Κρήτη

Κρήτη: Ακριβότερο κατά 35% το Πασχαλινό τραπέζι - Πώς διαμορφώνονται οι τιμες

Κάτι λιγότερο από 300 ευρώ αναμένεται να κοστίσει φέτος για μια μέση οικογένεια, το τραπέζι του Πάσχα

Στα 296,65 ευρώ, δηλαδή ακριβότερο κατά 35% σε σχέση με το Πάσχα του 2021, θα κοστίζει κατά μέσο όρο φέτος το πασχαλινό τραπέζι, όπως καταλήγει έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας), που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στο μεταξύ, κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει η ακρίβεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στα τρόφιμα όσο και στις ζωοτροφές, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Ρώμη ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, FAO, αναφορικά με τις ανατιμήσεις λόγω πολέμου.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας και την έρευνα του ΙΝΚΑ (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας), φέτος το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά μέσο όρο 35% από ό,τι ήταν το Πάσχα του 2021. Συγκεκριμένα, το τραπέζι μίας μέσης ελληνικής οικογένειας επιβαρύνεται φέτος με τις εξής τιμές ανά είδος:

  • Αρνί 10 κιλά x 13 ευρώ το κιλό = 130 ευρώ.
  • Κοκορέτσι 1, 1/5 κιλό × 13 = 19,5 ευρώ.
  • Μαρούλι 2 x 0,60 = 1,20 ευρώ.
  • Κρεμμύδι φρέσκο 2 × 0,50 = 1 ευρώ.
  • Άνηθο 1 x 0,60 = 0,60 ευρώ.
  • Ντομάτες 1 κιλό x 2 = 2 ευρώ.
  • Αγγούρια 2 x 0,65 = 1,30 ευρώ.
  • Τζατζίκι 1 κιλό × 2,80+0,65 αγγούρι = 3,45 ευρώ.
  • Μαγειρίτσα 1/2 κιλό συκώτι 6,5 + ζαρζαβατικά =10 ευρώ.
  • Τυρί φέτα 1/2 κιλό x 10 το κιλό = 5 ευρώ.
  • Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα 1/2 κιλό x 14 το κιλό = 7 ευρώ.
  • Ψωμί 1 κιλό = 2,20 ευρώ.
  • Αβγά κόκκινα βαμμένα 20 x 0,50 = 10+βαφές 2 x 1,60 = 3,20 ευρώ. Σύνολο 13,20 ευρώ.
  • Κάρβουνα 20 κιλά x 1,10 το κιλό = 22 ευρώ.
  • Κουλούρια 1 κιλό x (αλεύρι 1 x 1,40+βούτυρο 600 γρ. x 8,90+βανίλιες 0,60) σύνολο 10,90 ευρώ.
  • Τσουρέκι 1 κιλό = 15 ευρώ.
  • Κρασί χύμα 1 1/2 x 3 το κιλό = 4,5 ευρώ.
  • Μπίρες 10 × 1,60 = 16 ευρώ.
  • Αναψυκτικά 6 x 0,300 ml = 3,80 ευρώ.
  • Φρούτα 3 ευρώ.
  • Γλυκά 10 ευρώ.
  • Διάφορα απρόβλεπτα όπως λάδι, ρεύμα (γιατί έγινε πανάκριβο) = 15 ευρώ.
  • Σύνολο 296,65 ευρώ.

Παρακάτω γίνεται η ακόλουθη διευκρίνιση: Εάν είναι 6 άτομα στο τραπέζι, έρχεται 49,45 το άτομο. Εάν είναι 8 άτομα στο τραπέζι, θα έρθει 37,09 το άτομο. Τελικά το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 35% από ό,τι ήταν το Πάσχα του 2021.

Ακριβότερο όσο ποτέ

Να υπενθυμίσουμε ότι η “Νέα Κρήτη” σε πρόσφατη έρευνά της κατέγραψε την εκτίμηση ότι το αρνί θα έφτανε φέτος στον καταναλωτή στα 12 ευρώ και το κατσίκι στα 13 ευρώ το κιλό. Ήταν οι εκτιμήσεις τόσο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος όσο και των κρεοπωλών της χώρας.

Τελικά η αλήθεια είναι ακόμα χειρότερη. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα της εφημερίδα μας, «κάθε πέρυσι και φτηνότερος ο πασχαλινός οβελίας»... Η εφημερίδα μας δημοσίευσε τις τιμές καταναλωτή του αρνιού, ανατρέχοντας στο παρελθόν, από χρόνο σε χρόνο, φτάνοντας μέχρι και το 2012, ώστε να γίνει η καταγραφή δεκαετίας. Έτσι, ουδέποτε άλλη χρονιά διαπιστώθηκε τόσο μεγάλη τιμή για τον καταναλωτή του πασχαλινού οβελία. Μάλιστα, ακόμα και τη χρονιά του 2001, οπότε και είχαμε μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ, η τελική μέση τιμή του καταναλωτή στο αρνί δεν ξεπέρασε τα 8,2 ευρώ το κιλό.

Ανακοινώσεις ΟΗΕ - Ανατιμήσεις χωρίς προηγούμενο

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, FAO, παρουσίασε χθες στη Ρώμη αναλυτικά στοιχεία που αφορούν την αύξηση των τιμών των τροφίμων εξαιτίας, κυρίως, των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τον Μάρτιο, σε μηνιαία βάση, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως παρουσίασαν αύξηση-ρεκόρ 12,6%. Το σιτάρι αυξήθηκε κατά 19,7%, ενώ το καλαμπόκι κατά 19,1%. Πρόκειται, όπως τονίζει ο FAO, για ανατιμήσεις χωρίς προηγούμενο.

Η τιμή του σπορέλαιου (του οποίου η Ουκρανία είναι, διεθνώς, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας) την ίδια χρονική περίοδο σημείωσε αύξηση του 23,2%. Η ζάχαρη, δε, τον Μάρτιο ακρίβυνε κατά 6,7% σε μηνιαία βάση και κατά 20% σε ετήσια. Η τιμή του κρέατος, τέλος, πάντα σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 4,8% (λόγω και έλλειψης που σημειώθηκε στη Δυτική Ευρώπη), ενώ στα γαλακτοκομικά προϊόντα η αύξηση δεν ξεπέρασε το 2,6%. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι σημαντικότεροι εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιέλαιου μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και η εισβολή της Μόσχας στη γειτονική της χώρα εδώ και έξι εβδομάδες έχει σταματήσει τις εξαγωγές της Ουκρανίας.

Ο FAO τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι οι τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυξημένου υποσιτισμού. Ο δείκτης τιμών των δημητριακών του Οργανισμού αναρριχήθηκε κατά 17% τον Μάρτιο σε επίπεδο-ρεκόρ, ενώ ο δείκτης φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 23%, σημειώνοντας επίσης την υψηλότερη ένδειξη μέχρι τώρα, όπως ανέφερε ο FAO.

Σε ξεχωριστές εκτιμήσεις προσφοράς και ζήτησης δημητριακών την Παρασκευή, ο FAO μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2022 σε 784 εκατομμύρια τόνους, από 790 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα, καθώς έλαβε υπόψη την πιθανότητα ότι τουλάχιστον το 20% της χειμερινής έκτασης της Ουκρανίας δε θα συγκομιστεί. Ο Οργανισμός μείωσε την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών την περίοδο εμπορίας 2021/22, καθώς οι αυξημένες εξαγωγές από την Αργεντινή, την Ινδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμενόταν να αντισταθμίσουν μόνο μέρος της διαταραχής στις εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια