Αρωγή: Μέχρι τις 6 Απριλίου η προθεσμία για τις αιτήσεις σεισμόπληκτων επιχειρηματιών κι αγροτών

Κρήτη
Αρωγή: Μέχρι τις 6 Απριλίου η προθεσμία για τις αιτήσεις σεισμόπληκτων επιχειρηματιών κι αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγκάθι το ύψος της στήριξης ετεροεπαγγελματιών που παράγουν αγροτικά προϊόντα καθώς φθάνει στο 50% επί της εκτίμησης που με τις περικοπές μπορεί να κατέβει και στο 20%

Οι αιτήσεις αφορούν συνολικά σε 513 επιχειρήσεις και αγρότες που επλήγησαν από τα 6 ρίχτερ του Σεπτέμβρη του 2021 και κατέθεσαν τα χαρτιά τους στην Περιφέρεια.

Η αποστολή τους, συνοδεύεται με το αίτημα της ίσης αποζημίωσης σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κι ετεροεπαγγελματίες καθώς οι δεύτεροι λαμβάνουν λιγότερα από το ποσό που τους αναλογεί.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε αναδείξει με επιστολή του ο Σύλλογος σεισμόπληκτων «ΕΛΠΙΔΑ», ενώ επερώτηση είχε καταθέσει κι ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς είχε δεσμευτεί στο Βουλευτή ότι θα εκδιδόταν κοινή υπουργική απόφαση, όπως κι έγινε,  για την επιχορήγηση φυσικών προσώπων που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με την Περιφέρεια να δέχεται το σύνολο των αιτήσεων τρέχοντας τις διαδικασίες με 12 τριμελή συνεργεία.

Σε εκκρεμότητα ωστόσο παραμένει το ποσό της στήριξης με τον Αντιπερειφεριάρχη  Νίκο Συριγωνάκη να λέει στον 98.4 πως είναι μία αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί.

Η απόφαση του ΥΠΑΑΤ δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί κι έτσι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, απαντά ερωτηθείς κι ο Κώστας Γκαντάτσιος από το Σύλλογο Σεισμόπληκτων ερωτηθείς σχετικά.

Ήδη, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης, στην αρμόδια Δ/νσης Κρατικής Αρωγής έχουν αποσταλεί 184 φάκελοι, με τους 61 εξ αυτών να έχουν πάρει ήδη το 25% του ποσού που δικαιούνται. Έως τις 6 Απριλίου οπότε και λήγει η προθεσμία θα αποσταλούν κι οι λοιποί 329 φάκελοι.

Αρχικά οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ήταν 582 ωστόσο στη συνέχεια 62 επιχειρηματίες και 7 αγρότες αποσύρθηκαν.

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται όπως δείχνουν οι αριθμοί στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων.

Συγκεκριμένα κατατέθηκαν 467 αιτήματα στήριξης από επιχειρηματίες και 115 από αγρότες. Στο Μινώα Πεδιάδος οι αιτήσεις ανέρχονταν σε 71, Αρχανών – Αστερουσίων σε 36, στο Ηράκλειο 4 και στη Γόρτυνα 4.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News