Γαλλικές εκλογές: Τα συμπεράσματα της πρώτης Κυριακής και η σκληρή μάχη Μακρόν - Λεπέν

Κρήτη
Γαλλικές εκλογές: Τα συμπεράσματα της πρώτης Κυριακής και η σκληρή μάχη Μακρόν - Λεπέν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια πρώτη αποτίμηση των γαλλικών εκλογών κάνει ο διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Νίκος Λεκάκης, στο neakriti.gr

Την πεποίθηση πως η νίκη του Μακρόν στηρίζεται στην εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε εξέφρασε μέσω του neakriti.gr ο διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Νίκος Λεκάκης. Ο κ. Λεκάκης εξήγησε τους λόγους νίκης του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ υποστήριξε πως στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Μελανσόνμ ο οποίος σε δημόσιες δηλώσεις του ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν ούτε μία ψήφο στη Μαρίν Λεπέν.

Ο κ. Λεκάκης έμμεσα υποστήριξε πως ο Μακρόν σε εύλογο χρονικό διάστημα θα δεχτεί τη στήριξη και την πολιτική φιλία άλλων πολιτικών ηγετών, σε μια προσπάθεια να επανοικοδομηθεί η Ευρώπη και ο τεράστιος υπερεθνικός οργανισμός που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή του νέου έτους, η Γαλλία ζούσε σε εκλογικούς ρυθμούς. Και ολόκληρη η Ευρώπη έδειχνε σημάδια ανησυχίας για την επόμενη ημέρα για τη χώρα εκείνη που γέννησε μια κορυφαία πράξη της ιστορίας της ανθρωπότητας, όπως είναι η Γαλλική Επανάσταση. Οι λόγοι για τους οποίους η Ευρώπη αισθανόταν ανησυχία για τους Γάλλους είχαν τις ρίζες τους στο ακροδεξιό μέτωπο που έδειχνε αρκετά συγκροτημένο και ικανό να απειλήσει την εξουσία του Εμανουέλ Μακρόν.

Η Μαρίν Λεπέν είναι μια υποψηφιότητα αρκετά ιδιαίτερη. Η ίδια, αν και προέρχεται από πολιτική οικογένεια με ακροδεξιό παρελθόν, έχει αποδείξει πως έχει απήχηση στον λαό της Γαλλίας. Στις τελευταίες εκλογές, η Μαρίν Λεπέν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο σκορπίζοντας αμηχανία στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη παρακολούθησε με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς η συγκυρία που διανύουμε είναι καθοριστική και κομβική για το μέλλον της, αφού τα προβλήματα είναι πολλά και ποικίλα. Ο πληθωρισμός «καλπάζει», με τις ανατιμήσεις να δημιουργούν πρόσφορες συνθήκες για φτωχοποίηση των λαών της Ευρώπης. Η ουκρανική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Και οι αποφάσεις αυτές επιζητούν την ομοφωνία των ευρωπαϊκών λαών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δικαίωσε τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών, με ποσοστό της τάξης του 27,84% να τον στηρίζει, ενώ δεύτερη ήρθε η Μαρίν Λεπέν που έπιασε ποσοστό της τάξης του 23,1%.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Νίκο Λεκάκη, ο οποίος σχολίασε τις γαλλικές εκλογές και επιχείρησε να απαντήσει τους λόγους εκείνους για τους οποίους η γαλλική κοινή γνώμη τάχθηκε υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν.

