τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ακούμε τις εισηγήσεις των επιστημονικών επιτροπών και προχωρούμε αναλόγως».

Παγώνη: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή τις ημέρες του Πάσχα»

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε για την πορεία της πανδημίας και την άρση των μέτρων από 1η Μαΐου, σημειώνοντας πως ο κόσμος θα πρέπει είναι ιδιαίτερα προσεκτικός τις μέρες του Πάσχα.

«Χρειάζεται πολλή μεγάλη προσοχή, ανεξάρτητα από το ότι πρέπει να πάμε στα χωριά μας και να διασκεδάσουμε, το πιο σημαντικό είναι να φοράμε μάσκα. Η σωτηρία μας είναι η μάσκα σε αυτή τη φάση. Στον Επιτάφιο, στην Ανάσταση ή όπου άλλου πάμε και έχει κόσμο, να φοράμε μάσκα. Πριν φύγουμε, καλό θα ήταν να κάνουμε ένα τεστ, για σεβασμό κυρίως προς τους άλλους ανθρώπους», ανέφερε.

«Η Πολιτεία είπε ότι απο 1η Μαΐου δεν θα έχουμε μέτρα. Ο κόσμος το περίμενε, και σίγουρα δεν έπρεπε να ειπωθεί τόσο νωρίς όσο ειπώθηκε. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι τελείωσε ο κοροναϊός, έχουμε δύο δείκτες που είναι ανεβασμένοι ακόμα, μπορεί να μειώνονται αλλά είναι υψηλοί», πρόσθεσε.

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News