Κρήτη: Κάθε πέρσι και φθηνότερος ο οβελίας – Στα 12 ευρώ φέτος το αρνί

Κρήτη
Κρήτη: Κάθε πέρσι και φθηνότερος ο οβελίας – Στα 12 ευρώ φέτος το αρνί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ταξίδι στον χρόνο» του πασχαλινού οβελία – Οι τιμές δεκαετίας για αρνί και κατσίκι

«Ταξίδι στον χρόνο» του πασχαλινού οβελία πραγματοποίησε η εφημερίδα «Νέα Κρήτη», από τα 12 ευρώ το αρνί και τα 13 ευρώ το κατσίκι, που αναμένεται να διαμορφωθούν για φέτος οι τιμές στο ράφι των οικονομικά «ταλαιπωρημένων» Ελλήνων, στις κατά πολύ χαμηλότερες τιμές των προηγούμενων εννέα χρόνων.

Φτάνοντας, δηλαδή, μέχρι και το 2012, διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές στις τιμές του αρνιού, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων βρίσκονταν σε μεγαλύτερα επίπεδα σε σχέση με τα σημερινά. Έχει μάλιστα εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε ότι η μέση τιμή το 2001 - τότε δηλαδή που βλέπαμε για τελευταία χρονιά τη δραχμή - διαμορφώθηκε πανελλαδικά στις 2.930 δραχμές, δηλαδή στα 8,6 ευρώ το κιλό.

Φέτος, όλες οι εκτιμήσεις, δείχνουν πως η τιμή του αρνιού στην Ελλάδα θα φτάσει στα 12 ευρώ , κάτι που υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος Λευτέρης Γίτσας, ενώ μέχρι τα 13 ευρώ το κιλό θα φτάσει η τιμή στο κατσίκι.

Σε βάθος δεκαετίας

Η τιμή αρνιού και κατσικιού από το 2012 έως το 2022:

Και αρχίζουμε το «ταξίδι» μας σε βάθος δεκαετίας:

  • Πάσχα 2021: Οι τιμές για το αρνάκι γάλακτος στο Ηράκλειο το 2021 κυμάνθηκαν από 10,5 έως 11 ευρώ το κιλό και για το κατσικάκι από 11 έως 11,5 ευρώ το κιλό.
  • Πάσχα 2020: “Μπλόκο” στις εξαγωγές των αμνοεριφίων λόγω καραντίνας, με συνέπεια υπερβολική επάρκεια και μεγάλη πτώση των τιμών για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τους καταναλωτές.

Έτσι, ενώ οι κτηνοτρόφοι πουλάνε τα αρνιά τους έναντι 3,5 έως 4 ευρώ το κιλό, στο «ράφι» φτάνουν κατά μέσο όρο τα 6 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, λόγω της καραντίνας, χιλιάδες αρνιά έμειναν τελικά απούλητα στις στάνες των κτηνοτρόφων της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, με τους συνδικαλιστές των κτηνοτρόφων να ζητούν από το κράτος να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποζημίωσης.

  • Πάσχα 2019: Στα 4,80 έως 5 ευρώ το κιλό στον παραγωγό και ως 9 ευρώ ανά κιλό για τους καταναλωτές διαμορφώθηκαν τη χρονιά εκείνη οι τιμές των πατροπαράδοτων αμνοεριφίων.
  • Πάσχα 2018: Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών - ΙΕΛΚΑ (μελέτη που προέβλεπε τις τιμές βάσει δεδομένων), η μέση τιμή του αρνιού το Πάσχα του 2018 θα έφτανε στα 5,90 ευρώ το κιλό, ενώ η μέση τιμή του κατσικιού στα 6,75 ευρώ το κιλό.
  • Πάσχα 2017: Στα 5,30 ευρώ διαμορφώνεται η ελάχιστη τιμή του αρνιού το Πάσχα 2017 στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, λόγω ανταγωνισμού, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του αρνιού διαμορφώθηκε στα 5,50 ευρώ ανά κιλό και για το κατσίκι στα 6,50 ευρώ ανά κιλό.
  • Πάσχα 2016: Σύμφωνα με τους κρεοπώλες που μίλησαν σε έρευνα της “Ν.Κ.”, οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 8,90 ευρώ στο κατσίκι και στα 7,90 ευρώ το κιλό στο αρνί. Πάντως, ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου τη χρονιά εκείνη εκτιμούσε ότι, σε σχέση με το Πάσχα του 2015, οι παραγγελίες για τον παραδοσιακό οβελία ήταν μειωμένες.
  • Πάσχα 2015: Πολύ μικρή αύξηση της τιμής του αρνιού, σε σχέση με τα επίπεδα του 2014, παρά τα προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς, σύμφωνα με έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης και ειδικά για το νωπό ελληνικό αρνί τη Μεγάλη Εβδομάδα 2015 (6 Απριλίου-11 Απριλίου), η μέση τιμή του αρνιού παρουσιάζεται αυξημένη κατά 4,5% σε σχέση με το 2014, στα 6,15 € ανά κιλό. Η αντίστοιχη τιμή για το κατσίκι παρουσιάζεται αυξημένη κατά 6,8% σε σχέση με το 2014, στα 7,18 € ανά κιλό. Βασικοί λόγοι για την αύξηση ήταν η μειωμένη προσφορά προϊόντων λόγω, πρώτον, της μειωμένης παραγωγής αμνοεριφίων (κατά 40%), καθώς λόγω του καταρροϊκού πυρετού που είχε πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά και της διάθεσης προϊόντων στο εξωτερικό λόγω του Πάσχα των Καθολικών στις 5 Απριλίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από το Πάσχα των Ορθοδόξων.
  • Πάσχα 2014: Η έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα αρχικής έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλα σούπερ-μάρκετ) στην Ελλάδα το Πάσχα 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης και ειδικά για το νωπό ελληνικό αρνί τη Μεγάλη Εβδομάδα 2014 (14 Απριλίου-20 Απριλίου) η τιμή είναι χαμηλότερη κατά 5,5% σε σχέση με την αντίστοιχη Μεγάλη Εβδομάδα του 2013. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για το ελληνικό νωπό αρνί θα ξεπεράσει τα 6 ευρώ το κιλό τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα φτάσει και κάτω από 5,50 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της μέσης τιμής στα σούπερ-μάρκετ κατά 5,5% σε σχέση με το έτος 2013. Λίγο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση της τιμής για το ελληνικό νωπό κατσίκι, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται κάτω από 6,73 € το κιλό, με ποσοστιαία μεταβολή 9,39%.
  • Πάσχα 2013: Χαμηλότερη κατά 9,42% είναι η τιμή του αρνιού το Πάσχα στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ σε σχέση με το 2012. Στο νωπό ελληνικό αρνί τη Μεγάλη Εβδομάδα 2013 (29 Απριλίου-4 Μαΐου) η τιμή, βάσει των υπολογισμών, είναι χαμηλότερη κατά 9,42% σε σχέση με την αντίστοιχη Μεγάλη Εβδομάδα του 2012. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για το ελληνικό νωπό αρνί δεν ξεπερνάει τα 6,30 ευρώ το κιλό τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα φτάσει περίπου στα 5,50 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της μέσης τιμής στα σούπερ-μάρκετ κατά 9,42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Λίγο μεγαλύτερη είναι η μείωση τιμής για το ελληνικό νωπό κατσίκι, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται κάτω από 7,43 € το κιλό, με ποσοστιαία μεταβολή 13,24%.
  • Πάσχα 2012: Απογοητευμένοι είναι και τη χρονιά εκείνη οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, αφού δεν κατάφεραν τελικά να πιάσουν τον στόχο των 6 ευρώ ανά κιλό (κατώτατη τιμή) στην τιμή του οβελία. Για άλλη μια χρονιά λοιπόν πούλησαν τα ζώα τους σε τιμή κόστους, που κυμαίνεται στα 5 με 5,5 ευρώ ανά κιλό. Την ίδια στιγμή, ο καταναλωτής θα μπορέσει να αγοράσει τον πατροπαράδοτο οβελία φθηνότερα σε σχέση με το 2011, αφού η τιμή του κυμαίνεται στα 8 με 9 ευρώ το κιλό. Παρ’ όλα αυτά, η κατανάλωση είναι κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News