Κρήτη

ΕΔΕΥ: Επαφές με τους επενδυτές για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Κοινοπραξία Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ) μια επιπλέον εκκρεμότητα σχετίζεται με την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Επαφές με τους Έλληνες και ξένους επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί για έρευνες οι περιοχές του Ιονίου και δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης ξεκινά τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) σε συνέχεια της πρόσφατης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ερευνών.

Όπως ανέφεραν πηγές της ΕΔΕΥ, η απόφαση να αναβαθμιστούν τα έργα σε εθνικής σημασίας που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, αποτελεί το νέο πλαίσιο στο οποίο τοποθετούνται οι έρευνες, το οποίο θα επικοινωνηθεί στους επενδυτές. Δηλαδή θα επισημανθεί η νέα στρατηγική επιτάχυνσης των διαδικασιών και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων σε κάθε στάδιο αδειοδότησης αλλά και τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί, τα οποία προβλέπουν την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών ως το τέλος του 2023 το αργότερο, αν όχι την άνοιξη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες ξένες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στις έρευνες στις έξι συγκεκριμένες περιοχές χωρίς να αποκλείεται να διεκδικήσουν νέα "οικόπεδα" πέρα από τα συγκεκριμένα. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, η αποχώρηση ενεργειακών εταιρειών από τη Ρωσία αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία.

Ανά περιοχή, οι εξελίξεις κωδικοποιούνται ως εξής:

  • Στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Κοινοπραξία Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ) μια επιπλέον εκκρεμότητα σχετίζεται με την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχουν σκέψεις να τεθούν ρήτρες διασφάλισης των επενδυτών σε περίπτωση δικαστικής εμπλοκής, προκειμένου τον επόμενο χειμώνα (2022-2023) να προχωρήσει οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες.
  • Ιωάννινα (παραχωρησιούχος η Energean): είναι η μόνη χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη καθώς στόχος είναι ως το τέλος του 2023 να γίνει ερευνητική γεώτρηση σε σημείο που θα καταλάβει μικρή έκταση της τάξης των 3-4 στρεμμάτων και -εφόσον υπάρξει ανακάλυψη - να ξεκινήσει η παραγωγή το 2025. Είναι ενθαρρυντικό ότι σε κοντινή περιοχή, στην Αλβανία έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα φυσικού αερίου.
  • Περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας (75 % Energean, 25 % ΕΛΠΕ): η Κοινοπραξία αναμένεται να προχωρήσει απευθείας σε τρισδιάστατα σεισμικά προκειμένου η ερευνητική γεώτρηση να γίνει το 2024. Ο στόχος που έχει κατ' αρχήν εντοπισθεί εκτείνεται και σε περιοχή εκτός της ελληνικής επικράτειας που σημαίνει ότι σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος θα πρέπει να επιμερισθούν τα έσοδα.
  • Περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος (100 % ΕΛΠΕ): ολοκληρώθηκαν πρόσφατα τα σεισμικά 2 διαστάσεων, ακολουθεί η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου το 2023 να επιλεγούν τα σημεία όπου θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων με στόχο πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2024.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν τέλος ότι η εκτίμηση για κύκλο εργασιών ύψους 250 δισεκ. Ευρώ από τους υδρογονάνθρακες βασίζεται σε υπόθεση εργασίας για τιμή πετρελαίου στα 60-70 δολάρια το βαρέλι.

Το χρονοδιάγραμμα στην Κρήτη

Στις περιοχές της Κρήτης, η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρίες Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), Σύμφωνα με την παρουσίαση της ΕΔΕΥ, πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα για τη λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων. Στόχος είναι η πρόσκτηση 6,500 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Τον επόμενο χρόνο ακολουθούν οι τρισδιάστατες δονήσεις, ενώ από το 2025 έως το 2026, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις. Ακολουθεί η ανάπτυξη του κοιτάσματος και η διαδικασία της εκμεταλλευσιμότητας (2027-2029), μέχρι την παραγωγή το 2030 στην Κρήτη.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τόνισε ο κ. Κώστας Σκρέκας, θα προχωρήσει στη σύσταση μιας νέας task force, η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών, όπως και τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να γίνει σύντμηση στους χρόνους και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις. Ο υπουργός ζήτησε επίσης από την ΕΔΕΥ να στείλει επιστολές στις εταιρείες-παραχωρησιούχους προκειμένου να τις ενημερώσει για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και παράλληλα να καταθέσουν άμεσα τις προθέσεις τους.

