Μητσοτάκης: Στα Χανιά σήμερα ο πρωθυπουργός - Επίσκεψη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Κρήτη
Μητσοτάκης: Στα Χανιά σήμερα ο πρωθυπουργός - Επίσκεψη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία μέρα πριν το προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ηράκλειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφτεί το νέο Αρχαιολογικό στη Χαλέπα, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Στα Χανιά αναμένεται να βρεθεί σήμερα Παρασκευή 15 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την έναρξη αύριο Σάββατο 16 Απριλίου, του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης» πιθανότατα το μεσημέρι και το απόγευμα, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, θα πραγματοποιήσει ανεπίσημη επίσκεψη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στη Χαλέπα. Εκτιμάται ότι σκοπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι ο καθορισμός του χρόνου των εγκαινίων.

Υπενθυμίζεται πως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι έτοιμο από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και η υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στους χώρους του και ανακοίνωσε την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών. Μάλιστα, η κ. Μενδώνη είχε κάνει λόγο για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό και θα συμβάλει συνολικά στην ανάπτυξη της Δυτικής Κρήτης. Η ίδια είχε τονίσει ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού ο ορισμός του χρόνου των εγκαινίων, που θα σηματοδοτήσουν και την έναρξη λειτουργίας του μουσείου.

Σε δήλωσή της τον περασμένο μήνα, η κ. Μενδώνη ανέφερε πως «τα αντικείμενα έχουν στηθεί στις προθήκες και απομένει μια τελευταία πινελιά εκ μέρους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, προκειμένου το μουσείο να είναι έτοιμο να παραδοθεί καταρχήν στους πολίτες και στη συνέχεια στους πολυπληθείς επισκέπτες του νομού».

Συνολικά 3.500 εκθέματα, όσα βρίσκονταν στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου στην οδό Χάληδων, όπου λειτουργούσε το μουσείο, αλλά και όσα παρέμεναν επί χρόνια σε αποθήκες, έχουν συντηρηθεί και τοποθετηθεί στις προθήκες. Το νέο Μουσείο Χανίων στεγάζει και τη συλλογή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, γεγονός που το καθιστά ξεχωριστό για τον πρωθυπουργό και για όλη την οικογένεια Μητσοτάκη.

Και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού η ολοκλήρωση του μουσείου αποτελούσε ένα μεγάλο στοίχημα, το θεωρεί δε ως μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές υποδομές σε επίπεδο χώρας, τόσο λόγω των εκθεμάτων του όσο και λόγω της αρχιτεκτονικής του κτηρίου.

«Πιστεύω ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα δώσει μια νέα διάσταση στην πόλη όχι μόνο πολιτιστική αλλά και απόλυτα αναπτυξιακή. Ξέρουμε πολύ καλά ότι γύρω από μία τόσο σημαντική επένδυση του τομέα του πολιτισμού αναπτύσσονται εξωτερικές οικονομίες, οι οποίες δρουν υπέρ της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας», σημείωνε, μεταξύ άλλων, η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη στην προηγούμενη επίσκεψή της.

Επίκεντρο αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θεωρείται εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης, ενώ είναι σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη. Γειτνιάζει με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον ναό της Αγίας Μαγδαληνής, το σπίτι του πρίγκιπα Γεωργίου, τη Γαλλική Σχολή και την βίλα Σβαρτς. Με τη μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής να είναι υπό επεξεργασία, το εν λόγω τμήμα της συνοικίας της Χαλέπας εκτιμάται ότι θα αποτελέσει επίκεντρο αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News