Γεωργαντάς: Επιπλέον ενίσχυση 28,5 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες της Κρήτης

Κρήτη
Γεωργαντάς: Επιπλέον ενίσχυση 28,5 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης για την κρητική σταφίδα - Τι ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, για το πρόγραμμα νέων αγροτών και τις ανατιμήσεις στον πρωτογενή τομέα

«Κάναμε μία ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των μελισσοκόμων», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, εξερχόμενος της Περιφέρειας Κρήτης, μετά από διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησε με εκπροσώπους του πρωτογεννούς τομέα στη νησί, παρουσία του Περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, σήμερα Τρίτη, 12 Απριλίου 2022.

Ενίσχυση ύψους 50 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές

«Ο πρωτογενής τομέας στη χώρα βιώνει μία πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, η κυβέρνηση συνολικά προσπαθεί να βοηθήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους έτσι ώστε να παράξουν γιατί είναι πολύ σημαντικό η παραγωγή να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια σε όλο τον πληθυσμό», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, γνωστοποιώντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών ένα ποσό συνολικά στη χώρα που θα είναι κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της αύξησης παραγωγής.

Την Μ. Εβδομάδα η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι σε αυτή την κατέθυνση καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε η συνδεδεμένη ενίσχυση που αφορά αυτούς που έχουν ζωικό κεφάλαιο, να δοθεί νωρίτερα φέτος, δηλαδή την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε πως το μεταφορικό ισοδύναμο αντιστοιχεί για την Κρήτη σε ποσό ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 28,5 εκατ. ευρώ στους νέους αγρότες

Αναφορικά με τους νέους αγρότες, ο κ. Γεωργαντάς είπε οτι στην Κρήτη έχουν κατατεθεί 2.600 αιτήσεις, οι περισσότερες αναλογικά στη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό, η διεκπεραίωση αυτών των αιτήσεων προχωρά πολύ γρήγορα. Όπως είπε, το υπουργείο βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 490 εκατ.  ευρώ, το οποίο δίνει σε κάθε νέο αγρότη 35.000-40.000 ευρώ, αποφάσισε την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο υπουργός τόνισε ότι «η αναλογία για το νησί της Κρήτης σε αυτή τη νέα κατανομή είναι περίπου 28 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα προστεθεί στα 37 εκατ., τα οποία έχουν δοθεί ήδη».

Εξετάζεται το ζήτημα της σταφίδας

Ερωτηθείς για το θέμα της σταφίδας, ο υπουργός αγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων ανέφερε ότι «αντιμετώπισα στους δύο μήνες που βρίσκομαι στο υπουργείο το ζήτημα της κάλυψης του εισοδήματος, του μειωμένου εισοδήματος, των παραγωγών της κορινθιακής σταφίδας, για το οποίο και με απόφαση του υπουργείου, προώθησα για λύση. Μένει το ζήτημα των μεταποιητικών επιχειρήσεων των Συνεταιρισμών που υπάρχουν και στην Κρήτη, σε σχέση με τα αποθέματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί και έχουν επιφέρει ζημιά. Για αυτό το ζήτημα ο μόνος τρόπος για να δοθεί μία αποζημίωση είναι μέσω των ενισχύσεων λόγω κορονοιου. Ξεκινάμε την κατάθεση του φακέλου, γιατί χρειάζεται έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα αφορά σε όλες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και βεβαίως στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που βρίσκονται και στο νησί. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα ακριβώς του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, καθώς η προηγούμενη ενίσχυση που δόθηκε από εμένα στους παραγωγούς ήταν μέσω de minimis, αφορά δηλαδή μόνο παραγωγούς.

Θέμα παραγωγών στην Κρήτη δεν μου τέθηκε, μου τέθηκε θέμα μόνο του συνεταιρισμού και αυτό το αίτημα εμείς θα το προωθήσουμε μαζί με όλα τα αιτήματα τα παρόμοια προκειμένου να υπάρχει εγκριτική απόφαση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ελπίζουμε να είναι θετική η αποδοχή του αιτήματος αυτού».

Ο κ. Γεωργαντάς ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κρήτης για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα να ακουστούν τα προβλήματα και ειδικά όσα φορούν την Κρήτη.

Ακρίβεια και Ανατιμήσεις

Ερωτηθείς για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε ότι «υπάρχει ένα συνεχόμενο πρόγραμμα από την πλευρά της κυβέρνησης για τη στήριξή του πρωτογενή τομέα και σε σχέση με την αύξηση του ρεύματος και σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου.  Ήδη λειτουργεί πολύ καλά το μέτρο της έκπτωσης 15 λεπτών στην αντλία, για όποιον παίρνει πετρέλαιο και κατά βάση χρησιμοποιεί πετρέλαιο στα αγροτικά μηχανήματα, οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι μας. Υπάρχουν βεβαίως και οι ενισχύσεις και η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα δοθούν τον Οκτώβριο, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, αλλά ταυτόχρονα αυτό το οποίο προσπαθούμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε, μέσα από την πλατφόρμα που δημιουργήσαμε για τη δήλωση αποθεμάτων, είναι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν ήδη πρόστιμα, τα οποία έχουν επιβληθεί και βεβαίως τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή διάταξη σε συνεννόηση με τον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν. Πρέπει και αυτό το μέτρο να ληφθεί ώστε να υπάρξει ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά ότι κανείς δεν μπορεί σε μία δύσκολη περίοδο να αισχροκερδεί σε βάρος των καταναλωτών και των παραγωγών».

Επισιτιστική επάρκεια

Ερωτηθείς για την επισιτιστική επάρκεια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε, «ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επισιτιστικής επάρκειας. Νομίζω ήταν απόλυτα ξεκάθαρο αυτό και από τη δήλωση αποθεμάτων, η οποία δημοσιοποιήθηκε. Για παράδειγμα όπως προκύπτει ακόμα και καμία άλλη εισαγωγή να μην κάνουμε, υπάρχει ηλιέλαιο για πέντε μήνες και υπάρχει στο σογιέλαιο για εννέα μήνες. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουν οι αγρότες μας να παράγουν και να κρατήσουμε τις τιμές για το καταναλωτικό κοινό στο επίπεδο εκείνο που δικαιολογείται μεν από την ενεργειακή κρίση, αλλά δεν μπορεί να την ξεπερνάει.

Ενιαία Ενίσχυση μέσω gov.gr

Τέλος, ο υπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι ήταν παρόντες: «Ήταν μία πολύ ουσιαστική συζήτηση η οποία έγινε και θα έχει και συνέχεια το Σάββατο στο προσυνέδριο. Να πω εδώ και κάτι το οποίο νομίζω είναι σημαντικό να ακουστεί: Χθες, το υπουργείο μας, έβγαλε δελτίο Τύπου, το οποίο αναφέρει ότι πλέον οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, οι δηλώσεις ενίσχυσης για το 2022 που θα ξεκινήσουν από 14 του μήνα, θα γίνουν μέσα από το gov.gr. Προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο, με έναν πολύ απλουστευμένο τρόπο, να δώσουμε τη δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων και ουσιαστικά να βρίσκεται στο κρατικό στο υπολογιστικό νέφος το κρατικό, όλα αυτά τα δεδομένα, όλη αυτή η διαδικασία, η οποία αφορά το σύνολο των αγροτών μας και ύψος επιδοτήσεων 2,2 δις. ευρώ.

Μύρων Χιλετζάκης: Τα 28 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα των νέων αγροτών ανεβάζουν τον πήχη στην Κρήτη

«Ο υπουργός σήμερα ενίσχυσε την Περιφέρεια Κρήτης με 28 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα των νέων αγροτών, που ανεβάζουν τον πήχη, ο οποίος έρχεται στο 71%. Δηλαδή από τους 3.500 παραγωγούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Κρήτης, το 71% είναι το ποσό που θα καλυφθεί για το πρόγραμμα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης σε δηλώσεις του, μετά την συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το άλλο θέμα το οποίο τέθηκε υπό συζήτηση, είναι οι επιλαχόντες από τα σχέδια βελτίωσης. Ο υπουργός από πλευράς του, σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, δεσμεύτηκε ότι αύριο Τετάρτη 13 Απριλίου κλείνει οριστικά το πρόγραμμα σε όλες τις περιφέρειες και όλα τα χρήματα που θα επιστρέψουν θα καλύψουν τους επιλαχόντες της Κρήτης. 

«Παράλληλα, ένα ακόμη ζήτημα είναι η νέα προγραμματική περίοδος, που πραγματικά η Κρήτη χτυπήθηκε βάναυσα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Λόγω της σύγκλισης η περιφέρεια που λέγεται δενδρώδεις καλλιέργειες έχει μία μείωση στη τάξη των αγροτικών επιδοτήσεων 50 με 55%» ανέφερε ο  κ. Χιλετζάκης, τονίζοντας πως το υπουργείο πρέπει να βρει τρόπο για να επιλυθεί για το εν λόγω, πριν κατατεθεί ο επίσημος φάκελος 30 Δεκεμβρίου 2022.

«Την Πέμπτη θα ξεκινήσει επίσημα η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, ξεκινάει πρώτη φορά φέτος ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και συνεχίζει «Η ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου συνεχίζει το έργο κανονικά, απλώς πλέον θα ανεβαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου για να διενεργείται ο διασταυρωτικός έλεγχος», κατέληξε στη δήλωσή του.

