«Κρήτη Σήμερα»: Αυτό είναι το χωριό του Ηρακλείου που «ανθεί» η αγγειοπλαστική τέχνη (βίντεο)

Κρήτη
«Κρήτη Σήμερα»: Αυτό είναι το χωριό του Ηρακλείου που «ανθεί» η αγγειοπλαστική τέχνη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Θραψανό είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα για τα πιθάρια του, καθώς η ιστορία της αγγειοπλαστικής ξεκινά πολύ παλιά, περίπου στο 1600, σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιώργο Μαυραντωνάκη

Στο Θραψανό, το χωρίο των αγγειοπλαστών, «ταξίδεψε» τους τηλεθεατές η εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «Κρήτη Σήμερα».

Πρόκειται για ένα χωριό με χρόνια παράδοσης γύρω από την αγγειοπλαστική, όπου οι παλαιές γενιές μεταφέρουν την τέχνη στους νεότερους. Γνωστό σε όλη την Ελλάδα για τα πιθάρια του, η ιστορία της αγγειοπλαστικής στο Θραψανό, ξεκινά πολύ παλιά, περίπου στο 1600.

Στην εκπομπή ήταν καλεσμένοι ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Γιώργος Μαυραντωνάκης και ο αγγεοπλάστης Γιάννης Μουτσάκης. 

Ο Γιάννης Μουτσάκης, ανήκει στην Τρίτη γενιά αγγειοπλαστών και εργάζεται από τα 15 του χρόνια ως αγγειοπλάστης. «Αγαπώ πολύ αυτή τη τέχνη, ασχολούμουν από μικρός, και κατέληξα να ασχοληθώ με αυτήν» είπε ο Γιάννης Μουτσάκης και συνέχισε «Για να είσαι καλός τεχνίτης πρέπει να σου αρέσει να δημιουργείς και να έχεις το μεράκι, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»

Στη συνέχεια, ο νεαρός αγγειοπλάστης έδειξε ζωντανά στην εκπομπή την διαδικασία κατασκευής ενός αγγείου, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για μια τέχνη που δεν χρειάζεται μόνο δεξιότητες, αλλά και αγάπη για την αγγειοπλαστική.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού, Γιώργος Μαυραντωνάκης τόνισε πως «η  αγγειοπλαστική δεν είναι κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να μάθεις και μετά είσαι πλήρης  ως αγγειοπλάστης. Συνέχεια προσαρμόζεσαι και μαθαίνεις, σύμφωνα με την ίδια την τέχνη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News