Ρέθυμνο: Ανησυχία για την παλιά πόλη σε περίπτωση μεγάλου σεισμού (βίντεο)

Κρήτη
Ρέθυμνο: Ανησυχία για την παλιά πόλη σε περίπτωση μεγάλου σεισμού (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κίνδυνος από ένα ενδεχόμενο «χτύπημα» του Εγκέλαδου στο Ρέθυμνο, αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης σε σχετική επιστημονική ημερίδα - Κυρίαρχο «όπλο» η πρόληψη

Ο κίνδυνος από ένα ενδεχόμενο «χτύπημα» του Εγκέλαδου στο Ρέθυμνο, αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης σε σχετική επιστημονική ημερίδα. Η ιστορική παλιά πόλη του Ρεθύμνου, σε συνάρτηση με τις επιβαρυντικές μετατροπές που έχουν γίνει επί των κτιρίων αυτής, χαρακτηρίζεται ως το πιο ευάλωτο σημείο του αστικού ιστού.

Ο σχεδιασμός  για την αντισεισμική προστασία της περιοχής κρίνεται αναγκαίος, με τους επιστήμονες να έχουν, ήδη, προχωρήσει στην κατάρτιση αντίστοιχων σχεδίων.

Πλέον, ο Δήμος Ρεθύμνου καλείται να επικαιροποιήσει, άμεσα, την αντισεισμική μελέτη – πρότυπο που εκπονήθηκε προ 20ετίας και η οποία –ευτυχώς- μέχρι σήμερα, δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί στην πράξη.

Με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα τόσο στην παλιά πόλη, όσο και στις σχολικές και ξενοδοχειακές μονάδες, έχοντας ταυτόχρονα ως «φόντο» τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Αναφορικά με τη «συμπεριφορά» των παλαιών κτισμάτων του ιστορικού κέντρου, σε συνάρτηση με τις ανεξέλεγκτες προσθήκες και μετατροπές που έχουν γίνει σταδιακά στα παλαιά και επιβαρυμένα από το πέρασμα του χρόνου κτίρια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα σημείο, που ανησυχεί αυτή την ώρα τους επιστήμονες, σε ενδεχόμενη «επίσκεψη» του Εγκέλαδου στο Ρέθυμνο. 

Ιδιαίτερα σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου, με τους ειδικούς να μιλούν για την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών -ντόπιων και επισκεπτών- ούτως ώστε να γνωρίζουν, ανά πάσα στιγμή, πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν σε ενδεχόμενη επικίνδυνη σεισμική δραστηριότητα.

Πάντως, για την ώρα, οι επιστήμονες σχεδιάζουν έχοντας υπ’ όψιν τους το χειρότερο δυνατό και ακραίο υποθετικό σενάριο, κατά το οποίο λαμβάνει χώρα στο Ρέθυμνο μεγάλο σεισμός με τεράστιες καταστροφές, κατολισθήσεις, εκδήλωση πυρκαγιάς και τσουνάμι, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο, αφού, σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη αποτελεί ένα εκ των μεγαλύτερων «όπλων» για τέτοιες καταστάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News