«Παρά τις προβλέψεις των δημοσκόπων ότι Μακρόν και Λεπέν θα ισοψηφούσαν, ήταν σχεδόν φανερό ότι ο Μακρόν θα ήταν πρώτος και αυτό οφειλόταν στο ότι μια ισοψηφία θα έδινε στον κόσμο το λάθος μήνυμα για τον δεύτερο γύρο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζητήματα που κρίνουν μία εκλογή αφορούν την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική. Αναφορικά με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην παρούσα συγκυρία, η Λεπέν ήταν θετικά διακείμενη προς τη Ρωσία, αν και το έκρυβε επιμελώς, στη γραμμή του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Βίκτωρ Ορμπάν της Ουγγαρίας, πράγμα που δεν είναι αρεστό στους Γάλλους. Αναφορικά με ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, παρά το ότι επικέντρωσε τη λαϊκίστικη εκστρατεία της στην ακρίβεια, συνταξιοδοτικό, κ.λπ., με σκοπό να διεμβολίσει την Αριστερά, οι απόψεις της περί φυλετικών διακρίσεων και η εκδίωξη κάθε αλλοδαπού από τη Γαλλία ήταν όχι και τόσο προσφιλής στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Για τους λόγους αυτούς, θεωρώ ότι αυτά επηρέασαν τη γαλλική κοινή γνώμη και το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με ανακούφιση στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Λεκάκης.

Είναι αξιοσημείωτο πως οι δύο υποψήφιοι έχουν πολύ διαφορετικά πολιτικά προγράμματα. Η Μαρίν Λεπέν έχει ένα συντηρητικό πολιτικό ακροατήριο και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως κατά καιρούς δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί εγνωσμένου κύρους τής έχουν καταλογίσει ότι εργαλειοποιεί στερεότυπα και πεποιθήσεις, με στόχο τη συγκινησιακή και συναισθηματική φόρτιση των Γάλλων. Ο Μακρόν, από την άλλη, είναι ένα μετριοπαθής πολιτικός που προσπαθεί να υπερβεί τους ιδεολογικούς και πολιτικούς διαχωρισμούς της Αριστεράς και της Δεξιάς. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ατομικής ελευθερίας και των συνταγματικών δικαιωμάτων, ενώ υποστηρίζει τον εξορθολογισμό σε κάθε είδους δημόσια υπηρεσία. Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει το Κέντρο, όπως έχουν ομονοήσει οι δημοσιογράφοι.

Ο Μελανσόν θα κρίνει το αποτέλεσμα

Λαμβάνοντας υπόψη πως η διαφορά των δύο αυτών φιναλίστ για την προεδρική εξουσία είναι σχεδόν 4 μονάδες, τίθεται εύλογα εάν οι εκλογές της μεθεπόμενης εβδομάδας θα είναι «ντέρμπι» για τους δύο υποψηφίους. Ο κ. Λεκάκης, απαντώντας σε αυτή την ερώτηση, υποστήριξε πως κομβικό ρόλο θα παίξει ο Μελανσόν, ο οποίος ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να δώσει ούτε μία ψήφο στη Μαρίν Λεπέν, ενώ είπε πως σε εύλογο χρονικό διάστημα ο Μακρόν θα δεχτεί τη στήριξη από δυτικούς ηγέτες.

«Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έδωσε στον Μακρόν το 27,84%, στη Λεπέν το 23,15%, στον ριζοσπαστικό αριστερό Μελανσόν το 22% και το υπόλοιπο κατά πλειοψηφία σε άλλα μη δεξιόστροφα σε σύγκριση με δεξιόστροφα κόμματα. Ο Μελανσόν έχει ήδη καλέσει τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν ούτε μία ψήφο στη Λεπέν. Αν συμβεί αυτό, ο Μακρόν θα έχει αυτόματα το 49,75% (εκτός αν κάποιοι αριστεροί είτε δεν πάνε στην κάλπη είτε ρίξουν λευκό). Ήδη όμως τα μη δεξιόστροφα κόμματα κινούνται στην κατεύθυνση στήριξης του Μακρόν. Αν και τα εσωτερικά ζητήματα είναι σημαντικά, μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Άρα, δεν αποκλείεται να δούμε έμμεσες ή άμεσες “παρεμβάσεις” ηγετών της Δύσης υπέρ της εκλογής Μακρόν», σημείωσε ο κ. Λεκάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News