Μετά την ξεκάθαρη εντολή επίσπευσης του προγράμματος, ο Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ - η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αναβαθμίζεται, «ώστε εφόσον χρειαστεί, να συνδράμει και αυτή σε προσπάθειες εξερεύνησης» - θα καταστήσει σαφές σε πρώτη φάση στους διαχειριστές των κοινοπραξιών που έχουν παραχωρηθεί τα έξι οικόπεδα, δηλαδή στην Total για τις περιοχές της Κρήτης, στα ΕΛΠΕ για δύο περιοχές του Ιονίου, και στην Energean για τα Ιωάννινα και μία περιοχή του Ιονίου, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με κάθε μία από τις εταιρείες-παραχωρησιούχους, εκτός δηλαδή από τις δύο ελληνικές, τη γαλλική Total και την ExxonMobil που συμμετέχει στις παραχωρήσεις της Κρήτης.

Το 2023, σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γνωρίζουμε εάν επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις βάσει των μελετών της ΕΔΕΥ για την ύπαρξη δυνητικών αποθεμάτων της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Πρόκειται για ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ενώ η δυνητική αξία των συνολικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας εκτιμάται σε 250 δισ. ευρώ.

Ετος-ορόσημο του όλου εγχειρήματος θα είναι το 2026 οπότε θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων και θα αποφασιστεί εάν η δυναμικότητά τους αξίζει για να προχωρήσει η εκμετάλλευσή τους, που θα μετατρέψει τη χώρα από καθαρό εισαγωγέα φυσικού αερίου σε παραγωγό.

Ι. Μπασιάς: Έστω κι αργά έρευνες για υδρογονάνθρακες, αρκεί να το εννοούν

«Ανώτερο και από τον EastMed, είναι η χώρα να προχωρήσει τις έρευνες για το δικό της φυσικό αέριο και τις εξορύξεις», αποκάλυψε ο Ο πρώην Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, σε συνέντευξή του στον 98.4 και το δημοσιογράφο, Γιώργο Σαχίνη.

Ο κ. Μπασιάς σημειώνει ότι είναι θετικό μεν ότι έστω και αργά χρονικά, ξεκινούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι η πράξη είναι αυτή που θα αποδείξει, αν το εννοούν ή αν απλά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της στροφής στην Ε.Ε. που την πάτησε με το ενεργειακό μείγμα, όλα γίνονται προσχηματικά. Η ταχύτητα είναι είπε, ζωτικής σημασίας , αφού Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία ακόμη και Κροατία, σπεύδουν για την δικές τους έρευνες, ώστε να προσελκύσουν μεγάλα κεφάλαια στις δικές τους χώρες.

Αποκάλυψε, ότι ανώτερο και από τον EastMed, είναι η χώρα να προχωρήσει τις έρευνες για το δικό της φυσικό αέριο και τις εξορύξεις , που μπορούν να καλύψουν ως κοιτάσματα για πολλά χρόνια την Ε.Ε. και να αλλάξουν την οικονομία της Ελλάδας. Άφησε αιχμές για την χρόνια απραξία του πολιτικού συστήματος στο θέμα, αφού όπως τόνισε απλά αφέθηκε στην στρατηγική της Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση, που απλά οδήγησε σε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση τελικά από εισαγόμενο φυσικό αέριο.

O πρώην πρόερος ξεκαθάρισε ότι ενώ στις αρχές του 2020 επί Προεδρίας του στην ΕΔΕΥ, υπήρχαν πλέον επαρκή στοιχεία, πως τα μεγαλύτερα κοιτάσματα δυνητικά είναι νότια και ανατολικά της Κρήτης, εντούτοις για λόγους γεωπολιτικών ισορροπιών, όπως του διαμηνύθηκε, τελικά βρέθηκε εκτός ΕΔΕΥ.

Ο κ. Μπασιάς, σημείωσε ότι χωρίς γρήγορους ρυθμούς στην υπόθεση, η Ελλάδα θα κινδυνεύει να μείνει πλάι εκτός παιχνιδιού, όταν όλες οι χώρες γύρω της, δεν είναι «κουτές» που σπεύδουν με κάθε τρόπο να ερευνήσουν και να αξιοποιήσουν τα τελευταία ίσως παγκόσμια συμβατικά αποθέματα ορυκτού πλούτου σε τέτοιες ποσότητες.

Επεσήμανε τέλος, πως η υπόθεση δεν είναι απλή και δεν αρκεί μόνο ο ρόλος της ΕΔΕΥ, χρειάζεται κυβερνητική πανστρατιά, συναπόφαση του πολιτικού συστήματος και δουλειά μέχρι το επίπεδο του διπλωματικού σώματος για την εξεύρεση, πόρων, εταιρειών και συμμαχιών.

Υπόμνησε τέλος, ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, έχει εκδηλωθεί ακόμη και πριν την πανδημία και έχει σχέση με την λάθος σπουδή στις στρατηγικές ενεργειακές επιλογές, είναι δε μια κρίση που θα έχει βάθος με τις υψηλές τιμές τουλάχιστον μίας δεκαετίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια