ΕΛΓΑ: Εξόφληση χρεών στα 4 χρόνια - Τι πρέπει να γνωρίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Κρήτη
ΕΛΓΑ: Εξόφληση χρεών στα 4 χρόνια - Τι πρέπει να γνωρίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χρέη που θα «παγώσουν» μέσα από αυτή τη διαδικασία ανέρχονται σε 12 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν σε 64.000 παραγωγούς

Ανακουφιστική θεωρείται η διετής παράταση της αποπληρωμής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του ΕΛΓΑ, αφού οι οφειλέτες παραγωγοί θα μπορούν να ξεχρεώσουν τον φορέα σε 4 αντί για 2 χρόνια, χωρίς να κινδυνεύουν με κυρώσεις που αφορούν είτε στην έκδοση της ασφαλιστικής τους ενημερότητας, είτε στην ασφαλιστική τους κάλυψη σε περίπτωση ζημιάς.

Η καλή αυτή είδηση ανακοινώθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά. Είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση του προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ.

Τα χρέη που θα «παγώσουν» μέσα από αυτή τη διαδικασία ανέρχονται σε 12 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν σε 64.000 παραγωγούς. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Γεωργαντάς, «η ρύθμιση αυτή (επαναδιατύπωση της Υ.Α. 136/14062, ΦΕΚ Β290/2013, περί Κανονισμού Οικονομικής Ενίσχυσης του ΕΛΓΑ, άρθρο 5, παρ. 9) επιτρέπει την εξόφληση των οφειλών μέσω των τραπεζών, ενώ δεν αποστέλλονται οι οφειλές στις ΔΟΥ, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να απωλέσουν οι αγρότες τη φορολογική τους ενημερότητα μέχρι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους»... Όπως διευκρινίζεται, εξάλλου, πρόκειται για μέτρο στήριξης των αγροτικών νοικοκυριών σε εποχή οικονομικής δοκιμασίας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσα από την απόφαση αυτή, δε θα ξαναδούμε αγρότες - τουλάχιστον για τις τρέχουσες εισφορές - να παθαίνουν ζημιές αλλά στη συνέχεια να διαπιστώνεται ότι δεν είχαν πληρώσει τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ και να αποκλείονται έτσι από τις αποζημιώσεις.

Βέβαια, ένα σοβαρό ζήτημα που τίθεται δεν είναι άλλο από το γεγονός πως στην Κρήτη οι αγροτοκτηνοτρόφοι πολλές φορές παθαίνουν σοβαρές ζημιές, αλλά λαμβάνουν πενιχρές αποζημιώσεις, που δεν αντιστοιχούν στα ποσά που έχουν πληρώσει μέχρι τότε μέσω των εισφορών. Μάλιστα, πολλή κουβέντα γίνεται και για το γεγονός ότι από το 2010 και μετά ο αγροτικός κόσμος καλείται να προκαταβάλει την ασφαλιστική εισφορά για μια καλλιέργεια που μπορεί τη χρονιά εκείνη να μην του αποδώσει. Κι ενώ υποτίθεται ότι ασφαλίζει το προϊόν του, μπορεί να μην έχει προϊόν εκείνη τη χρονιά. Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό για την καλλιέργεια της ελιάς, όπου συνήθως υπάρχει καρπός χρονιά παρά χρονιά. Και σε περίπτωση που αρνηθεί να υπογράψει την παρακράτηση της εισφοράς του, τότε ο ΕΛΓΑ έχει το δικαίωμα να του την χρεώσει μέσω ΔΟΥ και να την πληρώσει στη συνέχεια είτε το θέλει είτε όχι...

Ανεξάρτητα όμως από τη φετινή παραπέρα παράταση, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής, τα οποία και αναγράφονται στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΛΓΑ, αναφορικά με την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά:

«Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά μπορεί να καταβληθεί από τους παραγωγούς είτε σε μετρητά είτε με εξουσιοδότηση (εκχώρηση απαιτήσεών τους από το Δημόσιο).

  • Σε μετρητά οι παραγωγοί μπορούν να πληρώσουν με απευθείας κατάθεση σε ειδικό για τον σκοπό αυτόν τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΓΑ, που τηρείται στην Τράπεζα Πειραιώς, μέχρι τις 31/3 του επόμενου έτους από το έτος αναφοράς της ΔΚΕ (έτος ασφάλισης). Ο παραγωγός στην περίπτωση αυτή προσέρχεται στην Τράπεζα Πειραιώς με το έντυπο της ΔΚΕ.
  • Με εξουσιοδότηση κατά την περίοδο πληρωμής των απαιτήσεων από το Δημόσιο. Ο παραγωγός κατά την υποβολή της ΔΚΕ μπορεί να εκχωρήσει στον ΕΛΓΑ τη δυνατότητα να εισπράξει την οφειλόμενη εισφορά από απαιτήσεις που πρόκειται να του καταβληθούν από το Δημόσιο, επισημαίνοντας τη συγκεκριμένη ένδειξη στο έντυπο. Με τον τρόπο αυτό η καταβολή της εισφοράς θα γίνεται στις περιόδους που πληρώνονται οι απαιτήσεις από το Δημόσιο. Οι απαιτήσεις που πρακτικά μπορεί να εκχωρηθούν είναι η ενιαία ενίσχυση, οι ενισχύσεις των λοιπών καθεστώτων, καθώς και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και του ΦΠΑ (αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες).

Βέβαια, ο παραγωγός εξουσιοδοτεί τον ΕΛΓΑ στην περίπτωση της είσπραξης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς από υποχρεώσεις του Δημοσίου, μέσω του σχετικού εντύπου, όπου απαραίτητα βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του, από αρμόδιο φορέα.

Εξουσιοδότηση για είσπραξη εισφοράς από τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο δεν κατατίθενται ποσά από απαιτήσεις από το Δημόσιο, ή που τα ποσά που κατατίθενται δεν επαρκούν για την πλήρη εξόφληση της οφειλής, θεωρείται ότι συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ να αναζητήσει το σύνολο ή το υπόλοιπο της οφειλής με χρέωση του συγκεκριμένου λογαριασμού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News