Χανιά: Σε εξέλιξη η δίκη της Στέλλας και του Γιάννη - Συγκλονίζουν οι μητέρες των 2 θυμάτων

Κρήτη
Χανιά: Σε εξέλιξη η δίκη της Στέλλας και του Γιάννη - Συγκλονίζουν οι μητέρες των 2 θυμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση του τροχαίου δυστυχήματος, με τους συνηγόρους των 2 οικογενειών να αλλάζουν την κατηγορία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο - Με 127 χιλιόμετρα έτρεχε ο οδηγός

Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, 4 χρόνια και 7 μήνες αργότερα από το τραγικό συμβάν, η εκδίκαση σε πρώτο βαθμό, της υπόθεση του τροχαίου δυστυχήματος, με το συνήγορο της οικογένειας του Γιάννη Στρογγυλού να αλλάζει την κατηγορία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, αίτημα το οποίο έκανε δεκτό και η δικηγόρος της οικογένειας της Στέλλας Μούσχου. Όπως υποστηρίχθηκε από τους συνηγόρους των θυμάτων, ο οδηγός έτρεχε με 127 χιλιόμετρα, ενώ αφού χτύπησε τους 2 φοιτητές με το όχημά του, αντί να πατήσει φρένο, πάτησε γκάζι.

Κατά 3 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας οδηγούσε ο άντρας, που προκάλεσε το μοιραίο ατύχημα της 17ης Αυγούστου 2017, προκαλώντας τον αδόκητο θάνατο της 20χρονης Στέλλας και του 19χρονου Γιάννη, σύμφωνα με τα σχετικά πορίσματα. Ο άντρας Γεωργιανής καταγωγής οδηγούσε με 127 χλμ/ώρα, ενώ το όριο επί του συγκεκριμένου δρόμου έξωθεν του Πολυτεχνείου είναι 40 χλμ/ώρα.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν τα λόγια των μανάδων των 2 θυμάτων, μέσα από το δικαστήριο, που ζητούν δικαίωση για τον απρόσμενο θάνατο των παιδιών τους.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, βρίσκεται ο άνδρας με καταγωγή από τη Γεωργία, ο οποίος και κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, στην αλλαγή της οποίας προχώρησαν οι συνήγοροι των θυμάτων –όπως ειπώθηκε παραπάνω.

Ο συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε, κατά την έναρξη της διαδικασίας, ότι θα μπορούσε να είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από την εισαγγελέα, κάτι που, όμως, δεν έγινε εξ’ αρχής, ενώ αμφισβήτησε την πραγματογνωμοσύνη. Όπως αναφέρθηκε από τον ίδιο, «υπάρχει μια πραγματογνωμοσύνη που στερείται οποιασδήποτε αξιοπιστίας. Δεν γίνεται επιστημονική αναφορά στη μέτρηση της ταχύτητας.».

Στη συνέχεια, βέβαιά, ο κατηγορούμενος αποδέχτηκε την ενοχή του για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ζήτησε συγνώμη. 

Συγκλονίζουν οι μητέρες των 2 θυμάτων

Μητέρα Στέλλας

«Στις 16 Αυγούστου το βράδυ μιλούσα με την κόρη μου στο τηλέφωνο. Ήταν στο δεύτερο έτος στο Πολυτεχνείο. Ήξερα ότι την άλλη μέρα το πρωί ο Γιάννης θα έφευγε με το καράβι για Αθήνα με το πλοίο. Είχαν κανονίσει ταξί για να τον πάει στη Σούδα. Επειδή είχε τον σκύλο μαζί του και ήξερε ότι δε θα μπορεί να πάει να πάρει κάτι να φάει θα πήγαιναν στο μίνι μάρκετ για να πάρουν κάτι να φάει ο Γιάννης.  

