ΕΝΦΙΑ 2022: Θέμα ωρών η ανάρτηση των εκκαθαριστικών - Σε δέκα δόσεις οι πληρωμές

Κρήτη
ΕΝΦΙΑ 2022: Θέμα ωρών η ανάρτηση των εκκαθαριστικών - Σε δέκα δόσεις οι πληρωμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαδικασία εκτύπωσης του εκκαθαριστικού από την ΑΑΔΕ - Παραδείγματα για την Κρήτη

Στην τελευταία ευθεία βρίσκεται πλέον η διαδικασία ανάρτησης εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2022, με την πρώτη οφειλή να αναμένεται να εξοφληθεί έως το τέλος Μαΐου.

Θέμα ωρών χαρακτήρισε την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ στο διαδίκτυο, ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας στην ΕΡΤ.

//--> //-->

Σε 10 δόσεις οι πληρωμές

Σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα γίνει η εξόφληση του πόσου, με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει να «τρέχει» την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ υπολογίζοντας τα ποσά με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2022 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2023.

ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μπορείτε να το βρείτε στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Θα χρειαστείτε τους κωδικούς του Taxisnet για να μπείτε στην εφαρμογή.

Αναλυτικά τα βήματα:

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADEΚάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»
  • Κατεβαίνετε στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  • Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για το 80% των ιδιοκτητών

Χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δουν μεγάλες μειώσεις στην φορολογία των ακινήτων, καθώς το όφελος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ θα φτάνει ακόμα και το 50% συνδυαστικά.

Ειδικότερα, σε σύνολο περίπου 6.200.000 ιδιοκτητών που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, το 80% αυτών, δηλαδή περίπου 5.000.000 ιδιοκτήτες, θα δουν μείωση σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αμετάβλητος θα είναι ο φόρος για 900.000 ιδιοκτήτες και 320.000 θα πληρώσουν παραπάνω, εκ των οποίων οι μισοί από αυτούς θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο περίπου 50 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στις περιοχές με χαμηλές και μεσαίες Τιμές Ζώνης δεν μειώθηκαν απλώς οι συντελεστές, αλλά «έπεσαν» και τα κλιμάκια, με αποτέλεσμα ακίνητα ως 100.000 ευρώ να έχουν μείωση του φόρου κατά περίπου 30%, με άμεσα ωφελημένους πάνω από 730.000 φορολογούμενους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μείωση θα φτάνει περίπου και στο 50%.

Τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη Απριλίου και ο φόρος θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί τέλη Μαΐου και την τελευταία (10η) τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr, ο υπεύθυνος ενημέρωσης Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, Γιώργος Αράπογλου, 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν μειώσεις από 20% έως 30%, ενώ σε 900.000 ιδιοκτήτες θα σημειωθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε ποσοστό άνω του 30%. Αύξηση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να «αντιμετωπίσει» το 6% των ιδιοκτητών ακίνητων, δηλαδή περίπου 320.000 πολίτες, η οποία πάντως δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Παρόμοιο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, σε σχέση με το 2021, θα καταβάλλει το 14% των ιδιοκτητών.

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Υπό καθεστώς νέων αντικειμενικών αξιών τελεί η χώρα από 1.1.2022, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση 20% κατά μέσο όρο τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στην Κρήτη, ενώ η αύξηση «αγγίζει» το 10% στα προάστια του Ηρακλείου.

«Σαν αντιστάθμισμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών», αναφέρει ο Γιώργος Αράπογλου, «λειτουργεί η μείωση φόρου του υπολογισμού κτίσματος και η μείωση φόρου στα οικόπεδα, που συνυπολογίζονται για το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, ο φόρος υπολογισμού κτίσματος υπολογίζονταν με 3,70 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ πλέον θα εκτιμάται προς 2,80 ευρώ ανά τετραγωνικό κτίσματος. Συνεπώς, προκύπτει μείωση 27% του φόρου. Η μείωση φόρου στα οικόπεδα χωρίς κτίσμα, είναι ακόμη υψηλότερη και ανά περίπτωση μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80%», συμπληρώνει. Ενδεικτικά, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.

«Στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ συνυπολογίζονται 9 συντελεστές, συνεπώς η αύξηση που επιβλήθηκε στις αντικειμενικές αξίες υπό το νέο καθεστώς, δεν οδηγούν και σε αύξηση του λογαριασμού για τον ΕΝΦΙΑ», τονίζει ο κ. Αράπογλου.

Πώς «μεταφράζονται» οι αλλαγές στις περιοχές της Κρήτης

Μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα λάβουν, όπως ισχύει και σε πανελλαδικό επίπεδο, οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων της Κρήτης.

Προς επίρρωση των παραπάνω στοιχείων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξίων, λειτουργεί ως εξής μέσα από παραδείγματα περιοχών του Ηρακλείου:

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το ακριβές ποσοστό των μειώσεων, όταν λάβουν το εκκαθαριστικό της εφορίας και συγκρίνουν το εκκαθαριστικό του 2022 με αυτό του 2021.

Ενδεικτικό παράδειγμα εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ για το Ηράκλειο

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά την διάρκεια της εξειδίκευσης των ανακοινώσεων για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρέθεσε σχετικά παραδείγματα για το ύψος της μείωσης, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, ένα παράδειγμα που προσομοιάζει στα δεδομένα του Ηρακλείου είναι εκείνο που δόθηκε για την Καισαριανή.

Συγκεκριμένα, για ένα διαμέρισμα 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ, ο ιδιοκτήτης πλήρωσε φόρο το 2021, 310 ευρώ.

Παρά το γεγονός πως το 2022 η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.350 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει φόρο 220,50 ευρώ.

Δηλαδή, με αύξηση στην αξία του ακινήτου κατά 22,73%, ο φόρος μειώνεται κατά 29,05%.

Πού καταγράφεται αύξηση ΕΝΦΙΑ στην Κρήτη παρά τις αντισταθμιστικές ρυθμίσεις

«Χαμένοι» είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές της Κρήτης όπου καταγράφεται «εκτίναξη» αντικειμενικών αξίων, σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη που σημειώνεται μεσοσταθμικά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιοχών της Κρήτης, στις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν αύξηση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτελούν αρχικά η Χερσόνησος, στην οποία καταγράφεται αύξηση αντικειμενικών αξιών που «αγγίζει» ακόμη και το 75%, σε συγκεκριμένες τιμές ζώνης της τουριστικής περιοχής.

Αυξήσεις αναμένεται να δουν ακόμη οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Άγιο Νικόλαο, ιδίως στην τιμή ζώνης που βρίσκεται κοντά στην λίμνη αλλά και στην Νέα Αλικαρνασσό, εξαιτίας της επικείμενης απομάκρυνσης του υφιστάμενου αεροδρομίου.

Το ακριβές ποσοστό των αυξήσεων, θα διαφανεί όταν οι ιδιοκτήτες λάβουν στα χέρια τους το εκκαθαριστικό της εφορίας και συγκρίνουν το εκκαθαριστικό του 2022 με αυτό του 2021.

Μέσω της εφαρμογής valuemaps.gov.gr δίνεται η γεωχωρική απεικόνιση αντικειμενικών αξιών και μπορείτε να υπολογίσετε την αξία των ακινήτων σας.

Στον πίνακα που ακολουθεί σταχυολογούνται ενδεικτικές τιμές ζώνης σε περιοχές του Ηρακλείου:

ΠεριοχήΤιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο
Ηράκλειο – Πατέλεςαπό 1.000 έως 2.250
Αλικαρνασσόςαπό 900 έως 1.400
Καλλιθέααπό 600 έως 1.200
Γάζιαπό 750 έως 1.550
Κρουσώναςαπό 650 έως 950
Τύλισοςαπό 600 έως 750
Μοίρεςαπό 650 έως 1.050
Τυμπάκιαπό 650 έως 1.300
Γούβεςαπό 650 έως 1.300
Μάλιααπό 600 έως 1.600
Χερσόνησοςαπό 600 έως 2.000

Αναλυτικά οι τιμές ζώνης που ισχύουν από 1.1.2022 (Οι τιμές για το Ηράκλειο ξεκινούν από την σελίδα 227):

                                                                                                                                                                               

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News