Στο «έλεος» των Μποφόρ και της Αφρικανικής σκόνης η Κρήτη (βίντεο)

Κρήτη
Στο «έλεος» των Μποφόρ και της Αφρικανικής σκόνης η Κρήτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης καταγράφηκαν σήμερα στην Κρήτη - Η σταδιακή απομάκρυνσή τους αναμένεται από το Σάββατο και από τα βορειοδυτικά

Κορύφωση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης είχαμε σήμερα Παρασκευή, 1 Απριλίου  στην Κρήτη, με την επέλασή της να συνεχίζεται ωστόσο στο νησί και να φτάνει στο απόγειό της αύριο Σάββατο, 2 Απριλίου, με τους θυελλώδεις ανέμους να σαρώνουν το νησί απ' άκρη σ' άκρη. 

Ειδικότερα, οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που ξεπέρασαν σε ένταση τα οκτώ μποφόρ, σάρωσαν τις βόρειες περιοχές της Κρήτης, με τον Αποκόρωνα να πλήττεται περισσότερο μετρώντας ζημιές στην πλούσια βλάστηση του και στο φυτικό κεφάλαιο.

Η ενίσχυση των νοτιάδων από τα ξημερώματα της Παρασκευής 1 Απριλίου και μέχρι το μεσημέρι, κινητοποίησε τεχνικά συνεργεία των δήμων, ιδιώτες και συνεργεία της ΔΕΗ, καθώς καταγράφηκαν προβλήματα στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης. Περιορισμένης έκτασης ζημιές υπήρξαν στους δήμους Κισσάμου, Πλατανιά όπως και σε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν τα ξημερώματα και στο Ηράκλειο. Τα Μποφόρ παρέσυραν μηχανάκια, στην πλατεία Ελευθερίας αποκολλήθηκε τμήμα μεταλλικού στύλου και η ένταση των ανέμων προκάλεσε ανησυχία.

Την ίδια ώρα με προβλήματα πραγματοποιούνται από το μεσημέρι της Παρασκευής οι πτήσεις στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου, λόγω των θυελλωδών νότιων ανέμων που πνέουν στο νησί.

Αρκετές είναι οι πτήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν από και προς το αεροδρόμιο Χανίων. Ειδικότερα, μία πτήση από το Λιντς της Μεγάλης Βρετανίας με προορισμό το αεροδρόμιο το Χανίων, προσγειώθηκε τελικά στο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νησί.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης οι μετρήσεις που καταγράφηκαν ήταν πολύ πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο, ενώ αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στο νησί μας. Κατά τόπους ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα και πιο συγκεκριμένα στον οικισμό Φινοκαλιάς τα 159, δηλαδή πάνω από τα 12 Μποφόρ.

Αναλυτικά σύμφωνα με το Meteo.gr:

Μέγιστες ριπές στην Κρήτη την Παρασκευή 1/4

Φινικαλιά Λασιθίου 159 χλμ. (άνω των 12 μποφόρ)

Κάμποι Κεραμιών Χανιών 108 (11 μποφόρ)

Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου 100 (10 μποφόρ) 

Υψηλές θερμοκρασίες

Παράλληλα η επέλαση Αφρικανικής σκόνης εκτόξευσε και την θερμοκρασία που ξεπέρασε τους 30 βαθμούς σε περιοχές της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων - καταβατών, κόκκινο χτύπησε ο υδράργυρος σε βόρεια τμήματα του νησιού. 

Ειδικότερα, στο Σίσι Λασιθίου ο υδράργυρος έφτασε στους 32.6 βαθμούς Κελσίου, στον Νεροκούρο Χανίων τους 31.6, στα Μάλια Ηρακλείου 31.6, στη Νεάπολη Λασιθίου τους 31.3, στο κέντρο των Χανίων 31.2, στην Σούδα 30.2, στο Ακρωτήρι Χανίων 29.8 και στον Πλατανιά Χανίων 29.7.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Την ίδια ώρα συγκεντρώσεις σκόνης που άγγιξαν «κόκκινο» κατέγραψε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης που συνεργάζεται με την Περιφέρεια Κρήτης, στο σταθμό του Φινοκαλιά.

Συγκεντρώσεις σκόνης στον Φινοκαλιά

Φυσιολογικό όριο 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (ημερήσια ποσότητα)

  • Πέμπτη 31/3 το μεσημέρι 90 μικρογραμμάρια
  • Παρασκευή 1/4 πρωί 200
  • Εκτίμηση Σάββατο 2/4 έως 300

Ακόμη κι αν οι Κρητικοί έχουν συνηθίσει τις συχνές επισκέψεις της σκόνης από την Αφρική η δυσφορία για όσους υποφέρουν από αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα ήταν δεδομένη. Πάντως σύντομα το Πανεπιστήμιο Κρήτης ενισχύεται με νέο εξοπλισμό με τον οποίο αναλύεται η μεταφορά ρύπων και η επιβάρυνση της υγείας μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News