Την άλλη μέρα το πρωί την έπαιρνα τηλέφωνο για να δω ότι όλα πήγαν καλά. Δεν απαντούσε.  Αυτό δεν το έκανε ποτέ γιατί ήξερε ότι ανησυχούσα.  Μετά από περίπου μια ώρα είδα το κινητό της να με καλεί και να μου μιλάει μια αντρική φωνή...Μετά ήρθαμε στα Χανιά, στο νεκροτομείο. ..Ο κύριος πέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Το Γιαννάκη τον έσυρε για 70 μέτρα, τη Στέλλα την είχε για 100 μέτρα πάνω στο παρμπρίζ και μετά την έριξε. Τα παιδιά προχωρούσαν στο ρεύμα από τα Χανιά προς τα Κουνουπιδιανα και τα χτύπησε από πίσω. Ήταν με το σκύλο που τον τραβούσαν με λουρί. 

Αφού τα χτύπησε και το σκύλο. Η αγωνία μας ήταν αν πρόλαβαν να πουν μαμά. Μας είπαν ότι ήταν ακαριαίος ο θάνατος.  

Όλοι μας είπαν ότι ο κατηγορούμενος έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. 

Η ζωή μας καταστράφηκε. Μας ακρωτηρίασε. Η τελευταία αναβολή ήταν επειδή εγώ έκανα χημειοθεραπείες. Ήθελα να πεθάνω. Προσπάθησα για χάρη του άλλου μου παιδιού.  

Από τότε δημιουργήθηκε μια ομάδα που στόχο έχει την προστασία άλλων παιδιών. Προς το παρόν έχει μπει σηματοδότες και είμαστε στο στάδιο της μελέτης για να δημιουργηθεί κυκλικός κόμβος ώστε να ανακόπτεται η ταχύτητα. 

Μητέρα Γιάννη

«Ο Γιάννης βρέθηκε εκεί επειδή θα έφευγε ταξίδι για την Αθήνα. Γνωρίζω ότι ο κατηγορούμενος είχε πιει,  είχε ξενυχτίσει, έτρεχε,  βγήκε στο σημείο των πεζών και εκσφενδόνισε το Γιάννη στα 75 μέτρα ενώ τη Στέλλα την είχε πάνω στο καπό για 100 μέτρα. Ακινητοποιήθηκε αφού παρέσυρε και μια μηχανή. Αυτό δεν είναι αμέλεια. Είναι εγκληματική οδηγική συμπεριφορά και ζητάμε αλλαγή κατηγορίας. Δε μπορεί κανείς να πει ότι τα παιδιά έφτασαν. Κρατιόμαστε τόσα χρόνια και περιμένουμε όχι μόνο εμείς αλλά όλη η Ελλάδα.  Γιατί αν δεν υπάρχει μια αυστηρή ποινή καταλαβαίνουν και άλλοι πως ότι κι αν συμβεί θα είναι έξω. Η μητέρα του τον έχει, τον αγκαλιάζει, τον φιλάει. Έναν άνθρωπο που σκότωσε τα παιδιά μας. 

Ο Γιάννης έχει δύο αδέλφια. Το να σκοτώνεται ένας νέος άνθρωπος σημαίνει πως ακρωτηριάζεται η ψυχή όλων.  Θέλω να ξαναδώ το χαμόγελο των άλλων μου παιδιών.  

Να είμαστε εμείς οι τελευταίες μανάδες.».

Μαρτυρία πλανόδιο πωλητή

Στο δικαστήριο κατέθεσε κι ένας πλανόδιος πωλητής κηπευτικών, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο του τραγικού συμβάντος. Όπως είπε ο ίδιος: «Είδα τα παιδιά κι ένα αυτοκίνητο να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα.  Κατάλαβα ότι ο οδηγός έκανε κάποια κίνηση σα να πρόκειται να πάρει το κινητό ή να ακουμπήσει το ράδιο. Εγώ άκουσα το θόρυβο και κοίταξα τον καθρέφτη μου. Δεν είδα πως πετάχτηκαν τα παιδιά. Σταμάτησα και είδα το Γιάννη και το σκυλί που ξεψύχησε στα χέρια μου. Έψαχνα το κορίτσι.  Είδα το πορτοφόλι και το κινητό της. Παρακάτω που ήταν το αυτοκίνητο βρήκα και την κοπελιά. Ο οδηγός βγήκε σαστισμένος και ταραγμένος από το αυτοκίνητο, έκλαιγε και χτυπιόταν.».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News