Κρήτη

Υδρογονάνθρακες: Task force για να επισπευσθούν οι διαδικασίες στην Κρήτη - Τί εξηγούν οι επιστήμονες (ηχητικό)

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αεριού στην Κρήτη - Για αναβλητική φιλολογία και για πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί, κάνουν λόγο επιστήμονες - «Έστω κι αργά έρευνες για υδρογονάνθρακες, αρκεί να το εννοούν», σημειώνει ο πρώην Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EΔEY, Γιάννης Μπασιάς

Η Κυβέρνηση πατάει γκάζι στις έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, μετά από μια τριετία φρένου και παγώματος οποιασδήποτε προσπάθειας, εξηγούν επιστήμονες του χώρου που επισημαίνουν ότι με φόντο την ενεργειακή κρίση και την απόφαση να τρέξουν οι έρευνες υδρογονανθράκων, αποδεικνύεται πόσος πολύτιμος χρόνος χάθηκε για τη χώρα, την ενεργειακή της επάρκεια, αλλά και το ρόλο που θα μπορούσε να παίζει αν τα τελευταία τρία χρόνια είχε στρέψει προς εκεί το ενδιαφέρον της.

Οι δηλώσεις για επιτάχυνση των ερευνών, έρχονται καθυστερημένα, υποστηρίζει η αντιπολίτευση, την ώρα που οι επαΐοντες εξηγούν ότι οι περιοχές που από τις έξι έχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, αυτές νοτιοδυτικά της Κρήτης, είναι σε επίπεδο ερευνών οι λιγότερο προετοιμασμένες, συμπληρώνοντας ότι τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, υπάρχουν σε ζώνη νότια της Κρήτης που δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις έξι περιοχές.

Το χρονοδιάγραμμα στην Κρήτη

Αυτό άλλωστε αναφέρει η έκθεση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ): Στις περιοχές της Κρήτης, η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρίες Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), Σύμφωνα με την παρουσίαση της ΕΔΕΥ, πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα για τη λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων. Στόχος είναι η πρόσκτηση 6,500 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Τον επόμενο χρόνο ακολουθούν οι τρισδιάστατες δονήσεις, ενώ από το 2025 έως το 2026, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις. Ακολουθεί η ανάπτυξη του κοιτάσματος και η διαδικασία της εκμεταλλευσιμότητας (2027-2029), μέχρι την παραγωγή το 2030 στην Κρήτη.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τόνισε ο κ. Κώστας Σκρέκας, θα προχωρήσει στη σύσταση μιας νέας task force, η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών, όπως και τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να γίνει σύντμηση στους χρόνους και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις. Ο υπουργός ζήτησε επίσης από την ΕΔΕΥ να στείλει επιστολές στις εταιρείες-παραχωρησιούχους προκειμένου να τις ενημερώσει για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και παράλληλα να καταθέσουν άμεσα τις προθέσεις τους.

Μετά την ξεκάθαρη εντολή επίσπευσης του προγράμματος, ο Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ - η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αναβαθμίζεται, «ώστε εφόσον χρειαστεί, να συνδράμει και αυτή σε προσπάθειες εξερεύνησης» - θα καταστήσει σαφές σε πρώτη φάση στους διαχειριστές των κοινοπραξιών που έχουν παραχωρηθεί τα έξι οικόπεδα, δηλαδή στην Total για τις περιοχές της Κρήτης, στα ΕΛΠΕ για δύο περιοχές του Ιονίου, και στην Energean για τα Ιωάννινα και μία περιοχή του Ιονίου, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με κάθε μία από τις εταιρείες-παραχωρησιούχους, εκτός δηλαδή από τις δύο ελληνικές, τη γαλλική Total και την ExxonMobil που συμμετέχει στις παραχωρήσεις της Κρήτης.