Κρήτη

Κρήτη: Η κυκλική οικονομία αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης για τον τουρισμό

Σε εξειδικευμένο διαδικτυακό εργαστήριο , επισημάνθηκε ότι χρειάζεται παρότρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων προκειμένου να υιοθετήσουν πολιτικές βιωσιμότητας και να λειτουργούν με βάση «κυκλικά» και «περιβαλλοντικά» πρότυπα σε όλα τα στάδια

«Η υιοθέτηση “πράσινων” και “κυκλικών” πολιτικών από τις τουριστικές μονάδες στην Κρήτη θα επιφέρει προστιθέμενη αξία στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους και θα ενισχύσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του νησιού μας», ανέφερε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης και Εντεταλμένος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα Γιώργος Αλεξάκης σε εξειδικευμένο διαδικτυακό εργαστήριο με θέμα τον βιώσιμο ενεργειακό σχεδιασμό στον τουριστικό κλάδο.


Το εργαστήριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg MED COMPOSE PLUS και οργανώθηκε από το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - INSULEUR σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. 


Επισήμανε επίσης ότι «χρειάζεται να παροτρύνουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές βιωσιμότητας και να λειτουργούν με βάση «κυκλικά» και «περιβαλλοντικά» πρότυπα σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας των προϊόντων και υπηρεσιών τους».


Ο Γιώργος Αλεξάκης παρουσίασε τους τομείς εξειδίκευσης της αναθεωρημένης Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης εστιάζοντας στις ενέργειες για τον Τουρισμό – Πολιτισμό σε συνδυασμό με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για έναν βιώσιμο τουρισμό.


Ειδική αναφορά έκανε σε καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας που πραγματοποιούνται ήδη από μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Κρήτη και αφορούν τη διαχείριση ενέργειας, του νερού και των αποβλήτων τους. Τέτοιου είδους πρακτικές είναι η εκπαίδευση του προσωπικού και ενημέρωση των επισκεπτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα, η κομποστοποίηση, η εφαρμογή συστημάτων στάγδην άρδευσης, η προσφορά φαγητού που δεν έχει καταναλωθεί, η μετατροπή υπολειπόμενου φαγητού σε τροφή για κατοικίδια κ.ά.


Το εργαστήριο επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν την καθαρή ενέργεια, τις μεταφορές και την κυκλική οικονομία για ανάπτυξη και βιωσιμότητα στον τουρισμό. Συμμετείχαν επιπλέον εκπρόσωποι από το Πολυτεχνείο Κρήτης , το Δίκτυο Insuleur, επιμελητηρίων και ξενοδοχειακών μονάδων. Το εργαστήρι έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος με γνώμονα τη βιώσιμη ενέργεια, την κινητικότητα και την κυκλική οικονομία.

Φωτογραφία: pixabay.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια