Κρήτη: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Κρήτη
Κρήτη: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για μια απεργιακή κινητοποίηση κατά της ακρίβειας, της ανεργίας και με κύριο αίτημα μισθούς αξιοπρέπειας για τους εργαζόμενους

Κατεβάζει «ρολά» την Τετάρτη 6 Απριλίου ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και στην Κρήτη, καθώς σωματεία και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγελθεί. Πρόκειται για μια απεργιακή κινητοποίηση κατά της ακρίβειας, της ανεργίας και με κύριο αίτημα μισθούς αξιοπρέπειας για τους εργαζόμενους, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν τα Εργατικά Κέντρα έχουν καταδικαστεί στην εξαθλίωση και έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βλέπουν μετά από πολλά χρόνια κρίσης, την επέλαση της πανδημίας και την έλευση της ενεργειακής κρίσης και πάλι να «γονατίζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ξεσηκώνονται καθώς η καθημερινότητα τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Ανοιχτό κάλεσμα απηύθυναν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 6 Απριλίου.

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Κρήτη, ενώ δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια.

Αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας διεκδικεί η ΓΣΕΕ - 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 6 Απριλίου

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, να μετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει για μεθαύριο Τετάρτη 6 Απριλίου 2022.

Με κεντρικό σύνθημα «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», η Συνομοσπονδία διεκδικεί, μεταξύ άλλων, αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης, που επηρέασε τα εισοδήματα, αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα. Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δεν διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου

«Με την απεργία της Τετάρτης διεκδικούμε και απαιτούμε μέτρα προστασίας του εισοδήματός, αποτροπή της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων & εκποιήσεων του εθνικού πλούτου και την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που συμμετέχει στην απεργία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ: Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται.

Απεργούμε και διεκδικούμε από την Κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα.

Δε νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δε διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική.

Δήλωση του Γιάννη Μαρινάτου μέλους του Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ στη συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο

Στη συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ αποφασίσαμε, σχεδιάσαμε και προγραμματίσαμε την απεργιακή κινητοποίηση της 6 Απριλίου.

Στόχος μας ήταν εξαρχής να οδηγηθούμε σε μία απεργιακή κινητοποίηση που θα είχε τα χαρακτηριστικά μιας απεργίας Γενικής.

Στην ίδια συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου καταδικάσαμε δίχως καμία υποσημείωση, χωρίς κανέναν αστερίσκο η παραπομπή τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Καταδικάσαμε απερίφραστα την άδικη και βάρβαρη πολεμική επίθεση , η οποία αφενός μεν παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τις διεθνείς συνθήκες αφετέρου δε κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή. Ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία, ανάμεσα σε όλα τα δεινά που έχει προξενήσει έχει επιφέρει τεράστιες αναταράξεις και κλυδωνισμούς και σε οικονομικό επίπεδο.

Το γεγονός αυτό προφανώς αναθεωρεί πολιτικές προτεραιότητες, και ενδεχομένως τροποποιεί προϋπολογισμούς κρατών.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι αυτός που εκτρέπει την οικονομία και που δυσκολεύει τις ζωές όλων μας.

Αναδεικνύεται με εμφατικό τρόπο το πρόβλημα της ακρίβειας σε καύσιμα, σε ΔΕΚΟ αλλά και σε τρόφιμα. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται βέβαια από τον πόλεμο που έχουμε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μη λησμονούμε όμως ότι το πρόβλημα της ακρίβειας ήδη είχε κάνει την εμφάνισή του από τον περασμένο Δεκέμβριο με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 7,1%.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο 12 χρόνια τώρα , όχι μόνο δεν είχαμε καμία αύξηση στον μισθό μας αλλά αντίθετα βιώσαμε βίαιες και άδικες περικοπές που έφτασαν έως και το 40% των αποδοχών μας, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους .

Κι ενώ η χώρα υποτίθεται ότι βγήκε από τα μνημόνια και ενώ η σκυτάλη των περικοπών και της φτωχοποίησης περνάει διαδοχικά από τον ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ στη Νέα Δημοκρατία, οι μισθοί μας εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένοι την ίδια μάλιστα στιγμή που τσουνάμι ανατιμήσεων και ακρίβειας πνίγει την χώρα.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση των αυτοφερόμενων και αυτοδιαφημιζομενων Αρίστων του Κυριάκου Μητσοτάκη πααρακολουθεί αμήχανη, άβουλη και ανήμπορη να αντιδράσει τις εξελίξεις εξαπολύοντας μάλιστα λυσσαλέα επίθεση στον κόσμο της εργασίας.

Χτυπά καθημερινά κατά τρόπο πολιτικά κυνικό δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Με συγκεκριμένη ιδεολογική αφετηρία και με αντιδραστική νεοφιλελεύθερη στόχευση πλήττει τα φτωχά εισοδήματα και τις λαϊκές οικογένειες.

Το μισθολόγιο που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2015 ( Ν. 4354/15) αντί να άρει τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων των κυβερνήσεων 2010-2015 καθήλωσε τους μισθούς μας αφού προβλέπει πως καμία αύξηση δεν θα δοθεί μέχρι 31/12/2022. Ταυτόχρονα πάγωσε τη διετία 2016 – 2017 για τη μισθολογική μας εξέλιξη, ένα πάγωμα που ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών ούτε καν στο αίτημά μας για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στον δημόσιο τομέα ( όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα ) δεν έδωσαν θετική απάντηση , αλλά δήλωσαν ότι το θεωρούν και άδικο! Θεωρούν δίκαιο δηλαδή , να πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης ένας εργαζόμενος στο Δημόσιο με 13,000 ευρώ ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα για παράδειγμα και να μην πληρώνει ένας επιχειρηματίας στον ιδιωτικό τομέα , με εισόδημα 150.000 ευρώ τον χρόνο.

Σε πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αποτυπώνεται η «ζοφερή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα – καθώς το 30% των νοικοκυριών της χώρας είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και το 40,8% δεν μπορεί να καλύψει τα μηνιαία έξοδα για ρεύμα και θέρμανση, ενώ το 26% την περασμένη χρονιά δεν μπόρεσε να πάει στον γιατρό για οποιαδήποτε άλλη αιτία πλην του Covid Σε αυτό το σημείο μας έχει οδηγήσει η αδιέξοδη οικονομική πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη.

Απέναντι σε όλα αυτά ο κόσμος της εργασίας δεν έχει άλλον δρόμο πέρα από αυτόν του αγώνα.

Με απεργίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις θα αγωνιστούμε να ανατρέψουμε τις αντιδραστικές και αντεργατικές πολιτικές.

Στόχος μας είναι μία καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία. Μία κοινωνία στην οποία θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας και μόνο.

Στην πολιτική της φτώχιας, της εξαθλίωσης και του αποκλεισμού εμείς απαντάμε με αγώνες ενωτικούς και μαζικούς. Ο αγώνας συνεχίζεται…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News