Για τις ανατιμήσεις

Αναφορικά με το κύμα των ανατιμήσεων, το υπουργείο έλαβε ορισμένα μέτρα για την ενίσχυση των παραγωγών. Πιο συγκεκριμένα θα δοθούν πρόωρες ενισχύσεις, όπως είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση γάλακτος και αμνοεριφίων που παραδοσιακά δίνεται το μήνα Μάιο θα δοθεί τώρα πριν το Πάσχα. Επιπλέον,  θα δοθεί ενίσχυση 50 εκατ. ευρώ σε όλους τους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές μέχρι και το Πάσχα, σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, ο οποίος ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες ότι θα υπάρξουν συναντήσεις και με τον ίδιο τον υπουργό αλλά και με στελέχη του οργανισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης των δηλώσεων Γεωργαντά:

«Κάναμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, των μελισσοκόμων.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τον περιφερειάρχη για τη φιλοξενία, πραγματικά δόθηκε η δυνατότητα να κουβεντιάσουμε τα προβλήματα και τα γενικότερα τα οποία τα γνωρίζουμε, αλλά και τα ειδικότερα που αφορούν το την Κρήτη.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή ο πρωτογενής τομέας στη χώρα βιώνει μία πολύ δύσκολη περίοδο, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Η κυβέρνηση συνολικά προσπαθεί να βοηθήσει τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους να παράξουν, γιατί είναι πολύ σημαντικό η παραγωγή να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια σε όλο τον πληθυσμό.

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους όπως γνωρίζετε, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών ένα ποσό συνολικά στη χώρα που θα είναι κοντά στα 50 εκατομμύρια, για να μπορέσουν ακριβώς να καλύψουν μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής και βεβαίως καταβάλλονται προσπάθειες, η συνδεδεμένη ενίσχυση που αφορά αυτούς που έχουν ζωικό κεφάλαιο να δοθεί νωρίτερα φέτος δηλαδή την Μεγάλη Εβδομάδα.

Βεβαίως κουβεντιάσαμε και αναλυτικά το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου που όπως ξέρετε αντιστοιχεί στο νησί της Κρήτης με το ποσό των 8 εκατομμυρίων.

Ταυτόχρονα είδαμε και κάποια ειδικά ζητήματα τα οποία υπάρχουν και σε σχέση με τους νέους αγρότες και σε σχέση με τη βιολογική καλλιέργεια, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Να ανακοινώσω κάτι εδώ για τους νέους αγρότες, όπως ξέρετε έχουνε γίνει 2.600 αιτήσεις στο νησί είναι η περιφέρεια με τις περισσότερες αιτήσεις αναλογικά στη χώρα.

Προχωράει πολύ γρήγορα η διεκπεραίωση των αιτήσεων αυτών και εμείς ως υπουργείο βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό των 490 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δίνει σε κάθε νέο αγρότη 35 με 40 χιλιάδες περίπου, έχουμε αποφασίσει την αύξηση του ποσού κατά 100 εκατομμύρια περίπου και με ένα μικρό ποσό που μένει αναπορρόφητο, θα έχουμε ουσιαστικά και νέους αγρότες από όσους έχουνε κάνει αίτηση, οι οποίοι θα ενταχθούν και η αναλογία για το νησί της Κρήτης σε αυτή τη νέα κατανομή είναι περίπου 28 εκατομμύρια.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι αυτό θα προστεθεί στα 37 εκατομμύρια τα οποία έχουν δοθεί ήδη, οπότε καταλαβαίνεται ότι μεγάλος αριθμός των αιτήσεων των αγροτών θα γίνει δεκτός.

Συζητήσαμε ζητήματα για τις αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών και πολλά ειδικότερα θέματα που τέθηκαν και για πολλά από αυτά δεσμευτικά το Σάββατο που θα βρίσκομαι εδώ για το προσυνέδριο σε συγκεκριμένα τοπικά ζητήματα να δώσω και απαντήσεις έτσι ώστε να ξέρει να ξέρουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πώς θα πορευτούν.

Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος εγώ όμως είμαι πολύ αισιόδοξος και πιστεύω πραγματικά ότι πολύ γρήγορα θα περάσει αυτή η δύσκολη στιγμή αλλά θα μείνει ένα κέρδος μέσα από αυτό.

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να είναι αναβαθμισμένος στη χώρα μας, μπορεί πραγματικά τα πολύ καλά ποιοτικά προϊόντα τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα που το νησί σας είναι γνωστό παντού στον κόσμο για αυτά να αναδειχθούν ως ένα μέσο όχι μόνο βιοπορισμού απλά, ένα μέσο που να βοηθήσει πραγματικά συνολικά την Ελληνική οικονομία.

Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία συνεχίζω την περιοδεία μου και πραγματικά ήταν μία πολύ παραγωγική ουσιαστική συζήτηση που να είστε σίγουροι ότι θα γίνεται σε τακτά διαστήματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News