Απλή Αναλογική: Σφοδρή αντιπαράθεση στο δήμο μετά την απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ

Κρήτη
Απλή Αναλογική: Σφοδρή αντιπαράθεση στο δήμο μετά την απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φωτιές» άναψε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου το ζήτημα της προγραμματικής σύμβασης με τον νέο αναπτυξιακό οργανισμό, μετά και την απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ για αντισυνταγματικό σκηνικό στις επιτροπές των Δήμων

Στη «δίνη» της πρόσφατης απόφασης- «βόμβας» του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις Θεοδωρικάκου για τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις επιτροπές των Δήμων και για τη θέσπιση υποχρεωτικής, τεχνητής πλειοψηφίας 60% των δημοτικών Αρχών στις δημοτικές επιτροπές, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη το μέτρο της απλής αναλογικής, κινούνται τα δημοτικά Συμβούλια τη επικράτειας.

Υπενθυμίζεται η πρόσφατη συζήτηση γύρω από το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Δήμου Ηρακλείου για το 2022, η οποία δεν άργησε να εξελιχθεί σε μια εκρηκτική αντιπαράθεση, καθώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν “πυρά” κατά της γενικής φιλοσοφίας του προγράμματος, αλλά πρωτίστως κατά της πρόβλεψης για τη μεταφορά σημαντικού μέρους του προγράμματος, μέσω προγραμματικής σύμβασης, στον νέο αναπτυξιακό οργανισμό “Ηράκλειο Α.Ε.”. Ως γνωστόν, 5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν προσβάλλει τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, με τις οποίες συστάθηκε ο οργανισμός και εν συνεχεία προσέφυγαν κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στην Επιτροπή του άρθρου 152. Αυτή τη στιγμή, είμαστε εν αναμονή της απόφασης της επιτροπής, ωστόσο οι παρατάξεις αναμένεται να οδηγήσουν την υπόθεση μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, “πατώντας” ακριβώς στην πρόσφατη απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του Γ' Τμήματος του ΣτΕ.

Στον καμβά αυτό, όπως τόνισαν σε σκληρή γλώσσα, επικεφαλής και σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης δε θα ήταν δυνατόν να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής, από τη στιγμή που θα συμπεριελάμβανε και την επίμαχη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και νέου αναπτυξιακού οργανισμού.

Μετά από έντονη αντιπαράθεση και διαξιφισμούς, και κατόπιν σχετικής πρότασης του Μανόλη Βασιλάκη από την “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” να αποσυρθεί το επίμαχο ζήτημα της προγραμματικής σύμβασης με τη νέα αναπτυξιακή εταιρεία, τελικά φτάσαμε σε μια πολιτική συμφωνία κυρίων, με την πλευρά της δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα τον αντιδήμαρχο Γιώργο Σισαμάκη, που είχε τη διπλή ιδιότητα να είναι εισηγητής αντιδήμαρχος και πρόεδρος στο “Ηράκλειο Α.Ε.”, να δεσμεύεται σε δύο καίρια ζητήματα: Ότι δε θα προχωρήσει μια τέτοια προγραμματική σύμβαση με τον αναπτυξιακό οργανισμό και ότι δε θα προχωρήσει σε δράσεις προβολής χωρίς διαγωνισμούς.

Τοποθετήσεις

«Είναι προφανές ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ η “μπάλα” της αντισυνταγματικότητας θα πάρει και τους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Είναι ομολογουμένως πολιτικό θράσος το ότι μας φέρατε εδώ ένα επικοινωνιακό πρόγραμμα που το 40% του αφορά σε οργανισμό που μόνοι σας ως δημοτική Αρχή φτιάξατε. Πάρτε πίσω την προγραμματική σύμβαση με το “Ηράκλειο Α.Ε.” και δεσμευτείτε ότι όλα θα γίνουν με διαγωνισμούς», τόνισε, κάνοντας τη βασική τοποθέτηση από πλευράς της παράταξης Κουράκης, ο Νίκος Γιαλιτάκης.

«Πρέπει να ντρέπεσαι, κύριε Σισαμάκη. Θέλει ο κ. Σισαμάκης να δοθούν στον οργανισμό 130.000 ευρώ να τα διαχειριστεί ο ίδιος με αδιαφανείς διαδικασίες», σημείωσε σε παρέμβασή του, μετά από “θερμό” επεισόδιο που είχε με τον Γιώργο Σισαμάκη, ο Γιάννης Κουράκης.

«Δεν είναι δυνατόν 4 χρόνια τώρα να λέμε ότι βασικός στόχος του επικοινωνιακού προγράμματος είναι να κάνουμε τον τουρίστα να αφήνει περισσότερα λεφτά. Δε λες ότι βλέπεις τον τουρίστα ως ένα πορτοφόλι που θες να “ξεζουμίσεις”.

Πολύ σοβαρό πρόβλημα ότι ζητάτε από το Συμβούλιο, που είναι αντίθετο με τον αναπτυξιακό οργανισμό, να εγκρίνει τη μεταφορά χρημάτων στον οργανισμό. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπερψηφίσουμε», σημείωσε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός.

«Στις σημερινές συνθήκες, είναι πρόκληση να μιλάμε για τέτοια ποσά επικοινωνιακής προβολής που θα πληρωθούν από την τσέπη των δημοτών, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων. Είμαστε εναντίον του νέου οργανισμού αλλά και των δημοτικών εταιρειών», τόνισε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Βρύσαλης. «Στο ΣτΕ θα ακυρωθεί ο νέος αναπτυξιακός οργανισμός. Είναι πρόκληση να μας λέτε σήμερα εδώ να δώσουμε 130.000 ευρώ στον οργανισμό. Αλήθεια, γιατί δε δώσαμε τον ρόλο της εταιρείας αυτής στη ΔΕΠΑΝΑΛ, ώστε να την εξυγιάνουμε κιόλας;», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Επιμένετε σε έναν μονόδρομο. Όχι μόνο δε σας συγκινούν δικαστικές αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας, αλλά δεν έχετε διάθεση για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της “Σύμπραξης Δημοτών” Πέτρος Ινιωτάκης.

«Αναμένουμε οριστικές αποφάσεις για αντισυνταγματικότητα. Σε σχέση με τον αναπτυξιακό οργανισμό, το λέω και τώρα. Η ΔΕΠΑΝΑΛ θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, ειδικά τώρα που ολοκληρώθηκε το Πολιτιστικό και έχει ελαφρυνθεί το έργο της», σημείωσε η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειον Αξίζει” Ευαγγελία Σχοιναράκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News