Ηλεκτρονικές απάτες: Πώς οι περιουσίες κάνουν «φτερά» με ένα κλικ στην Κρήτη

Κρήτη
Ηλεκτρονικές απάτες: Πώς οι περιουσίες κάνουν «φτερά» με ένα κλικ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάστιγα στην Κρήτη οι ηλεκτρονικές απάτες - Εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους απάτης

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί στην Κρήτη οι ηλεκτρονικές απάτες που σκαρφίζονται επιτήδειοι προκειμένου να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους συντοπίτες μας. Όπως φανερώνεται από την πληθώρα των σχετικών κρουσμάτων που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα σε παγκρήτιο επίπεδο, οι αδίστακτοι δράστες έχουν αναγάγει την απάτη σε... «επιστήμη»!

Είτε παριστάνοντας τους πελάτες, είτε τους εκπροσώπους τραπεζικών ιδρυμάτων ή φορέων, οι απατεώνες έχουν καταφέρει να σκορπίσουν τον φόβο ακόμα και σε συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι... αρκετά εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πρόσφατα καταγράφηκε παρόμοιο περιστατικό σε χωριό της Μεσαράς, όπου μια ιδιοκτήτρια τουριστικού καταλύματος έπεσε θύμα απάτης από δήθεν υποψήφιους πελάτες της. Η 38χρονη επιχειρηματίας γυναίκα είδε μέσα σε δευτερόλεπτα να της «υφαρπάζουν» από τον τραπεζικό της λογαριασμό σχεδόν 40.000 ευρώ.

Όπως είχε αποκαλύψει, οι απατεώνες έδρασαν από την... Καλαμάτα! Εντούτοις, η γυναίκα, που διατηρεί κατάλυμα στους Βώρους της Μεσαράς, μόλις αντιλήφθηκε την απάτη, ενημέρωσε άμεσα την ΕΛ.ΑΣ., στελέχη της οποίας κατάφεραν με αστραπιαίες κινήσεις να «μπλοκάρουν» τα χρήματα της 38χρονης, πριν αυτά... χαθούν για πάντα.

Πώς έδρασαν, ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι απατεώνες;

Οι επιτήδειοι, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στην 38χρονη ως πελάτες, ζήτησαν το iban της προκειμένου να της καταθέσουν τα χρήματα και να κάνουν έτσι κράτηση στο κατάλυμά της. Λίγο αργότερα, οι δράστες ενημέρωσαν την επιχειρηματία ότι θα της κατέθεταν το χρηματικό ποσό μέσω συγκεκριμένου τραπεζικού προγράμματος.

Έδωσε τον κωδικό της 

Έχοντας ήδη αναπτύξει «οικειότητα» από τις προηγούμενες τηλεφωνικές τους επικοινωνίες με την 38χρονη, οι απατεώνες ζήτησαν από τη γυναίκα να τους δώσει τον τραπεζικό κωδικό της, αλλά και τον κωδικό έγκρισης της... συναλλαγής στην οποία προέβησαν. 

Όταν δευτερόλεπτα αργότερα η επιχειρηματίας αντίκρισε στην οθόνη της ότι έλειπαν από τον λογαριασμό της 38.000 ευρώ, έπαθε σοκ. Εντούτοις, κινητοποιήθηκε τάχιστα κι ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού, στελέχη του οποίου έδρασαν άμεσα: Η Αστυνομία αρχικά μπλόκαρε το «πακιστανικό» κινητό που χρησιμοποίησαν οι απατεώνες και κατόπιν - μέσω της συνδρομής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες - κατάφεραν να «μπλοκάρουν» και το επίμαχο χρηματικό ποσό πριν αυτό κάνει «φτερά». 

Σε Χανιά και Ρέθυμνο 

Μπορεί στην πρόσφατη περίπτωση η 38χρονη επιχειρηματίας να στάθηκε τυχερή, ωστόσο άλλοι συντοπίτες μας δεν είχαν την ίδια τύχη... Πριν από λίγα 24ωρα, ένας 27χρονος στα Χανιά έπεσε θύμα απατεώνων - δήθεν εκπροσώπων τραπεζικού ιδρύματος. Οι επιτήδειοι ζήτησαν από τον νεαρό μέσω email να συμπληρώσει τους κωδικούς ebanking του κι εκείνος την «πάτησε»: Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έχασε σχεδόν 10.500 ευρώ, που του υφάρπαξαν οι απατεώνες. 

Εξάλλου, ένας 56χρονος επιχειρηματίας στο Ρέθυμνο έκανε προ ημερών το λάθος να πατήσει το link που αντίκρισε σε email που του εστάλη από δήθεν πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται. Στην εν λόγω περίπτωση, ο 56χρονος είδε να κάνουν «φτερά» από τον λογαριασμό του 6.500 ευρώ. 

Ας σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ το neakriti.gr, οι απάτες έχουν λάβει τη μορφή μάστιγας, καθώς οι παθόντες πέφτουν στις «παγίδες» που τους στήνουν οι απατεώνες, ακόμη κι αν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι αρκετά από τα θύματα διστάζουν να προβούν σε καταγγελίες στις Αρχές, επειδή ντρέπονται να παραδεχτούν ότι τους κορόιδεψαν. 

Διαρκώς εξελισσόμενο έγκλημα 

Εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους απάτης 

Το neakriti.gr επικοινώνησε με την εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Σοφία Λογαρίδου, η οποία, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε ότι η απάτη είναι «ένα διαρκώς εξελισσόμενο έγκλημα».

«Η απάτη είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο έγκλημα και σχετίζεται με τις κοινωνικοοικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες που επικρατούν σε μία κοινωνία. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ο αιφνιδιασμός και η συναισθηματική ευαλωτότητα», ανέφερε αρχικά η κ. Λογαρίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, πλήθος καταγγελιών έχουν φτάσει στην ΕΛ.ΑΣ. από συνανθρώπους μας οι οποίοι έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης. «Έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από συμπολίτες μας, οι οποίοι παραπλανήθηκαν από μηνύματα δήθεν τραπεζών», δήλωσε η κ. Λογαρίδου, η οποία, ωστόσο, επισήμανε ότι «καμία τράπεζα, κανένας δημόσιος φορέας δε θα ζητήσει τα προσωπικά σας δεδομένα , τους μυστικούς κωδικούς σας αριθμούς. Πριν από κάθε απόφαση να πατήσετε το link που σας υποδεικνύουν, ας κάνετε μια παύση... Ίσως αυτή η παύση προστατέψει την περιουσία σας!».

 (φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News