Θυελλώδεις άνεμοι «σαρώνουν» την Κρήτη – Έσπασαν πάνω από 100 δέντρα στον Αποκόρωνα (εικόνες)

Κρήτη
Θυελλώδεις άνεμοι «σαρώνουν» την Κρήτη – Έσπασαν πάνω από 100 δέντρα στον Αποκόρωνα (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς ρεύμα ολόκληρα χωριά του Δήμου Αποκορώνου - Ζημιές στην πλούσια βλάστηση και στο φυτικό κεφάλαιο

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που ξεπέρασαν σε ένταση τα οκτώ μποφόρ, σάρωσαν τις βόρειες περιοχές της Κρήτης, με τον Αποκόρωνα να πλήττεται περισσότερο μετρώντας ζημιές στην πλούσια βλάστηση του και στο φυτικό κεφάλαιο.

Η ενίσχυση των νοτιάδων από τα ξημερώματα της Παρασκευής 1 Απριλίου και μέχρι το μεσημέρι, κινητοποίησε τεχνικά συνεργεία των δήμων, ιδιώτες και συνεργεία της ΔΕΗ, καθώς καταγράφηκαν προβλήματα στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης. Περιορισμένης έκτασης ζημιές υπήρξαν στους δήμους Κισσάμου, Πλατανιά όπως και σε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού.

Στα περισσότερα χωριά του δήμου Αποκορώνου οι άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, έσπασαν κλαδιά , ενώ αλλού έκοψαν στα δύο την κυκλοφορία των οχημάτων, αφού μεγάλα κλαδιά έπεσαν πάνω στο οδόστρωμα. Για τουλάχιστον εκατό σπασμένα δέντρα στον Αποκόρωνα έκανε λόγο ο δήμαρχος της περιοχής κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι υπηρεσίες χρειάστηκε να παρέμβουν σε Γεωργιούπολη, Καβρό, Βρύσες, Καλύβες , Καλαμίτσι καθώς και σε άλλους οικισμούς.

Μέχρι τις δέκα το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βρυσών, είχε ήδη παρέμβει σε δέκα περιπτώσεις για κοπές δέντρων και απομάκρυνση τους από το οδόστρωμα. Σε δεκάδες άλλες, κινητοποιήθηκαν συνεργεία του δήμου και ιδιώτες. «Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο συνεργεία του δήμου αλλά και ιδιώτες της περιοχής και πρώτη από όλους η πυροσβεστική, βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα. Πάνω από εκατό δέντρα έχουν πέσει στον Αποκόρωνα. Η κατάσταση είναι πράγματι επικίνδυνη και συνιστούμε στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να προστατεύουν τις περιουσίες τους» υπογράμμισε ο κ. Κουκιανάκης χθες το πρωί, οπότε και το φαινόμενο ήταν σε εξέλιξη.

Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν ζημιές και σε ελαιοκαλλιέργειες. Σε εκτάσεις με ελαιόδεντρα όπου οι παραγωγοί είχαν προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες στα απαραίτητα κλαδέματα, παρασύρθηκαν σωροί με υπολείμματα καλλιεργειών σε επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους.

Εκτεταμένα ήταν τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. «Ο μισός Αποκόρωνας έμεινε χωρίς ρεύμα» ,σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη. «Από συνεργεία της ΔΕΗ καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση γιατί είναι χωρίς ρεύμα δεκάδες χωριά, από τις Βρύσες μέχρι και τους Αρμένους» σημείωσε.

Σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκε από χθες τα ξημερώματα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων δυνάμεις της οποίας κλήθηκαν να παρέμβουν για την κατάσβεση πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της περιφερειακής Ενότητας Χανίων, λόγω των πολύ ισχυρών νοτιάδων. Φωτιές, μικρής ευτυχώς έκτασης που τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο, εκδηλώθηκαν στα Μεσκλά, στο Γερολάκκο Κεραμειών, τα Καράνου, στο Μόδι και στο Πατελάρι του δήμου Πλατανιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News